Cadeautjes kinderen
Creatief / Ouders / Ouders zijn / Spelen

Hoe kies je de beste cadeautjes voor je kind?

Hoera, je kind is over een aantal weken jarig!!! Leuk! Maar eh, wat moet je hem of haar nou weer geven? Echt lastig soms he. In deze blog lees je tips over hoe je de cadeautjes van je kinderen kunt kiezen voor een verjaardag of bijvoorbeeld Sinterklaas.

Spelen is goed

Een van de uitgangspunten die je kan hebben als je op zoek bent naar cadeautjes voor je kind is dat het er goed mee kan spelen. Kinderen spelen steeds minder vaak en zitten (te) vaak achter een scherm. Ik merk het aan mezelf ook dat ik regelmatig het scherm even pak, gewoon omdat het net even zo uit komt. Toch is het echte spelen van kinderen heel belangrijk. Spelen zorgt voor plezier, spelen is leerzaam en kinderen ontmoeten elkaar met spelen, wat in deze tijd, waarin iedereen druk is, ook niet geheel onbelangrijk is. Daarom is het goed om je kind speelgoed te geven dat bij hem of haar past en triggert om te spelen.

Kijk naar je kind

Ja dat hierboven klinkt wel makkelijk: geef je kind speelgoed. Maar ja, wat voor speelgoed? Om daar achter te komen is het goed om te weten hoe jouw kind speelt. Ik heb hier thuis twee echte bouwers en een verzorgster. Toen de jongens kleiner waren speelden ze graag met duplo. En dan voornamelijk gewone blokken duplo, aangevuld met wat voertuigen. Zo konden ze hun eigen stad maken waar ze heerlijk mee konden spelen. Ook de houten treinbaan wordt hier geregeld nog uit de kast gepakt. De jongste wil graag verzorgen en is veel in de weer met haar dokterssetje en de poppen. Probeer er achter te komen wat je kind interesseert, zo kun je er achter komen wat voor speelgoed goed zou passen.

Kringloop

Heb je niet zo’n groot budget? Of weet je gewoon niet zo goed wat voor speelgoed je moet geven en wil je dus niet het risico lopen dat je veel geld hebt uitgegeven aan iets waar niks mee wordt gedaan? Ga dan naar de kringloop. Voor een kleine prijs kun je daar superleuk speelgoed vinden. Bevalt het niet, dan doet dat niet zo heel erg pijn in je portemonnee. Bevalt het wel dan weet je wat je kind leuk vindt en kun je overwegen daar meer van in huis te halen.

Verschillende categorieën cadeautjes voor je kind

De meeste ouders willen aan een jarig kind verschillende cadeautjes geven. Wat dan handig is, is dat je cadeautjes geeft in verschillende categorieën. Denk bijvoorbeeld aan buitenspeelgoed, binnenspeelgoed, knutselspullen of een boek. Denk dan ook over de seizoenen heen. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld in de herfst en de winter jarig. Dan denk je niet snel aan leuk zomerspeelgoed zoals een waterbaan of zwemspeelgoed. Met als gevolg dat wij niet veel van dat soort speelgoed hebben omdat ik door het jaar heen niet zo’n fan ben van cadeautjes geven zonder reden. Maar waarom zou je in de winter niet iets kunnen geven voor als het straks mooi weer is? Dat is meteen goed om geduld te trainen en zodra het dan mooi weer is spelen ze weer heerlijk met nieuw speelgoed!

Cadeautjes kinderen

Nuttige dingen

Je hoeft natuurlijk niet alleen maar speelgoed te geven. Je kunt je kind ook een leuke rugtas, beker en trommel, een leuke haarband of mooie handschoenen geven.

Doe-cadeautjes

Wij geven de kinderen de laatste jaren altijd een doe-cadeautje. Waarschijnlijk herken je dit wel, maar wij hebben wel veel speelgoed in huis. En te veel speelgoed is ook niet goed voor kinderen, in deze blog lees je waarom niet en hoe je dat kunt voorkomen. We geven onze kinderen bij een verjaardag een doe-cadeautje. Dan mag de jarige iets leuks gaan doen met papa of mama. Het is zo leuk om te geven en te doen! Je legt je kind lekken in de watten die dag en gaat samen plezier maken. Het resultaat is mooie herinneringen, vrolijke foto’s en (niet onbelangrijk) minder troep in huis.

Past het in huis?

Als ik nadenk over cadeautjes voor mijn kinderen, dan denk ik er ook altijd over na of ik het wel in huis wil hebben. Past het in de kasten of moet het los in huis staan. Is dat laatste het geval, dan vraag ik me af of ik dat wel wil. Heb ik de ruimte niet in huis? Dan koop ik het cadeautje niet, of ik maak ruimte door (samen met de kinderen) speelgoed op te ruimen en aan de kringloop of aan andere kinderen te geven.

Hou het hele jaar door een lijstje bij

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik een paar week voor de verjaardag van een kind ga nadenken wat voor cadeau’s ik wil geven, dan slaat spontaan een enorme vergeetachtigheid toe. Dit kun je voor zijn door een lijstje te hebben die je altijd bijhoudt. In heb in mijn telefoon allerlei lijstjes en één daarvan heet ‘verlanglijstje’. En zodra me iets te binnen schiet wat leuk of handig is voor één van de gezinsleden dan schrijf ik dat in dat lijstje. Tegen de tijd dat er een verjaardag aan komt of er liggen ineens pepernoten in de winkels dan pak ik het lijstje er bij en kan ik kijken wat nog relevant is en wat ik dus kan kopen als cadeautje.

Lees ook: Waarom Fantasiespelen zo belangrijk is

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: