Niet volgens boekje
Kinderen / Opvoeden / Ouders / Ouders zijn / Persoonlijke verhalen / Spelen

10 dingen die wij ‘niet volgens boekje’ doen

Deze blogsite heet ‘Niet volgens boekje’ en dat is natuurlijk niet zonder reden. Toen mijn oudste geboren was, was ik als moeder echt heel erg onzeker. Ik wilde alles goed doen, maar gewoon goed was niet goed genoeg, eigenlijk moest het perfect zijn. Ik wilde alles volgens het boekje doen, maar daar dachten mijn kinderen anders over. Veruit de meeste adviezen uit ‘het boekje’ werkten niet bij hun. Het duurde vrij lang voordat ik zelf mijn eigen manieren durfde toe te passen, maar met vallen en opstaan kwam ik er achter dat als ik de dingen op mijn eigen manier doe, dat dat toch het beste werkt. Toegegeven, wij krijgen soms wat scheve gezichten van anderen. Maar ach, als het voor ons werkt is het prima toch?

Niet volgens boekje

Je hebt natuurlijk de algemene adviezen over kinderen als het gaat om verzorging en opvoeding. Meestal gaan deze adviezen uit van het gemiddelde kind. Maar goed, volgens mij heeft niemand zo’n gemiddeld kind. Elk kind heeft zijn of haar eigen bijzonderheden. Als moeder is het daarom een leuke zoektocht naar wat voor jou en voor je kinderen het beste werkt. Naast de standaard adviezen zijn er natuurlijk ook dingen die de meeste mensen ‘gewoon altijd zo doen’. De ongeschreven regels. Ook daarin mag je als moeder op zoek gaan naar de manier die het beste bij jouw gezin past. In deze blog lees je 10 dingen die wij niet volgens boekje doen. En ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar welke dingen jij anders doet dan de meeste ouders.

1.      Kinderen slapen bij ons op de kamer

Bij ons is het al jaren een komen en gaan van kinderen in onze slaapkamer. In het begin hebben we dit keurig gedaan zoals het van ons verwacht werd: mijn oudste zoontje heeft de eerste maanden in zijn wiegje naast mij geslapen en vanaf dat hij een half jaar was ging hij in een ledikant op zijn eigen slaapkamer. Bij de tweede ging het ook ongeveer zo. Maar later merkten we dat de tweede nachtmerries kreeg als hij alleen sliep. Eerst lieten we hem bij zijn broer slapen maar omdat ze zo’n verschillend slaapritme hadden werkte dat niet. Na veel geprobeerd te hebben is hij bij ons op de slaapkamer gekomen, en daar ligt hij (inmiddels bijna zeven jaar) nog steeds. Wij vinden het wel gezellig en hij, en wij dus ook, kunnen zo heerlijk ontspannen slapen.

2.      Peuter in ons bed

Oké, misschien vond je dat wat ik hierboven beschreef al wel raar. Dan ben ik bang dat je dit nog gekker gaat vinden. Onze jongste slaapt namelijk meestal bij ons in bed. Ik weet nog zo goed dat toen ik zwanger was van de oudste dat mijn moeder zei: “Kinderen horen in hun eigen bed te slapen. Daar moet je meteen heel streng in zijn, want als je eenmaal toestaat dat ze bij jou in bed slapen dan blijven ze daar naar vragen.” Ik was het toen helemaal met mijn moeder eens! Maar toen ik na twee huilbaby’s weer een onrustige baby kreeg ging ik daar toch anders over denken. Meer in de richting van ‘als het niet gaat zoals het moet dan moet het zoals het gaat’. Toen ze heel klein was durfde ik het niet aan om haar naast me neer te leggen en lag ze wel in haar eigen wieg. Maar toen ze groter werd en nog steeds veel spookte ’s nachts, bleek het bij mij slapen echt een uitkomst!

3.      Kamperen in de woonkamer

Dit is iets wat veel mensen nogal gek vinden geloof ik, maar wij vinden het superleuk: kamperen in de woonkamer. Af en toe doen we alle matrassen naar beneden en schuiven we ze tegen elkaar aan. In de avond gaan we dan met z’n allen in pyjama’s onder de dekens een film kijken en daarna gaan we lekker samen slapen in de woonkamer. Is leuk hoor! 😉 En nog een voordeel: je kunt de volgende ochtend vrij lang in je bed blijven, de kinderen scharrelen wel om je heen, haha.

4.      De kinderen mogen op tafel

O ja, onze kinderen mogen op de tafel spelen. En dat doen ze ook geregeld als ze spelletjes aan het doen zijn. Maar ook bijvoorbeeld als de tafel weer eens gebruikt wordt als onderdeel van een apenkooi.

5.      Kleuren en knutselen doen wij op de grond

Nou houden mijn kinderen kleuren en knutselen over het algemeen niet heel lang vol. Dat vind ik wel eens jammer. Maar laatst heb ik ontdekt op welke manier ze wel heerlijk kunnen knutselen en kleuren. Als ik een kleed op de grond neer leg en ze daarop bezig laat met papier, kleurtjes, lijm en scharen. Ik heb eigenlijk geen idee waarom dit werkt maar ze kunnen zich op deze manier uitstekend vermaken. Dus mij hoor je niet klagen.

Niet volgens boekje

6.      Iets te veel filmpje

Ik weet niet precies hoe lang kinderen ‘volgens het boekje’ achter een scherm mogen zitten op een dag maar ik ben bang dat ik daar wel overheen ga. Soms is het gewoon echt even een uitkomst, zeker als ze zich vervelen, als ik zelf niet lekker in mijn vel zit of als ik iets moet doen waar ik geen kinderen bij kan gebruiken. Natuurlijk staat het scherm lang niet de hele dag aan en spelen de kinderen gelukkig ook veel buiten. Maar goed, hij staat toch vaker aan dan dat ik in theorie zou willen. Eens in de zoveel tijd krijg ik het op mijn heupen en dan doe ik een serieuze poging om het schermgebruik weer naar beneden te krijgen. Maar dat helpt meestal maar tijdelijk.

7.      Rapley methode

De Rapley/Kleintjes methode wordt door de officiële instanties niet geadviseerd en dat vind ik eigenlijk wel logisch. In dit boek lees je meer over deze methode. Toen de oudste twee baby waren heb ik ze braaf gepureerde broccoli en wortel gegeven, maar mijn jongste wilde niks eten van een lepeltje. Toen ze met zeven maand nog steeds niks at en mij letterlijk leegzoog aan de borst was ik er klaar mee, ze moest ook wat gaan eten, ik trok dit niet. We zijn toen begonnen met Rapley/Kleintjes. Het hielp haar heel erg goed, ze deed het supergoed en heeft zo leren eten.

8.      Niet zelf spelen

Wat twee van mijn drie kinderen ‘niet volgens het boekje doen’ is het zelf spelen. De momenten dat ze echt spelen zijn zeldzaam. Voor baby’s is de theorie dat ze wakker worden, drinken, spelen en dan weer slapen. Mijn oudste en jongste deden dat deel ‘spelen’ vanaf het begin al niet. Beiden moeten eigenlijk echt vermaakt worden, wat ik als moeder bij vlagen echt pittig vind. Ook de theorie van ‘eerst samen spelen en daarna weggaan, dan gaan ze zelf door met spelen’ werkt hier echt niet. Zodra ik er mee stop, stopt het kind ook en zet het op een brullen. Mijn middelste kan daarentegen wel heel goed zelf spelen.  

9.      Niet te veel opruimen

Dit heeft met het niet goed zelf kunnen spelen te maken. Als wij ’s avonds de met speelgoed bezaaide kamer opruimen, dan ruimen we niet alles op. We laten iets op de grond liggen zodat dat de volgende dag uitnodigt om te spelen. Dit helpt de kinderen om toch net wat vaker uit zichzelf te gaan spelen.

10.  Badje in de winter

Oké ik geef toe, deze is wel wat gek. Maar ook erg leuk. Ik wil in de winter nog wel eens het opblaasbadje opzetten in de huiskamer. In het begin vond ik het ook wel spannend, want wordt dan niet alles nat? En hoe moeten we hem leegmaken? Maar inmiddels hebben we het al een paar keer gedaan en hebben we er onze handigheidjes in gevonden. Echt een tip voor de wat druilerige dagen.

Lees ook: 9 redenen waarom je als moeder te laat naar bed gaat

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

30 maart 2022 bij 18:57

Leuke inkijk in jouw boekje 🙂
En weet je, iedereen doet het op de eigen manier. En uiteindelijk worden alle kinderen (leuke) volwassenen.
Wij doen thuis soms aan liefdevolle verwaarlozing. Dus gewoon negeren en laten scharrelen. Is niet makkelijk hoor, want aandachtvan je ouders is het leukste, maar het werkt wel in ons geval. Alleen door verveling worden kinderen creatief, denk ik dan 🙂
Maar zoals gezegd, je doet het prima!
Alleen dat slapen…. daar zijn wij nooit aan begonnen. Het is te leuk met zijn tweetjes, daar hoeven we geen pottenkijker bij. Hoe doen jullie dat? :-pGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Thuisonderwijs abc

5 januari 2021

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: