Tips verhuizen kinderen
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Peuter / Schoolkind

9 tips voor als je gaat verhuizen met kinderen

Afgelopen zomer was het voor ons zover. We wilden al een aantal jaren weg uit ons huis, maar het kon heel lang niet. Nu kon het wel. In het voorjaar zijn we op zoek gegaan naar een huis, die hadden we gelukkig snel gevonden. Afgelopen zomer hadden we zes weken overlap tussen het oude en het nieuwe huis. Die tijd hebben we besteed aan het verbouwen van ons nieuwe huis, want man wat moest er veel gebeuren! Tijdens het proces hebben wij met vallen en opstaan geleerd wat handig is als je gaat verhuizen en/of verbouwen met kinderen. In deze blog lees je tips.

Bedenk goed waarin je je kinderen betrekt

Dit was één van de eerste dingen die wij niet goed hadden gedaan, haha. De kinderen hadden wel door dat er iets speelde, dus we besloten open te zijn over dat we wilden verhuizen. We vertelden dat we soms een huis gingen bekijken om te kijken of dat geschikt voor ons zou zijn. Van het eerste huis dat we gingen bezichtigen hadden we ook de foto’s laten zien. De kinderen waren razend enthousiast! Uiteraard hadden we verteld dat het mogelijk was dat dit huis niet zou kunnen. Ze zeiden ‘ja’, maar toen puntje bij paaltje kwam en bleek dat dit huis inderdaad niet kon kwamen er toch dikke tranen. Vanaf dat moment besloten wij geen foto’s meer te laten zien van de huizen waar we gingen kijken. Mijn tip is daarom ook: denk goed na over hoeveel informatie je geeft aan je kinderen, te weinig is niet handig maar te veel soms ook niet. 😉

Vier als er iets te vieren valt

Tijdens het proces van huizen zoeken en verhuizen zijn er bepaalde mijlpalen. Bijvoorbeeld als je weet dat een huis van jullie gaat worden omdat de voorwaarden geregeld zijn, als het financieringstermijn verstreken is, als je de sleutel hebt… Vertel je kinderen welke hoogtepunten er allemaal gaan komen en vier het als er weer iets te vieren valt. Zo hebben wij nog even snel leuke cakejes in elkaar gezet voor de kinderen toen we alles rond hadden en dus zeker wisten dat we naar dat huis gingen verhuizen. Door mijlpalen te vieren krijgen kinderen ook zin in het verhuizen.

Het gelddingetje

Een verhuizing is natuurlijk superduur! Zeker als er dan ook veel verbouwd moet worden, wat bij ons het geval was. Als ouders ben je dan heel veel bezig met geld en waarschijnlijk praat je er ook veel over met elkaar. Je denkt samen na over wat handig is en wat de mogelijkheden zijn. Dit wist ik bijvoorbeeld niet, maar bij Geld.nl kun je heel veel dingen vergelijken, zoals verzekeringen maar ook waar je de beste spaarrentes krijgt. Ook kun je een persoonlijke lening afsluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing. Als je over dit soort dingen praat met elkaar, bedenk dan goed of je kinderen kunnen meeluisteren en of je dat wil. Wij hebben de kinderen geen getallen genoemd, dat hoeven ze gewoon nog niet te weten.

Opvang

Onze verbouwing was echt heel veel werk. Op Instagram was de verbouwing goed te volgen. Zelf vond ik het tijdens het verbouwen nog wel eens een dingetje om de kinderen er ook bij te hebben. Ik heb de oudste van toen zeven jaar wel eens laten helpen met schilderen, maar daar was hij al snel klaar mee. Eigenlijk hielp het voor ons het beste om de kinderen veel naar oppas en de opvang te laten gaan zodat we zelf het snelste door konden werken. Nog wel een tip: neem de kinderen wel geregeld even mee zodat zij ook de verbouwing kunnen zien. Zo kunnen zij ook toeleven naar het nieuwe huis.

Aftelkalender

Een planning is superhandig, zowel voor jezelf als voor de kinderen. Natuurlijk is zo’n planning niet in beton gegoten en kan er altijd iets wijzigen, zeker als je ook gaat verbouwen lopen dingen vaak anders dan dat je zou willen. Toch is het handig om een planning te maken die ook voor je kinderen duidelijk is. Dat kan bijvoorbeeld met een aftelkalender tot aan de verhuizing, eventueel met tekeningetjes van wat er per dag gaat gebeuren. Zo krijgen kinderen meer grip tijdens deze onrustige periode.

Tips verhuizen kinderen

Helpen inpakken

Als je met kinderen gaat verhuizen dan willen ze waarschijnlijk heel graag helpen. Bij veel dingen kunnen ze natuurlijk niet helpen en lopen ze misschien alleen maar in de weg. Maar afhankelijk van hoe oud ze zijn kunnen ze wel helpen inpakken, zeker als het gaat om hun eigen spullen. Je zet bijvoorbeeld een doos in de kamer en geeft ze de opdracht dat alle knuffels (behalve hun lievelingsknuffels natuurlijk) in deze doos moeten. Wedden dat de kinderen het hele huis door gaan op zoek naar knuffels en dat de doos zo vol is! Handig voor jou en een leuk klusje voor de kinderen.

Keuzestress

Voor jezelf kan het al lastig zijn om keuzes te maken wat betreft je huis. Dat geldt voor kinderen ook. Krijgt je kind een eigen kamer en mag hij daarvoor zelf bedenken wat hij wil? Dan is het handig om de keuzes niet al te groot te maken. Kies zelf bijvoorbeeld drie behangetjes uit waar hij dan uit kan kiezen. Dat scheelt keuzestress voor je kind en ook discussie. Want je zult zien dat hij anders de meest afschuwelijke dingen voor zijn kamer wil, haha.

Neem tijd voor afscheid

Bij het verhuizen moeten kinderen ook afscheid nemen van het oude huis, de oude straat, de speeltuintjes en misschien zelfs van hun school. Neem dit niet te licht op. Als volwassene weet je nog wel dat er na afscheid weer iets nieuws komt en je kunt je enigszins voorstellen hoe dat gaat zijn. Maar kinderen kunnen dat minder goed overzien. Zij laten wat vertrouwd was achter en hebben vaak niet heel helder wat er voor in de plaats komt. Neem daarom de tijd om de kinderen afscheid te laten nemen van het oude, sta er met ze bij stil, maak foto’s en praat erover. Eventueel kun je een boekje in huis halen dat gaat over verhuizen.

Vergeet niet…

Vergeet niet om tijdens alle drukte ook tijd voor jezelf en voor je kinderen vrij te maken. Als je maar door en door en door gaat, zul je merken dat iedereen binnen de kortste keren op z’n tenen gaat lopen, wat niet bevorderlijk is voor de sfeer. Daarom: neem af en toe even tijd voor elkaar, even op adem komen. Daarna kun je weer door. 😉

Lees ook: Voor- en nadelen van een klein leeftijdsverschil tussen de kinderen

Deze blog is een samenwerking met Geld.nl.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

24 februari 2021 bij 11:34

Bedankt voor deze tips! Ik ga ook verhuizen met twee kleintjes en zie er een beetje tegenop… Gelukkig hebben we een goed particulier verhuisbedrijf ingehuurd en ik hoop dat het gestroomlijnd zal verlopen. Goede tip om inderdaad tijd te nemen voor het afscheid, zodat de overgang goed verloopt!1 december 2021 bij 10:40

Bedankt voor de slimme verhuistips met kids! Wij gaan volgend jaar verhuizen. Onze oudste is 4 jaar, oud genoeg om te begrijpen wat er aan de hand is. Een aftelkalender is een slim idee, dat gaan we zeker doen. Hopelijk kunnen we dan op een rustige manier verhuizen.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: