Onrustige baby
Baby / Kinderen

Wat als je een onrustige baby hebt?

Soms kun je er als ouders wanhopig van worden: een onrustige baby. Baby’s kunnen niet vertellen wat er met ze aan de hand is. Ze kunnen alleen huilen. Soms is er een eenvoudige oplossing, maar het kan ook een behoorlijke zoektocht zijn wat er nou precies aan de hand is. Ik heb zelf drie onrustige baby’s gehad. Eentje daarvan was een officiële huilbaby, maar ook de andere twee hebben ons geregeld tot wanhoop gedreven. Om er achter te komen wat helpt bij jouw onrustige baby moet je dingen uitproberen. Een kwestie van trial and error. In deze blog lees je tips wat je kunt doen als je een onrustige baby hebt.

Rust en regelmaat

Als je naar het consultatiebureau gaat en je vertelt dat je een onrustige baby hebt, dan is de kans groot dat je te horen krijgt dat je kindje rust en regelmaat nodig heeft. Dit is dus typisch een tip uit ‘het boekje’. Ik heb lang gedacht dat rust en regelmaat een beetje overgewaardeerd werd tot ik een vriendin, die werkt als kinderverpleegkundige, hoorde vertellen hierover. Ze vertelde dat zij 80% van de huilbaby’s die zij binnen krijgen weer rustig krijgen door het bieden van duidelijke structuur. Dat vond ik toch wel een behoorlijk aantal. Dus heb je een onrustige baby dan kan dit misschien goed helpen. Het komt erop neer dat je bij een baby steeds dezelfde volgorde aanhoudt: wakker worden, drinken, spelen, slapen. Daarbij moet je natuurlijk wel realistisch blijven. Heb je alleen een baby dan is dit nog goed te doen. Heb je meerdere kinderen dan is dit al een stuk lastiger. Doe wat je kan maar leg de lat niet te hoog.

Draagdoek en inbakeren

Voor sommige baby’s en moeders (waaronder mijzelf) is de draagdoek echt een lifesaver! Overdag kunnen kinderen prima hun slaapje in de draagdoek of draagzak doen. Ze liggen lekker dicht tegen je aan en jij hebt je handen vrij om dingen te doen. Zelf had ik deze drager van ByKay, zo handig! Twee klikken en mijn dochtertje lag heerlijk bij mij! Ook inbakeren kan heel goed helpen om kinderen een veilig en beschermt gevoel te geven als ze in hun bedje moeten slapen. Slaapjes van kinderen die ingebakerd zijn, zijn vaak net wat langer en van betere kwaliteit waardoor ze ook beter drinken en lekkerder kunnen spelen en ontwikkelen. Voordat je gaat inbakeren is het goed om je er even in te verdiepen, bij sommige kinderen wordt het namelijk afgeraden.

‘Ikke wil zien’

Je hebt kinderen die nadat ze hun buikje vol hebben gedronken heerlijk alleen in de box gaan spelen. Zelf heb ik zulke kinderen niet gehad, haha. De mijne wilden altijd alles meemaken wat er gebeurde. Heb jij ook zo’n kind? Leg dan een kleedje op de grond in de keuken als jij aan het koken bent, of zet hem in de wipstoel als je aan het douchen bent. Supergezellig en je baby heeft het gevoel er bij te horen.

Onrust in de kamer

De ene baby wil juist overal bij zijn en alles meemaken wat er mee te maken valt, de andere baby heeft meer behoefte aan rust. Heb jij er eentje van het tweede soort? Dan is het goed om na te denken over hoeveel onrust er in je huis is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij het fijn vindt om overdag de televisie of de radio aan te hebben staan, maar dat je baby daar overprikkeld van raakt. Ook veel bezoek of andere geluiden kunnen onrust veroorzaken.

Jouw geur

Als je een onrustige slaper hebt kan het nog wel eens helpen om jouw geur bij de baby in bed te leggen. Dat geeft hem een vertrouwd gevoel van mama dichtbij zich, waardoor hij misschien beter kan ontspannen en lekker kan gaan slapen. Hoe doe je dat? Simpel. Door bijvoorbeeld je slaapshirt in of bij het bedje te leggen. Of je neemt zijn knuffel of een doekje in je shirt als je gaat slapen die je dan vervolgens in zijn bedje legt. Let wel goed op de veiligheid.

Bij jou in bed

Co-sleeping, sommige mensen zijn er echt voor en sommige mensen zijn echt tegen! Ik ben er bij de derde achter gekomen hoe fijn dit kan zijn. Mijn dochtertje is inmiddels 2,5 jaar, maar ze slaapt nog steeds niet door. Als ze in haar eigen bedje slaapt dan wordt ze helemaal wakker. Dan moeten we er dus uit om haar te troosten, wat een hele uitdaging is als ze helemaal wakker is en eigenlijk niet meer wil slapen. En dat een keer of drie a vier per nacht. Ze ligt al sinds ze een half jaar is bij ons in bed. Het voordeel is dat ik haar hoor als ze wakker aan het worden is. Ik leg dan mijn hand op haar buikje en praat zachtjes tegen haar. Hier wordt ze rustig van en gaat daarna weer verder slapen, en ik ook. Een win-win situatie dus. Ik hoef dan niet mijn bed uit en zowel zij als wij komen beter aan onze slaap toe. Let ook bij het samen slapen goed op veiligheid. Zo kun je ook kiezen voor een co-sleeper zoals deze.

Lees ook: Feiten en fabels over doorslapen

Verandering van voeding

Bij een onrustige baby wordt al vrij snel gedacht aan een koemelkallergie, zeker bij kinderen die flesvoeding krijgen. Koemelkallergie komt vrij weinig voor, maar als jouw kind dat niet heeft betekent dit niet altijd dat koemelk wel de beste keuze is. Sommige kinderen zijn niet allergisch voor koemelk maar verdragen het toch niet zo lekker. Je kunt dan overwegen om (tijdelijk) van de koemelk af te gaan. Voor mijn tweede zoontje heeft dit na maanden en maandenlang krijsen echt wonderen gedaan. Ik gaf zelf borstvoeding dus ben ik zelf gestopt met alles waar maar melk in zat. Als je flesvoeding geeft kun je bijvoorbeeld proberen over te stappen op kunstvoeding van geitenmelk. Denk dan bijvoorbeeld aan de babyvoeding van de Pure Goat Company. (Dit kun je gewoon kopen via bol.com, klik hier.) Veel kinderen verdragen dit beter dan de babyvoeding van koemelk.

Osteopaat

Iets wat je niet snel in ‘de boekjes’ terug zult vinden, maar wat je wel kunt proberen bij je onrustige baby, is een bezoek aan de osteopaat. Die kunnen soms zien of en waar je baby pijn heeft en kunnen dit verhelpen. Het helpt niet bij alle baby’s, maar als het helpt kan dat een hele opluchting zijn!

Dagboekje

Als je echt met je handen in het haar zit wat je onrustige baby betreft, probeer dan eens om een paar dagen een dagboekje bij te houden. Daarin schrijf je hoe laat hij wakker werd, hoeveel en wat hij gedronken en/of gegeten heeft, hoe het spelen ging, wanneer de luier vies was en bijvoorbeeld of je met de baby op stap bent geweest. Kortom: alles rondom je baby op een dag. Door middel van zo’n dagboekje kun je soms meer inzicht krijgen en kun je misschien patronen ontdekken die te maken hebben met de onrust. Als je een patroon ontdekt dan kun je daar op handelen. Mocht je het er met een arts over hebben dan kun je zo’n dagboekje ook meenemen zodat je samen met de arts kan kijken waar de onrust vandaan komt.

Hulp en advies

In principe is het eerste aanspreekpunt het consultatiebureau. Mocht je het gevoel hebben dat ze je niet goed kunnen helpen of dat je nutteloze adviezen krijgt? Ga dan op zoek naar andere mogelijkheden. Heb het een keer met de huisarts over de onrust van je baby. Of vraag op het consultatiebureau om een andere verpleegkundige of arts. En o ja, nog een tip! Ga je met je een arts of verpleegkundige praten over iets wat je baby doet, bijvoorbeeld een bepaald huiltje of gek slikken: maak dan video’s daarvan. Want 10 tegen 1 dat je baby zich in de spreekkamer voorbeeldig gedraagt en totaal niet laat zien wat je bedoeld. Met een video kun je het toch duidelijk maken.

Acceptatie

Eerlijk is eerlijk. Bij heel veel onrustige baby’s wordt de oorzaak nooit gevonden en moet het vanzelf weer over gaan. Dat is niet leuk en kan je frustreren! Maar als je alles hebt geprobeerd, dan zit er niks anders op dan het te accepteren en te wachten tot je kindje groter is. Die acceptatie is heel belangrijk en draagt bij aan de hoeveelheid energie die je hebt. Blijf je er voor je gevoel tegen vechten dat kost dat energie, dat spaarzaam is als je een onrustige baby hebt. Als je er middenin zit dan lijkt er geen einde aan te komen, maar echt, voor je het weet ben je een formulier aan het invullen om ze in te schrijven voor school. Je afvragend hoe het kan dat je maar drie keer met je ogen hebt geknipperd en dat er ineens een aantal jaren voorbij zijn gegaan. Zorg ook goed voor jezelf. Dat klinkt een beetje flauw want dat is heel lastig als je een onrustige baby hebt. Maar het kan wel. In deze blog ‘hoe overleef je een huilbaby’ beschrijf ik vanuit mijn eigen ervaring hoe je voor jezelf kunt zorgen, ook als je baby veel huilt.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: