Klein leeftijdsverschil
Baby / Kinderen / Kleuter / Ouders / Ouders zijn / Peuter / Schoolkind / Zwangerschap

Voor- en nadelen van een klein leeftijdsverschil tussen de kinderen

Achtenhalve maand was mijn oudste toen ik zwanger werd van de tweede. Omdat ik voor de oudste fertiliteitsbehandelingen nodig had om zwanger te worden dacht ik dat ik niet zomaar zwanger kon worden. Maar dat bleek tóch zo te zijn. Ik was blij, heel blij! En toch dacht ik wel: is dat wel handig? Zo’n klein leeftijdsverschil tussen de kinderen? Maar goed, we gingen het ervaren. Inmiddels zijn we zes jaar verder en zie ik zelf de voor- en nadelen van een klein leeftijdsverschil tussen kinderen.

Voordelen

Dezelfde dingen leuk

Mijn jongens vinden dezelfde dingen leuk. Dus als de ene een leuk doosje lego krijgt voor zijn verjaardag, dan kunnen ze daar allebei mee spelen. Ik merk ook dat ik vaak aan allebei denk als ik iets zoek voor een verjaardag of Sinterklaas. Al probeer ik ook wel per kind te kijken wat een geschikt cadeau zou zijn. Hetzelfde leuk vinden geldt niet alleen maar voor spullen maar ook voor activiteiten en dat is handig als je een uitje wil bedenken.

Je gaat in één moeite door

De oudste was nog maar net baby-af toen de tweede werd geboren. Ik ging voor mijn gevoel gewoon in één moeite door met voedingen, slaapjes, luiers… Ik had inmiddels geleerd van de fouten die ik bij de eerste had gemaakt, dus ik draaide mijn hand er niet meer voor om. Heel anders was dat toen de derde werd geboren, die vier jaar verschilt met haar jongste broer. Toen zij baby was moest ik er echt weer inkomen. Ik vroeg mezelf geregeld af hoe ik het ook alweer deed en wat handig was.

Dezelfde humor

Ongeveer dezelfde leeftijd betekent ook ongeveer dezelfde humor. Zo werken de grappen over scheten hier nog steeds uitstekend en de laatste tijd zijn ze steeds bezig met elkaar ‘dissen’.

Steun aan elkaar

Binnenshuis kunnen ze elkaar soms niet luchten of zien. Maar buitenshuis zijn ze echt samen als het moet. Zo gaan mijn jongens sinds een jaar twee keer per week naar de bso. Ze vonden het toen heel fijn dat ze deze spannende stap samen konden doen. En nog steeds als er eentje niet gaat, omdat hij bijvoorbeeld ziek is, dan is de andere echt sip omdat hij alleen naar de bso moet.

Nooit alleen

Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het voordeel hiervan is dat ze altijd elkaar hebben om mee te spelen. Dit gaat niet altijd goed en ze kunnen ook erg veel ruzie maken. Maar vooral mijn oudste kan heel slecht alleen spelen en hoe handig is het dan als je broertje altijd in de buurt is?

Financieel kan het handig zijn

Als je weinig leeftijdsverschil hebt tussen de kinderen, gaan vaak de spullen van de ene naar andere. De kleren die nog wel een ronde mee kunnen van de oudste zijn nog niet uit de mode tegen de tijd dat de tweede ze kan dragen. En ook fietsen kunnen door van de ene op de andere.

Goed voor de ontwikkeling

Bij mijn jongens zie ik heel sterk dat ze zich aan elkaar optrekken. Dat draagt ook bij aan de ontwikkeling. Dit geldt voornamelijk voor de tweede die naar zijn broer kijkt en hetzelfde wil kunnen. Zo kon de tweede vrij snel lopen en praten en ook bijvoorbeeld fietsen zonder zijwieltjes. Maar andersom geldt het ook. De tweede kan hele mooie dingen maken van Lego of van K’nex, daar heeft de oudste eigenlijk te weinig geduld voor. Maar als hij de resultaten van zijn broertje ziet wil hij dat ook kunnen en lukt het hem ineens wel om geconcentreerd bezig te zijn.

Klein leeftijdsverschil

Nadelen

Ze vinden hetzelfde leuk

Hé, dit was toch ook een voordeel? Ja dat klopt. Maar dit is ook een nadeel. Want ze kunnen ook ruzie maken om het speelgoed wat ze allebei leuk vinden.

Vergelijken

Een bekend probleem van weinig leeftijdsverschil tussen de kinderen is dat de kinderen alles vergelijken en alles op een weegschaaltje leggen. Dus als de ene vandaag met zijn eigen fiets naar school mag dan wil de andere dat morgen. Als de ene op een middag een vriendje te spelen heeft en de andere niet, dan is het huis te klein. Ik ben al een flinke tijd bezig met het benoemen dat je de ander iets kan gunnen. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer.

Nooit alleen

Het nooit alleen zijn kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Als ouders is het daarom ook belangrijk dat je de kinderen niet altijd bij elkaar houdt, maar ze los van elkaar aandacht geeft.

Kleding door elkaar halen

Als ik de was doe heb ik een hele hoop spijkerbroeken die heel veel op elkaar lijken. Elke garderobe heeft een aantal broeken die perfect zijn, en een aantal dingen die net de groot of net te klein zijn. Maar aangezien mijn jongens een klein leeftijdsverschil hebben en dus ook niet zo heel veel verschillen qua lengte, kan ik niet altijd zien welke broek van wie is en welke broek ik inmiddels heb doorgeschoven van de oudste naar de tweede en welke niet. Zo wil het nog wel eens gebeuren dat de oudste ’s ochtends in een broek loopt die op hoog water staat, of juist dat de tweede ineens klaagt over dat zijn broek te wijd is. En nou weet ik zelf van het grootste gedeelte van de was prima wat van wie is. Als mijn man de was doet is dit probleem een stuk groter. 😉

Veel strijd

Mijn jongens kunnen niet met en niet zonder elkaar. Ze hebben fases dat ze heel veel ruzie maken. En dat begon al toen ze peuter waren. Toen hadden ze natuurlijk allebei niet het vermogen om rekening te houden met de ander. En nog steeds kan dat een uitdaging zijn. Er is er niet eentje die duidelijk ouder en verstandiger is en de strijd op tijd kan stoppen.

Geen pauze wat slechte nachten betreft

Sommige kinderen slapen na drie weken al door, maar gemiddeld duurt het echt wel een aantal maanden voordat er ’s nachts weer doorgeslapen kan worden. Ben je snel weer zwanger? Dan kan je voor je gevoel wel aan een stuk door gaan wat slechte nachten betreft.

Lees ook: Feiten en fabels over doorslapen

Zwaardere zwangerschap

Natuurlijk, elke zwangerschap is anders. Maar meestal is een zwangerschap die snel op de vorige volgt wel zwaarder. Niet in de laatste plaats omdat je er ook nog een baby/dreumes bij hebt die (soms nog) niet kan lopen, dus die getild moet worden en die je nog geen dingen kan uitleggen als ‘mama is even moe’.

Financiële pieken en dalen

Natuurlijk is handig dat de spullen van het ene op het andere kind kunnen overgaan. Maar je hebt qua financiën de boel niet echt handig verdeelt als je een klein leeftijdsverschil hebt tussen de kinderen. Neem bijvoorbeeld zwemles, wat meestal een erg duur grapje is. Tegen de tijd dat de eerste de zwemles heeft afgerond staat de volgende alweer startklaar om te beginnen.

Ze zoeken minder snel andere kinderen op

Kinderen die een klein leeftijdsverschil hebben zoeken minder vaak andere kinderen op. Nou moet ik eerlijk zeggen dat dat bij ons niet het geval. Mijn kerels trekken meestal samen ten strijde in de straat op zoek naar nieuwe vriendjes. Maar toch hoor je dit wel vaak.

Uiteraard zijn de voor- en nadelen van het hebben van een klein leeftijdsverschil tussen de kinderen heel persoonlijk. Dat is heel erg afhankelijk van wat voor kinderen het zijn en hoe jullie gezin in elkaar zit.

Hoeveel leeftijdsverschil zitten er tussen jouw kinderen? Laat het weten in de reactie hieronder of op mijn social media!

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: