Peuter slapen
Kinderen / Ouders / Ouders zijn / Peuter

Een nachtje met een peuter

Jongens zijn leuk, jongens zijn lief, jongens zijn schattig. Jongens zijn bovenal boefjes! Daar doet die van mij niet voor onder. Sinds hij kan praten wordt het alleen maar erger. Nog geen 2,5 jaar en de woordgrapjes en plagerijtjes vliegen ons al om de oren. 

Sinds kort kan hij zijn bed uit klimmen, dit maakt het slaapritueel heel ingewikkeld. Want zeg nou zelf, welke peuter gaat er vrijwillig slapen?

Oppas

Gisteravond kwam ik thuis na het geven van een training. Papa was zelf sporten en de oppas was bij de jongens, letterlijk deze keer. Zit ze normaal rustig op de bank met haar telefoon, nu stond ze op de slaapkamer van onze peuter. Als in zijn hoofd zit dat hij niet wil slapen, dan gaat hij dat ook echt niet doen. Niet bij mama, niet bij papa en ook niet bij de oppas. Knuffelen, naast hem gaan zitten, boekjes lezen, liedjes zingen, negeren, we hebben het allemaal geprobeerd. 

Helaas zonder succes. Wel een aantal mooie uitspraken rijker:

  • ‘Mama jij moet in eigen bed slapen’
  • ‘Niels wil beneden spelen’
  • ‘Niels wil niet slapen, Niels wil spelen’
  • ‘Niels is niet moe’ 
Peuter slapen

Knuffelen

Uiteindelijk ben ik maar met hem in een grote stoel gaan zitten en is hij op mij in slaap gevallen. Drie kwartier later dacht ik hem wel in zijn bed te kunnen leggen. Helaas werd hij wakker en was ik weer terug bij af. Huilen, krijsen en uit zijn bed klimmen. 

Gelukkig was papa ondertussen thuis, zo kon hij het even van me overnemen. Ondertussen was ik ook wel klaar om naar bed te gaan. Ik had een lange werkdag achter de rug en wilde de volgende dag weer vroeg aan de slag. 

Eindelijk in slaap

Rond 22 uur viel hij eindelijk in slaap en ik ook. 

Voor hoe lang is altijd maar de vraag. En inderdaad rond 23 uur was hij weer wakker en stond meteen weer naast zijn bed. Meestal kunnen we hem dan bij ons in bed leggen en slaapt hij lekker verder. Vandaag helaas niet. ‘Niels wil spelen, Niels wil naar beneden’

Als het daarbij blijft is dat niet zo erg. Niels klimt echter gewoon weer zijn bed uit en gaat krijsend op de gang staan. Gevolg: ook zijn broer is wakker. 

Papa heeft Niels dan toch maar even mee naar beneden genomen. Zo kon ik nog even slapen, want mijn wekker zou om 6 uur gaan. Een half uur later hoorde ik ze weer naar boven komen. Niels kwam gezellig bij ons slapen. 

6 uur

Net voor mijn wekker af zou gaan was ik wakker. Even twijfelde ik of ik wel naar beneden zou gaan. Zo voorzichtig mogelijk stond ik toch maar op, snel mijn kleren pakken en naar de badkamer. Helaas was meneertje toch wakker. Terug in bed gaan liggen heb ik geprobeerd, maar dit had geen enkele zin. ‘Ik wil beneden spelen’.

Het gevolg is dat ik nu aan het schrijven ben met een peuter naast mij. Al etend van zijn ontbijt en spelend met zijn Thomas de Trein telefoon. Werken? Ja een blog als deze schrijven gaat nog prima, maar het diepgaande artikel dat ik eigenlijk gepland had gaat hem nog even niet worden. 

Slaap dilemma

Ondertussen is het 6:40 uur. Ik ben heel benieuwd hoe lang hij het vandaag gaat volhouden zonder te slapen. Meestal stort hij rond het middaguur in. Waardoor hij dan wel wil slapen. Heel fijn voor mij, want dan kan ik nog even wat klusjes doen. Het gevolg is vaak wel dat hij ‘s avonds weer niet wil slapen. 

Heb jij nog tips om mijn bijdehante peuter wel in slaap te krijgen, bij voorkeur in zijn eigen bed? Ik hoor het graag!

Lees ook: Feiten en fabels over doorslapen

Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is zwangerschaps- en mamacoach en begeleidt mama’s op zoek naar de juiste balans in het moederschap. Zorgen voor jezelf en een groeimindset geven je de ruimte om alles uit je leven te halen en al je dromen waar te maken, terwijl je ondertussen geniet van het moederschap. Hanny geeft ook (online) trainingen aan zwangere en pas bevallen vrouwen. Wil je meer weten over Best9Moms? Neem een kijkje op de website of volg Best9Moms op Instagram en Facebook!

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: