Wandelen met kinderen
Activiteiten / Creatief

12 manieren om te wandelen met kinderen

Wandelen vinden wij heel fijn. Tenminste, mijn man en ik. De kinderen vinden wandelen alleen eigenlijk heel erg saai. Toch is het natuurlijk supergoed om naar buiten te gaan, zowel voor jezelf als voor de kinderen. Gelukkig zijn er allerlei leuke manieren om het wandelen voor de kinderen leuk te maken.

Met hun eigen fietsjes

Heb je (grote) peuters of kleuters? Dan kunnen die heel goed mee op hun eigen fietsjes. Ze gaan nog niet zo hard maar houden het op de fiets wel langer vol, zodat je zelf ook een lekker stuk kunt lopen. Heb je ergens bij jou in de buurt een heuveltje waar ze vanaf kunnen racen dan is het natuurlijk leuk om daar langs te gaan. En heeft het geregend? Yes! Dan kunnen ze heerlijk door de plassen fietsen! Ook als je kinderen wat groter zijn kunnen ze nog prima op hun fietsen mee wandelen, maar dan is het wel handig om een afspraak met ze te maken dat ze op bepaalde punten op je wachten. Anders zijn ze er zo vandoor, haha.

Niet over de paden

Je kunt het wandelen met kinderen ook spannend maken. Zo kun je bijvoorbeeld een route kiezen dat niet over het pad gaat, want daar is veel meer te beleven. Ga je naar het bos dan kun je tussen de bomen door, misschien vinden jullie nog wel een toffe boom om in te klimmen! Woon je bij water dan kun je misschien wat dichter bij het water lopen en misschien komen jullie wel een plekje tegen waar je steentjes kun keilen.

Plassen stampen

Als het heeft geregend dan moet ik toegeven dat het er buiten niet heel uitnodigend uitziet. Het is nat en vaak koud. Kinderen zien dat anders, die zien door alle plassen alleen maar extra avontuur. De kinderen zullen het waarschijnlijk heel leuk vinden om te gaan wandelen en dan willen ze natuurlijk ook in de plassen stampen. Dus doe ze een oude broek en laarzen aan en ga naar buiten!

Wiebeloogjes plakken

Dit is op deze site wel eens eerder voorbij gekomen, maar bij ons blijft het een succesnummer. Hoe werkt het? De kinderen nemen tijdens het wandelen een aantal wiebeloogjes mee. Tijdens het lopen gaan ze op zoek naar dingen waarmee ze met behulp van de wiebeloogjes gezichtjes kunnen maken. Het resultaat is soms heel verrassend! Als het gezichtje dan klaar is maak je er een foto van. De oogjes neem je natuurlijk weer mee.

Kinderen wandelen met een opdracht

Je kunt je kind tijdens de wandeling ook een opdracht geven, zoals: tellen hoeveel rode auto’s jullie tegenkomen, of vogels, of huizen met een rode deur… Dat kan natuurlijk van alles zijn. Nog leuker is om er een wedstrijdje van te maken.

Speeltuin of speelbos

Een goeie motivatie voor kinderen om te gaan wandelen is natuurlijk als je belooft dat jullie langs een speeltuin komen. Daar kunnen ze heerlijk even spelen en dan loop je weer terug. Je hebt ook superleuke speelbossen waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven!

Wandelen in het maanlicht

Hier zou je misschien niet zo snel aan denken, maar je kunt ook heel leuk wandelen met kinderen in het maanlicht. Als het (vooral in de winter natuurlijk) na het avondeten donker is en de maan is goed te zien, dan is het voor kinderen superleuk om naar buiten te gaan. Het heeft iets magisch. En als je zorgt dat je op tijd eet, dan liggen de kinderen ook niet al te laat op bed. 😉

Bestuurbare auto’s uitlaten

Dit is voor mijn kinderen één van de favoriete manieren om te wandelen: met de bestuurbare auto’s. Het grappige is ook dat ze er inmiddels behoorlijk goed in zijn, een stuk beter dan ik, haha. Ze halen er ook grapjes mee uit, dat ze bijvoorbeeld de auto tussen de benen van hun zusje door laten rijden. Onze jongens hebben allebei een eigen bestuurbare auto. De oudste heeft deze hieronder en die bevalt erg goed!

Op onderzoek uit

Kinderen zien de wereld vaak anders dan dat wij het als volwassene zien. Zij moeten nog vanalles ontdekken en er is zoveel moois! Je kunt je kind tijdens de wandeling van alles laten ontdekken. Met een kompas bijvoorbeeld kunnen ze kijken welke kant ze op gaan en misschien begrijpen ze dat zo goed dat ze eventjes de weg mogen wijzen. Met een verrekijker kunnen ze op zoek naar vogels of andere dieren. Onze kinderen nemen ook wel eens een insectenkijker mee als we gaan wandelen. Ze gaan dan op zoek naar insecten en doen ze in het bakje, het liefst met nog wat blaadjes. Zo hadden we vorig jaar ineens een paar rupsen als huisdier die gingen poppen en vlinders werden. Dat was supergaaf!

Op de step of skeelers

De wat oudere kinderen kun je ook heel goed mee laten gaan met hun eigen step of space scooter. Of bijvoorbeeld op rolschaatsen, skeelers of zelfs een skateboard als ze daar een beetje bedreven in zijn. Zo komt iedereen uit je gezin op zijn eigen manier aan zijn beweging toe.

Voetballen en wandelen tegelijkertijd

Neem je een paar kinderen mee uit wandelen? Dan kan het een goed idee zijn om een voetbal mee te nemen. Ze kunnen samen de bal voor zich uit schoppen. Een leuke activiteit en natuurlijk supergezond om lekker buiten in beweging te zijn.

Wandelbingo

Wat ook erg leuk is om te doen is samen met je kinderen een wandelbingo invullen tijdens het wandelen. Ik heb een wandelbingo gemaakt. Waarmee je met je kinderen al wandelend op zoek kunt gaan naar de plaatjes op de bingo. Wil je de digitale versie hiervan gratis in je mail? Stuur dan een mail naar nietvolgensboekje@gmail.com!

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: