Omdat je anders dik wordt
Eten / Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Schoolkind / Weten over eten

Beter niet: ‘omdat je anders dik wordt’

Een kind dat steeds vraagt om snoepjes, of tijdens het eten van pannenkoeken de zoveelste pannenkoek naar binnen weet te schuiven. Vaak krijgen kinderen van hun ouders te horen: “Nee dat moet je niet doen omdat je anders dik wordt.” Ik schrik altijd van deze uitspraak, is dit wel goed om tegen kinderen te zeggen? En is echt het ‘dik zijn’ wat ouders niet willen voor hun kinderen? Dit is waarom ik denk dat je dit beter niet tegen je kinderen kan zeggen. Ik ben benieuwd of je het met me eens bent.

Bolletje

Ik kom uit een gezin met vier kinderen, eerst drie meiden waarvan ik de tweede ben en daarna een jongen. Ik kreeg natuurlijk hetzelfde te eten als mijn broer en zussen maar toch had (en heb ik nog steeds) een ander postuur dan mijn zussen. Mijn zussen waren als kind smal, slanke benen, strakke buik… Ik had (en heb) een buikje en wat dikkere dijen en billen. Ik had dan ook als bijnaam ‘bolletje’ gekregen van mijn ouders. Als kind had ik al moeite met mijn postuur en kreeg ik mee dat ik altijd kleding moest dragen dat mij er slanker zou laten uitzien dan dat ik was. En nog steeds is dit mijn worsteling. Ik wil graag slank zijn en sta vaak op de weegschaal in de hoop dat het getal toch lager is geworden. Helaas werkt mijn lichaam niet mee. Ik werk hard voor hoe ik er nu uit zie, maar tevreden ben ik eigenlijk nooit, ik wil altijd slanker zijn.

Mogelijke gevolgen

Begrijp me niet verkeerd, ik heb een hele goeie jeugd gehad en mijn ouders hebben het echt fantastisch gedaan! Waar ik zelf wel eens bang ben voor wat mijn eigen kinderen mij later voor de voeten gaan gooien, heb ik des te meer respect voor mijn vader en moeder. En ik ben ook niet zielig ofzo dat ik deze tik van het altijd slanker willen zijn heb meegekregen uit mijn jeugd. Maar goed, ook bij ons vroeger thuis was het argument waarom ik geen tweede bakje chips mocht ‘omdat je anders dik wordt’. Ik denk dat veel ouders geen besef hebben van de gevolgen voor kinderen als ze het hebben over dik worden en dat dat dan negatief zou zijn.

Omdat je anders dik wordt

Wat wil je zeggen?

Even terug naar de basis. Je wilt dat je kinderen niet teveel eten. Logisch. Maar waarom wil je dat niet? Omdat je wil dat je kinderen niet dik worden. Op zich ook nog logisch. Maar waarom wil je niet dat je kinderen dik worden? Is dat omdat dik zijn niet voldoet aan het schoonheidsideaal? Of omdat overgewicht ongezond is en vermoeidheid en ziektes met zich mee kan brengen? Ik hoop dat het antwoord het laatste is. Ik denk dat er weinig ouders zijn die bewust aan hun kind mee willen geven dat ze niet dik mogen worden omdat ze dat niet mooi vinden. Als je kind wat dikker is betekent dat nog niet dat het kind niet mooi is. En hetzelfde geldt voor volwassenen.

Omdat dat niet gezond is

Als een kind dus in discussie gaat over een zoveelste snoepje en waarom hij dat niet zou mogen, dan zou het antwoord volgens mijn niet moeten zijn ‘omdat je anders dik wordt’ maar ‘omdat dat ongezond is’. Een mooi moment om je kinderen uit te leggen hoe belangrijk het is om gezond te eten en hoeveel effect dat heeft op zijn gezondheid, energie en leervermogen. En de gevolgen op de lange termijn lijken me ook een stuk minder schadelijk.

Lees ook: Hoe kun je kinderen groente laten eten?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10x een makkelijke salade

10 oktober 2020

Knutselen met kastanjes

26 oktober 2020

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: