Moeder werken
Ouders / Ouders zijn

Mag je als moeder niet meer werken dan strikt noodzakelijk?

Vriendin: “Hè, ik hoorde dat je een nieuwe baan hebt.” 
Ik: “Ja dat klopt!” 
Vriendin: “Hoeveel werk je in de week?”
Ik: “Drie dagen.” 
Vriendin: “O, dat is wel veel.” 
Ik: “Vind je?”

Wat is veel? 

Een gesprek zoals deze heb ik de afgelopen weken vrij veel gevoerd. En ook geregeld met deze afloop. Ik heb inderdaad een nieuwe baan, eentje die mij meer uren kon bieden. Hiervoor werkte ik twee dagen in de week en daarvoor tweeënhalve dag in de week. Ik merkte, toen ik twee dagen in de week werkte, dat ik een zekere focus en continuïteit miste. Aangezien ik mijn werk graag goed wil doen wilde ik graag drie dagen werken. Maar sinds ik dat doe krijg ik ineens van verschillende kanten te horen dat ik veel werk. En ik vraag me dan af: waarom is het voor mij als moeder veel om drie dagen te werken terwijl de vijf dagen in de week die mijn man werkt niet veel zijn?

Thuisblijfmoeder 

Ik ben zes jaar lang thuisblijfmoeder geweest. Toen mijn kinderen echt klein waren was ik bij ze thuis. Ik vond dat fijn om te doen. Toen mijn jongste 1,5 jaar was merkte ik dat ik meer behoefte kreeg naar iets voor mezelf en daarbij konden we van één salaris niet meer goed rondkomen. Maar de drempel om te gaan werken was hoog, vooral omdat ik me schuldig voelde naar de kinderen toe. Die moesten een aantal dagen in de week naar de opvang en daar hadden ze zelf niet voor gekozen. Ondanks mijn schuldgevoel heb ik toch even doorgezet met de gedachte: ‘ik kan altijd weer stoppen’. 

Goeie keuze 

Al vrij snel nadat ik ben gaan werken, merkte ik dat ik de juiste beslissing had genomen. Mijn buikpijn over de kinderen bleek al vrij snel onterecht te zijn. De kinderen hebben het ontzettend naar hun zin bij de opvang. Ze krijgen heerlijk de vrijheid en ze doen leuke activiteiten, leuker vaak dan dat ik ze als moeder kan bieden. Er is regelmaat, gezond eten en ook niet onbelangrijk: andere kinderen waarmee ze hun sociale skills kunnen oefenen. Dat gaat goed dus. Ook ik vind het fijn om te werken. Om na jaren meer rollen te hebben dan ‘moeder’. Ik geniet ervan en wil mijn werk ook graag goed doen. 

Waarom mag je als moeder niet meer willen werken? 

En dan ineens blijkt dat mensen er iets van vinden als je drie dagen in de week werkt. Ik was oprecht verbaasd. Blijkbaar wordt er van mij verwacht dat ik alleen maar werk om wat bij te verdienen en dat ik dan ook niet meer werk dan financieel strikt noodzakelijk is. En blijkbaar willen ze horen dat ik niets liever doe dan bij mijn kinderen zijn. Mag ik als moeder niet van mijn werk houden? En waar is mijn man in dit geheel? 
Waarom zouden vaders meer mogen werken dan moeders? Mijn man werkt al jaren fulltime. Ook toen ik tweeënhalf en twee dagen in de week werkte. Maar hij heeft nooit een opmerking gehad dat mensen dat veel vinden. Nu werk ik drie dagen en daarom is mijn man één middag in de week thuis. En dat vinden mensen ineens heel goed. Dus hij werkt vierenhalve dag en dat vinden mensen goed, en ik werk drie dagen en dat vinden ze te veel. Ergens klopt er voor mijn gevoel iets niet. 

Moeder werken

Ouderschap 21ste eeuw 

Nou ben ik niet perse feministisch ofzo. Maar ik vind wel dat je het ouderschap samen doet. Dat je samen op zoek gaat naar ieders kwaliteiten en behoeften en dat je de taken zo goed mogen verdeelt tussen de vader en de moeder. En ik zie gelukkig steeds meer gelijkheid tussen vaders en moeders. Niet zelden moet ik met een vader overleggen als mijn jongens met een vriendje gaan spelen en het beeld van een vader op een met kinderen gevulde bakfiets is inmiddels helemaal ingeburgerd. Een goeie ontwikkeling volgens mij. Maar blijkbaar zit het beeld dat de moeder het allerliefste zoveel mogelijk voor haar kroost zorgt en af en toe wat werkt, en dat mannen voor het  hoofdinkomen zorgen, wel diep.

Mama mag ook carrière maken 

Nou kun je van mij niet perse zeggen dat ik een flitsende carrière heb. Maar ook als je dat als moeder wel hebt, vind ik dat het moederschap je niet in de weg zou mogen staan. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je geen carrière kunt maken omdat je moeder bent, maar dat je man/vriend dat wel kan terwijl hij ook vader is. Ieder ouderstel moet samen bepalen hoeveel er gewerkt gaat worden en ook door wie. En ik vind dat het zijn van vader niet automatisch mag betekenen dat je meer recht hebt om meer te werken, en andersom ook dat het zijn van moeder ook niet altijd betekent dat je minder mag werken en meer tijd met de kinderen door moet brengen. Samen ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van jullie gezin! 

Na dit geschreven te hebben ben ik natuurlijk heel benieuwd: Werk jij ook? En zo ja, hoeveel dan?

Lees ook: Beter niet ‘omdat je anders dik wordt

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een nachtje met een peuter

27 november 2020

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: