Corona
Ouders / Persoonlijke verhalen

Moeders vertellen hun verhaal over Corona

Corona. Een jaar geleden hadden we daar nog niet, of net een beetje van gehoord. Inmiddels hebben we er allemaal mee te maken. Scholen dicht, winkels en horeca dicht, thuisonderwijs geven, mensen die hun baan verliezen, afstand houden… En natuurlijk ook mensen die ziek worden, soms erg ziek met een lang revalidatietraject als gevolg of zelfs mensen die overlijden aan corona. Echt niet te bevatten. Voor deze blog vroeg ik moeders wat zij het zwaarste vonden in deze coronatijd en of het ze ook iets positiefs heeft gebracht. Dit waren hun antwoorden:

Gerda

De lockdowns zijn in deze tijd van corona natuurlijk het meest zwaar. Tijdens de eerste lockdown hoefde ik voor mijn werk niet veel te doen. Toch vond ik het heel pittig om de kinderen thuisonderwijs te geven. Nu tijdens de tweede lockdown vind ik het weer heel erg pittig en moet ik ook meer werken. Gelukkig kunnen de kinderen nu ook naar de noodopvang. Toch vind ik het ook wel weer leuk om zo met de kinderen bezig te zijn en te zien hoe ze leren. Iets wat je normaal gesproken alleen maar van de juf te horen krijgt. Wel vind ik het echt pittig voor de ondernemers. Hopelijk komt dat snel weer goed.

Irene

Tijdens de eerste lockdown wist ik niet zo goed mijn draai te vinden. Ik vond de combinatie thuisonderwijs en werken pittig. Helemaal omdat ik het alleen moest doen omdat manlief zijn werk buiten de deur gewoon doorging (vitaal beroep). Nu bij deze tweede lockdown sta ik er een stuk relaxter in. Werk niet af? Jammer dan. Schoolwerk niet af? Jammer dan. Het is niet anders. Ik laat me niet meer gek maken.

Margot

Ik ben wel blij met het inzicht dat een dag met de kinderen echt niet spectaculair hoeft te zijn of gevuld moet zijn met bijzondere dingen. Gewoon de kleine dingen zijn goed genoeg. Dat helpt me de dagen door te komen in deze tijd van corona.

Mirjam

Je bent tijdens deze tijd van corona zo erg op jezelf gericht doordat er weinig contacten mogelijk zijn. De doelen die ik had gesteld waren niet allemaal meer haalbaar, dus ik had even een compleet ander ritme. Dit zorgde ervoor dat ik dit jaar twee diepe dipjes heb gehad. Daarnaast leerde ik mezelf nog beter kennen en kwam er ook nog meer ruimte voor diepere verbinding met onder andere mijn dochter. Daarnaast ben ik een opleiding gaan doen en doe ik nu wat ik super leuk vind. Veel inzichten gekregen dus door deze nieuwe ervaringen.

Marie Claire

Mij heeft corona een andere band met mijn vierjarige autistische dochter gebracht, in positieve zin! Ik vind het wel zwaar hoor, het thuis zijn en veel binnen zijn met de kinderen.

Kristel

Ik vond het heerlijk om bij mijn peutermeisje te zijn en zo dichter naar elkaar te groeien. Maar ik vind het echt helemaal kak dat ik tijdens de zwangerschap nauwelijks controles had. Ik miste daarin heel veel steun. Om dan nog niet te spreken over de kraamtijd waar ik weinig steun kon krijgen door de maatregelen.

Marie-Claire

Mijn zoontje Mick sliep de eerste 18 maanden niet, hij was elke nacht bijna elk uur wakker. De week voor de eerste lockdown zat ik bij mijn baas op de bank om aan te geven dat ik dat niet meer volhield. Toen gingen we de lockdown in. Het kwam voor mij als geroepen.

Corona

Mayke

De eerste lockdown begon twee weken na de geboorte van mijn dochtertje en mijn man mocht niet werken als massagetherapeut. Het was een heerlijke kraamtijd eerlijk gezegd. Lekker met z’n viertjes.

Pietsje

Ik vond het bij de eerste lockdown erg stressvol om opvang rond te krijgen. Ik heb wel recht op noodopvang maar met een dochtertje die erg veel verkouden is, was dat toch erg moeilijk. Mijn schoonouders hebben ook met veel liefde bijgesprongen om op de kinderen te passen, en ik heb eigenlijk ook meer vrij moeten nemen dan ik me kon veroorloven. Nu met deze lockdown zit ik met thuisonderwijs. Mijn oudste dochter zit nu in groep drie en leert lezen en rekenen. Omdat ze een vroege leerling is, moet ze alle zijlen bijzetten om bij te blijven. Nu dus de uitdaging om naast het werken ook nog eens les te geven.

Wil jij tips voor een leuke manier van thuisonderwijs? Lees dan: Creatief thuisonderwijs

Nathasja

De eerste lockdown was met name voor mijn dochter fijn, zij is echt tot rust gekomen, ze is autistisch. We hebben ook drie maanden op een camping gezeten. Uitgerust is mijn dochter op haar nieuwe school (een SO school) gestart, waar het onderwijs goed gaat en ze alle hulp krijgt zoals fysiotherapie, traumaverwerking, aandacht en les op maat. Ik ben een stuk minder blij met de tweede lockdown omdat alle hulp nu ook stil staat terwijl het net zo goed ging op school! Ik ben pas geopereerd aan mijn knie en ben dus totaal niet mobiel maar ik heb wel een zorgenkindje. Haar vermaken in een huisje van 35 m2 en tweehoog kost me enorm veel energie.

Anna

Voor ons gezin kwam er best wel wat positiefs bij. Vooral dat mijn man meer thuis is. Normaal werkt hij lange dagen op kantoor en is hij veel op reis. Nu genieten we meer als gezin samen.

Renske

De eerste lockdown was even een gepuzzel maar wel te overzien. Nu hebben we deze tweede en ik moet zeggen dat dit toch wel een pittige is. Mijn oudste zit in groep 4 en heeft vrij veel werk, ook het inbellen en inloggen kost tijd en energie. Ondanks dat ik noodopvang aan kan vragen is dat geen optie. Opvang op een andere locatie waar niets bekend is, is voor mijn zoon echt geen optie. Gelukkig willen opa en oma opvangen, wel onder de voorwaarde dat ze geen huiswerk hoeven maken met ze (ze zijn 70 plus en ze passen op drie kleinkinderen). Dat betekent ook dat ik andere afspraken zal moeten maken met de juf en bijvoorbeeld ’s avonds nog hun huiswerk met ze moet doen.

Sanne

Wij hebben moeten bedelen om noodopvang zodat mijn man en ik onze cruciale beroepen kunnen uitoefenen. Ja school en BSO, ik snap dat noodopvang voor nood is, maar als ik alles al geprobeerd heb om het zonder jullie op te lossen en ik bel uiteindelijk met de mededeling dat ik het echt niet rond krijg, dan verwacht ik toch enige medewerking! Tenzij jullie even de cliënten van ons verpleeghuis bij mij thuis brengen?! Dat was bij de eerste lockdown al zo en er is gewoon niks veranderd. Het lastige vind ik dat we in gewone tijd enorm worden aangemoedigd om tweeverdieners te zijn (kijk alleen al naar de belastingvoordelen voor tweeverdieners), maar als we dan met z’n allen in de shit zitten verwacht men opeens dat er wel fulltime iemand thuis kan blijven.

Positief is trouwens wel dat mijn scharrelkinderen nu nog meer naar buiten kunnen. Ik besef me dat niet iedereen die luxe heeft, maar wij hebben een bos op twee keer struikelen om de hoek. En als de kinderen in de ochtend buiten zijn is de middag ook een stuk beter uit te houden. En dat zou toch lastiger zijn als de dagen een beetje om schooltijden van de oudste heen lopen.

Lees over thuisonderwijs met een knipoog in: Thuisonderwijs abc

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: