Foto's kinderen
Creatief / Ouders / Ouders zijn

Hoe kun je goeie foto’s maken van kinderen?

Zodra je kinderen krijgt zit ineens de hele galerij van je telefoon vol met kinderfoto’s. Echt super logisch, want o ze zijn zo leuk. En wat je vandaag hebt, komt nooit meer terug. Hun ontwikkeling gaat zo snel en daar wil je toch niks van missen? Dus maken we veel foto’s van onze kinderen om zoveel mogelijk vast te leggen. Maar zodra je je telefoon of camera pakt om een foto te maken gebeurt er iets vreemds. Foto’s maken van baby’s is nog te doen, maar zodra ze door krijgen wat je aan het doen bent wordt het ineens een stuk minder makkelijk. In deze blog lees je wat er dan gebeurt en ook tips hoe je toch nog mooie foto’s van kinderen kunt maken. 

Dit gebeurt er als je foto’s wilt maken van kinderen 

– Kind loopt weg

Kinderen die net lief ergens mee bezig waren, waar jij dus foto’s van wil maken, stoppen spontaan met wat ze aan het doen zijn om te kijken wat jij op je scherm ziet! Beetje jammer dat hij/zij hetgeen was wat je op je scherm zag. Die leuke foto kun je dus wel vergeten.

– Raar lachen

Ik weet niet wat het is, maar waar ze de hele tijd uitgebreid de slappe lach hebben weten ze ineens niet meer hoe ze moeten lachen zodra jij je camera tevoorschijn pakt. Gevolg: ‘een boer met kiespijn lach’ op je foto. 

– Onverstoord

Als je te vaak foto’s van je kroost maakt, zoals ik, dan willen ze gewoon überhaupt niet kijken. Als ik dan zeg: “schatjes, kijk eens” dan maken ze wel een soort van lachje, maar kijken doen ze niet. 

– Eh… Net te kort

Of ze willen wel een klein beetje meewerken, maar veel te kort. Met het gevolg dat je zelf nog niet eens je telefoon op de camera-stand had staan tegen de tijd dat zij er zat van zijn. 

– Te veel foto’s

Andersom kan ook. Mijn kinderen hebben soms ook een bui dat ze ineens op allerlei manieren op de foto willen. De eerste paar keren ga ik er dan nog wel in mee. Maar na de zoveelste keer “mama kijk, wil je zo een foto maken?” ben ik er toch een beetje zat van.

Foto's kinderen

– Tong uitsteken

De ‘precies op tijd de tong uitgestoken’ foto. Je kent hem vast wel. Net op het moment dat jij denkt dat je kids meewerken en goed staan, bedenkt er eentje dat hij zijn tong uit wil steken of een gekke bek wil trekken. 

– Bewogen foto’s

Kinderen en stilstaan, eh… Nope. En de meesten van ons hebben niet zo’n goeie camera dat ook bewegende objecten scherp kan vastleggen. Met als gevolg dat minimaal de helft van de foto’s in je galerij bewogen zijn. 

Tips om mooie foto’s van kinderen te maken

Toegegeven, het is echt niet makkelijk om mooie foto’s van kinderen te maken. Toch zijn er nog wel tips die je kan toepassen die kunnen helpen bij het maken van foto’s zodat ze net wat leuker zijn voor in het plakboek

– Meerdere foto’s tegelijkertijd

De meeste camera’s, ook die op een telefoon, hebben een stand waarbij je meerdere foto’s tegelijkertijd kan maken. Dus wil je foto’s maken van kinderen? Zet je camera op die stand. Zo vergroot je de kans dat er iets leuks tussen zit.

– Achtergrond

Let een beetje op de achtergrond. Natuurlijk is het in huis rommelig overdag als je kinderen aan het spelen zijn. Maar als je een foto maakt, schop dan even de ergste rommel aan de kant. Want hoe leuk je kind ook op de foto staat, als de achtergrond rommelig is, is de foto een stuk minder leuk.

– Door je knieën

Ga door je knieën. Een valkuil is dat je snel je telefoon pakt om foto’s te maken van bijvoorbeeld je spelende schatjes en dat je vanuit je eigen perspectief een foto maakt, vanaf boven dus. Maar foto’s van kinderen die van boven genomen zijn, zijn meestal niet de beste foto’s. Houd daarom je camera een stuk lager. Als je het leuk vindt, probeer dan ook eens foto’s te maken als je je de camera bijna op de grond hebt staan. Soms kan dat perspectief weer hele leuke foto’s opleveren. 

– Weg bij de camera

Ga zelf bij de camera weg. Als je foto’s wil maken van kinderen is het handig om echt even contact te maken met de kinderen. Als jij naar je schermpje kijkt maak je niet echt contact. Zet je camera dus goed en kijk zelf langs je camera/telefoon naar je kinderen om contact met ze te krijgen. De kans is dan een stuk groter dat ze de goede richting in kijken en misschien zelfs enigszins lachen.

Foto's kinderen

– Maak ook foto’s van jezelf 

Maak ook foto’s van jezelf. Toegegeven, voor veel moeders of vaders is dit een behoorlijke drempel. Maar voor jouzelf en voor je kinderen is het voor later echt leuk om foto’s te hebben van jullie samen. Je kunt anderen vragen om foto’s te maken van jou met de kinderen. Maar je hebt tegenwoordig niet te dure, kleine statiefjes die je makkelijk ergens neer kan zetten. Zelf heb ik deze statief, en ik ben er erg tevreden over. Zo kun je, eventueel met de hulp van de timer en de selfiestand, leuke foto’s maken van jou met de kinderen.

– Kleding

Natuurlijk hoeft niet elke foto die je van je kinderen maakt goed gepositioneerd te zijn. En vaak zijn de spontane foto’s van kinderen ook het mooiste. Maar soms wil je wel even een paar portretten. Dan kan het leuk zijn om ook een beetje rekening te houden met de kleren die ze aan hebben. Dat ze qua kleuren een beetje matchen. 

– Ga naar buiten

De foto’s die buiten worden gemaakt zijn, zijn vaak mooier dan de foto’s die binnen zijn gemaakt. Dat komt omdat het licht buiten mooier is dan binnen. Dus ga je een keer lekker wandelen? Neem juist dan je camera mee!

Lees ook: hoe kun je al die mooie foto’s een plekje geven in je kamer?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: