Doen met slecht weer
Activiteiten / Creatief / Knutselen

11 dingen die je met je kinderen kunt doen met slecht weer

Natuurlijk vinden we het allemaal goed, leuk en gezond om met de kinderen naar buiten te gaan. Maar ja, soms is het gewoon rotweer en zit je met de kinderen binnen. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar als de kinderen hier een hele dag binnen zijn wordt de sfeer er niet per definitie beter op. Iets leuks doen met de kinderen helpt dan heel goed. In deze blog geef ik je wat inspiratie wat je kunt doen met je kinderen als het slecht weer is. Een aantal van deze ideeën zijn als losse tips voorbij gekomen op mijn social media dus het kan goed zijn dat ze je bekend voorkomen. Er zitten ook ideeën tussen die ik nog niet had gedeeld.

Weggetjes maken met schilderstape

Heb jij schilderstape in huis? Daar kun je heel leuk mee spelen! Maak samen weggetjes van tape op de grond. Je kinderen kunnen helemaal los gaan in creativiteit totdat ze een mooie stad bij elkaar hebben waar ze mee kunnen spelen. Voor het spelen kunnen ze gewone autootjes, lego of duplo gebruiken. Mijn kinderen vinden het leuk met de playmobil speeltuinset in de stad te spelen.

Zelfrijdende auto maken

Wist je dat je met een ballon een autootje zelf kan laten rijden? Daarvoor heb je een autootje nodig die goed soepel kan rijden. Op dat autootje moet je een soort boogje maken waar het tuitje van de ballon goed achter kan blijven haken. Met een legoautootje kan dit makkelijk door een boogje erop te doen, bij een gewoon autootje kun je bijvoorbeeld een rietje gebruiken. Vervolgens pak je de ballon, je blaast hem op en haakt het tuitje achter het boogje. Als het goed is gaat het autootje dan vooruit. Hiermee kun je natuurlijk ook wedstrijdje doen met verschillende auto’s. Wij hebben het met een legoautootje gedaan zoals je op het filmpje kan zien.

Met een matras van de trap af

Wil je echt garantie tot succes? Laat je kinderen van de trap af glijden met een matras. Echt fantastisch om te doen met slecht weer! Ook met goed weer trouwens, haha.

Proefjes doen

Veel kinderen vinden het superleuk om samen proefjes te doen. Is dat moeilijk? Nee hoor! Ik heb twee blogs verschreven met ieder vier leuke proefjes die je kunt doen! Je leest ze hier, en hier. Daarnaast hebben mijn zoontje en ik samen nog een filmpje gemaakt van een ander proefje die echt heel leuk is om te doen. Je vindt hem hieronder.

Foto’s of vlogs maken

Veel kinderen vinden het heel leuk om foto’s te maken. Je kunt je kinderen leren hoe ze dat moeten doen en waar ze op moeten letten als ze een foto maken. Of misschien willen ze wel een vlogje maken, leuk om later weer terug te kijken. Je kunt ook zelf foto’s maken van je kinderen. Dat kan zo creatief als je wilt. Op de Pinterestpagina van Niet volgens boekje heb ik een bord gemaakt met originele foto’s van kinderen. Klik hier om daar naar toe te gaan.

Balletje blazen

Heb je toevallig een pingpongballetje, een lege fles en een rietje in huis? Dan kun je daar een heel leuk speeltje Van maken waarmee je kinderen een balletje in de lucht kunnen houden door op het rietje te blazen. Snij de fles door en gebruik de bovenkant. Draai de bovenkant om, doe het rietje aan de onderkant er in en plak die goed vast zodat er geen lucht langs kan. Doe dan het balletje er in en blaas op het rietje. Als het goed is kun je door het blazen het balletje in de lucht houden. Klik hier voor een afbeelding van dit speeltje. Als dat goed lukt kun je eventueel een parcours maken door het huis die ze moeten afleggen met het balletje in de lucht.

Parachutes maken

Van een boterhamzakje kun je een parachute maken. Knip daarvoor de onderkant van het zakje af,  knip de zijkant open en vouw het zakje verder uit. Dan neem je twee stukjes garen en knoopt de uiteinden daarvan aan de vier punten van het zakje. Vervolgens pak je een legopoppetje of playmobilpoppetje en hang je deze in het midden van de twee stukjes garen en je parachute is klaar om van de trap gegooid te worden!!!

Alternatief met strijkkraaltjes

Dit is ook leuk om te doen bij slecht weer. De meeste mensen hebben wel strijkkraaltjes in huis. Daar kunnen veel kinderen ook heel leuk mee spelen. Maar ben je zelf al dat gestrijk zat of zijn de kinderen er op uitgekeken? Probeer dan eens figuurtjes te maken met ijzerdraad en strijkkraaltjes zoals deze.

Badje binnen

“Mama… mag het badje op?” De meeste kinderen vinden dit fantastisch! Normaal gesproken hoort dat natuurlijk buiten met mooi weer. Maar hé, waarom kan je dat niet binnen doen met slecht weer? Oké, ik geef toe dat het enigszins out of the box is, maar ach. Wij hebben dat een tijdje geleden gedaan en het was erg leuk! We hebben handdoeken om het badje heen gelegd en het viel me alles mee hoe nat het binnen was. Het leegmaken kan door middel van hevelen met een tuinslang naar buiten.

Bootje maken

Heb je wel eens bootje gemaakt met je kinderen zodat ze heerlijk even met water kunnen spelen? Je kunt met hele eenvoudige materialen bootjes maken die ook echt kunnen drijven. Op mijn Pinterestpagina heb ik ook een bord gemaakt met ‘bootjes maken’. Daar kun je vast hele leuke inspiratie vinden! Klik hier om naar dat bord te gaan.

Magneet autobaan

Heb jij toevallig magneetjes in huis zoals deze? Leuk! Daar kun je namelijk ook een leuke autobaan mee maken. Je tekent een autobaan op een stuk karton die je vervolgens op lege wc-rolletjes zet. Dan plak je één magneetje aan de onderkant van het autootje en met een andere magneet bestuur je vervolgens vanaf de onderkant het autootje, zoals op het filmpje te zien is.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste baby-lifehacks

10 september 2020

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: