Een op een aandacht
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Schoolkind / Spelen

Eén op één aandacht voor je kind is belangrijk!

Als je een gezin hebt met meerdere kinderen is het soms lastig om aandacht te geven aan ieder kind afzonderlijk. Toch is het wel belangrijk om dit regelmatig te doen. Wij zijn er als gezin mee bezig gegaan om meer ‘samen tijd’ vrij te maken voor onze drie kinderen, dus één op één aandachtsmomenten. In deze blog leg ik uit waarom het zo belangrijk is. En ik geef je tips hoe je die één op één aandacht kunt geven.

Waarom is één op één aandacht belangrijk?

Natuurlijk geef je je kind aandacht door de dag heen. Bijvoorbeeld tijdens het eten, het verzorgen of het brengen en halen van school. Maar daarnaast is het belangrijk om je kind ook één op één aandacht te geven. Zo voelt het zich gezien en begrepen. Dit draagt bij aan jouw band met je kind, je kind voelt dat jij betrokken bent bij hem/haar. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en dus ook voor de ontwikkeling.

Hoe vaak en hoe lang?

Er zijn verschillenden manier van één op één aandacht geven die je kunt toepassen. Er zijn grote momenten en kleine momenten. In mijn blog ‘Heb jij ook zoveel speelgoed in huis‘ lees je bijvoorbeeld dat wij onze kinderen een doe-cadeautje voor hun verjaardag geven. Dat is één keer per jaar een flinke hoeveelheid persoonlijke aandacht. Maar we zijn er nu ook mee bezig om een aantal keer per week met elk kind afzonderlijk een kwartier te spelen. Door dat zo te doen weet een kind dat het regelmatig zijn eigen aandacht krijgt. Hierdoor zal het op andere momenten minder de neiging hebben om (negatieve) aandacht te vragen. Voor de wat kleinere kinderen is het handig om echt de regelmaat erin te houden. Wij doen dat met de jongste van vier bij het naar bed gaan. Ik speel dan met haar als ze in bad zit met haar zeemeerminpop of we gaan samen voor het slapengaan een kwartiertje met haar poppenhuis spelen. De jongens zijn acht en negen jaar, voor hen willen we op zaterdag en zondag de momenten creëren en het liefst ook nog een keer halverwege de week.

Waar moet je op letten?

Bij deze één op één aandachtsmomenten draait het echt om het kind. Hij/zij mag daarom zelf bepalen wat er gedaan wordt en op welke manier. Het is dus als ouder belangrijk om het spel van je kind te volgen. Een kind moet door de dag heen al heel veel. Het moet zich houden aan jouw regels, het moet zich netjes gedragen bij anderen, stil zitten op een stoeltje in de klas… Tijdens deze samenspeelmomenten is hij/zij even de baas (natuurlijk wel binnen de grenzen van wat algemeen wenselijk is). Dat kan dus betekenen dat je met je kind echt tien keer hetzelfde dikkie dik boekje moet lezen. Of als je samen een spelletje speelt dat je kind de regels helemaal aanpast zodat hij/zij het kan winnen. Voor dat kwartiertje is dat niet erg. Op een ander moment is het weer wel belangrijk dat je kind zich aan de regels houdt, maar dat kun je uitleggen.

Wat maakt het lastig om die één op één aandacht te geven?

Wij zijn inmiddels een paar weken bezig met de ‘samen tijd’ zoals wij dat noemen. Ik merk dat het in het begin lastig was om naar de structuur hierin te zoeken en nog steeds lopen we daar soms tegenaan. Je moet er echt tijd voor maken, en die tijd moet er ook zijn. Voor ons werkt het goed als we vrij vroeg gaan avondeten en dat mijn man en ik na het eten de kinderen de één op één aandacht geven. Maar goed, soms loopt de dag gewoon anders en dan lukt het niet altijd. Wat het ook lastig maakt voor mij, is dat ik samen spelen met mijn kind eerlijk gezegd soms saai vind. Ik ben er niet trots op om dat toe te geven, maar ja, het is wel zo. Soms moet ik wel over een drempel heen en even doorzetten. Daarnaast is het vooral met de oudste twee nog wel eens een dingetje wat we moeten doen.

Samen spelen met je kind

Wat kun je doen?

Voor jonge kinderen is het persoonlijk aandacht geven in de vorm van samen spelen niet heel moeilijk. Je gaat vaak spelen met het speelgoed waar je kind zelf lekker mee speelt. Boekjes lezen is ook een goed idee met kleine kinderen. En mijn dochtertje houdt ook heel veel van samen knutselen. Voor de wat oudere kinderen is het soms minder makkelijk om de ‘samen tijd’ in te vullen. Ik merk bij mijn jongens dat ze niet echt meer met speelgoed spelen. Maar we kunnen wel samen een spelletje doen. Je hebt hele leuke spelletjes die je met twee personen kunt spelen, wij spelen vaak Qwixx, dat duurt ongeveer een kwartiertje dus dat kan precies. Maar ook een computerspelletje spelen is geschikt. Een kind vind het heel leuk als je interesse toont in de spelletjes die hij/zij doet. Je kunt ook samen voetballen, of gewoon wandelen en kletsen. En ook oudere kinderen vinden het vaak leuk om voorgelezen te worden. Het beste is om je kind zelf te laten kiezen wat jullie gaan doen tijdens de ‘samen zijn’ momenten.

Wat is onze ervaring?

Als de tijd gevonden is en de drempel overwonnen, merk ik dat zowel het kind als ikzelf ook echt geniet van deze momenten. Het is fijn om naast alle dingen die moeten gebeuren elke dag ook tijd vrij te maken voor echt belangrijke dingen, namelijk de band met onze kinderen. Deze momenten hebben een positief effect op het humeur van ons allemaal. Het bevalt dus goed en we willen er echt discipline voor op brengen om dit structureel vol te houden.

Lees ook de blog: Als je kind niet luistert!

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

7 mei 2022 bij 13:07

Heel waardevol! Bij ons vinden ze het nu ook leuk om naast spelletjes samen uitgebreid te eten of samen een film te kijken!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: