Energie bespraen
Kinderen / Opvoeden / Ouders / Ouders zijn / Persoonlijke verhalen / Schoolkind

Energie besparen, zo doen wij dat

Wij zitten qua stroomverbruik altijd ver onder het gemiddelde. We krijgen vaak vragen over hoe wij dat doen. In deze blog neem ik je mee naar hoe wij proberen energie te besparen op onze manier.

Waar begin je?

Stroom en gas besparen begint met inzicht. Wat verbruikt er stroom of gas in jouw huis? En hoeveel? Sommige dingen zijn vrij vanzelfsprekend en weet je waarschijnlijk zelf wel. Zo staat bijvoorbeeld de droger bekend als energieslurpend apparaat. Maar voor sommige apparaten is het minder duidelijk hoeveel energie ze gebruiken. Om inzicht te krijgen in hoeveel je apparaten verbruiken kan het handig zijn om een verbruiksmeter te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een meter als deze. De meter in de meterkast houdt het totale stroom- en gasverbruik van je huis bij. Als je een slimme meter hebt kunt je via een app zien wat je verbruikt. Wij gebruiken de gratis monitor van www.slimmemeterportal.nl. Hierin kun je met 1 dag vertraging zien wat je energieverbruik is. Wij kijken er geregeld even naar. Het geeft ons inzicht en het is ook een beetje een sport om te kijken of het verbruik nog verder naar beneden kan.

Verwarming

In de meeste huizen is de verwarming veruit de grootste verbruiker van gas. Dat is vast geen verrassing. Wij proberen de verwarming zo weinig mogelijk aan te hebben. Op een schooldag doe ik de verwarming in de ochtend niet meteen aan. De jongens zitten na het opstaan even achter hun tablet en dan vinden ze het lekker om onder een kleedje te zitten. Daarna zijn we actief bezig met ontbijten en klaarmaken, dus als het dan een keertje wat kouder is, is dat niet zo erg. Meestal doe ik pas halverwege de ochtend de verwarming aan op 18 graden. In de loop van de dag worden we meer moe en koud en dan doen we hem naar 19 of soms 20 graden. Maar we proberen eerst een vestje, warme sokken of slofjes aan te doen voordat de verwarming hoger gaat.

Kacheltje

Mijn man werkt een aantal dagen in de week alleen thuis. Hij zit dan in de werkkamer achter de computer. Dan hoeft het huis niet helemaal verwarmt te worden, dat is zonde van de energie. Hij heeft voor deze dagen dit kacheltje gekocht die hij op de werkkamer heeft staan. Dat scheelt in de energiekosten. Net voordat de kinderen en ik ’s avonds thuis komen gaat de verwarming wel even aan.

Koken en douchen

Wij koken elektrisch maar veel mensen koken op gas. Misschien is het een troost als je hoort dat de hoeveelheid gas wat je gebruikt voor het koken meevalt. En koken moet toch gebeuren. Douchen is natuurlijk wel iets waar je op kunt letten, zowel wat betreft het gas als het water. Dit is eerlijk gezegd wel mijn moeilijke puntje, haha. Ik sta het liefst anderhalf uur onder de douche, maar jaaaaa. Ik doe mijn best het zo kort mogelijk te houden. We douchen allemaal ook lang niet elke dag. Vaak is even wassen ook voldoende.

De was

Met de hand wassen, dat is me wel wat teveel gevraagd. Maar goed, de wasmachine verbruikt wel veel stroom. Je kunt wel energie besparen door de eco-stand van de de wasmachine te gebruiken. Dat is een lang programma, bij mijn wasmachine is dat vaak een uur of drie. Dus dat vergt soms wat wasplanning. Een lang programma en stroom besparen klinkt misschien niet logisch maar dat is het wel. Het water moet verwarmt worden om te wassen. Als dat snel moet, verbruikt de machine meer stroom dan dat het water langzaam opgewarmd kan worden. Niet elke dag schone kleren aan doen scheelt ook in de was. Wat de droger betreft. Wij drogen alleen de handdoeken-, sokken- en onderbroekenwas. De kleren hangen we op. En ik gebruik deze drogerballen, dan kan de droger een standje lager, dat scheelt stroom.

Energie besparen. Tablet kijken in plaats van televisie.

Televisie

Ik krijg ook vaak de vraag of wij geen televisie hebben. Nou, wij hebben inderdaad geen televisie. De belangrijkste reden hiervoor is dat we het niet zo mooi vinden staan in de kamer. Maar het scheelt ook aanzienlijk in ons stroomverbruik. We hebben thuis een paar tablets, die verbruiken een stuk minder stroom dan een (grote) televisie. Ook dit is een manier van energie besparen en we missen niks. En het kleinere scherm, dat went heel snel. Wij weten niet meer beter.

Lampen

Deze klinkt ook logisch, maar ik merk aan mezelf dat ik er telkens weer op moet blijven letten: de lampen. Lampen ook een vrij groot deel van het energieverbruik. Dus je kunt vrij makkelijk energie besparen door niet te veel lampen aan te laten. Ben je in de woonkamer, dan kan de lamp in de keuken weer uit. We proberen dit zelf goed te doen en we proberen het de kinderen ook te leren. Het leuke is ook dat we onder andere hierdoor goeie gesprekken hebben met de kinderen over energie besparen, het klimaat en goed voor de wereld zorgen. Naast zoveel mogelijk lampen uit te doen, kun je ook energie besparen met het soort lamp. Het beste is om ledlampen te gebruiken. Wij hebben zelf dit soort lampen voor boven de eettafel bijvoorbeeld.

Wil jij meer geld besparen? Ik schreef deze blog met maar liefst 50 bespaartips voor ouders!

Wat doe jij om energie te besparen?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

ReactiesGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: