Talenten kinderen
Creatief / Kinderen / Kleuter / Schoolkind / Spelen

Talenten ontdekken van je kinderen

“Hij was echt de ster van het feestje hoor!” Ik haalde mijn zoontje op van een verjaardagsfeestje van zijn vriendje. Het was een skateboardfeestje en mijn zoontje en zijn vriendjes stonden voor het eerst op een skateboard. De moeder van het vriendje vertelde me in geuren en kleuren hoe mijn zoontje had gestraald op een skateboard, dat de instructeur hem ook vertrouwde en dingen zelf liet doen die hij de anderen alleen onder begeleiding liet doen. Ik stond er naar te luisteren en was licht verbaast. Dit had ik niet achter mijn normaal gesproken zo ingetogen, bedachtzame mannetje gezocht. Ieder kind heeft bepaalde talenten en het is superleuk voor je kind, maar ook voor jezelf, om op zoek te gaan naar die talenten. Zo kun je als ouder je kind ook steunen hierin door hem bijvoorbeeld op de juiste sport of muziek te doen. In deze blog lees je tips hoe je samen de talenten van je kinderen kunt ontdekken.

Wat voor talenten kunnen kinderen hebben?

Misschien heb je bij het woord talent meer het beeld dat je kind op zijn vierde, met een brilletje op, de prachtigste sonates op de piano speelt. Natuurlijk, dat is ook talent. Maar talenten van kinderen kunnen zich op veel verschillende vlakken bevinden. Misschien kan jouw kind goed helpen, kan hij goed leiding geven, heeft hij de beste ideeën om problemen op te lossen of kan hij als een behendig aapje door het huis klimmen. Het kan van alles zijn. Belangrijk is dat als je kind hier mee bezig is dat hij er blij van wordt, energie van krijgt, dat het hem makkelijk afgaat en dat de concentratie om dit te doen ongekend is.

Tips

Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken als je samen met je kind op zoek wil gaan naar zijn of haar talenten. Het kan natuurlijk zijn dat je deze dingen al automatisch doet, superfijn! Maar misschien staan er voor jou wel hele bruikbare tips bij.

Je kind is anders

Veel ouders hebben de neiging om hun kinderen te zien als een kleinere versie van zichzelf. Natuurlijk heeft je kind jouw genen meegekregen en kun je een bepaalde vaardigheid op die manier doorgeven. Maar het hoeft helemaal niet dat je kinderen dezelfde talenten hebben als jij. Je kind is een eigen persoon met een eigen karakter en interesses. Daarom is het goed om je kind los van jezelf te zien, om te kijken waar hij goed in is en wat hij graag zou willen.

Luister naar je kind

Vaak vertellen kinderen over dingen die ze interesseren. Dus praat jouw kind allen maar over voetbal, of is hij de hele tijd van alles aan het uitrekenen? Dan zou dat een aanwijzing kunnen zijn dat daar ook zijn talenten liggen.

Kijk naar je kind

Dit heeft natuurlijk ook te maken met wat ik hierboven schreef. Kinderen vinden het leuk om te doen waar ze goed in zijn. Als een bepaald spel hun frustreert omdat het niet lukt dan druipen ze vrij snel af. Logisch, als volwassene is dat niet anders.

Probeer niet te veel te sturen

Het is goed om je kind vrij te laten in zijn spel, voor zover dat mogelijk is. Zo krijgt het kind ook vertrouwen in zichzelf dat hij de dingen op zijn eigen manier mag doen en kun je veel meer zien welke kant je kind op gaat qua interesses.

Stimuleren mag

Er zijn vrij weinig kinderen die op eigen wilskracht makkelijk door kunnen gaan bij tegenslagen. Ook al heeft je kind ergens talent voor, dan nog is het goed om soms even een steuntje in de rug te krijgen om door te zetten.

Bied verschillende soorten speelgoed aan

Neem de ruimte om je kinderen dingen uit te laten proberen. Dat kun je onder andere doen op het gebied van speelgoed. Bied je kind verschillende soorten speelgoed aan zoals speelgoed om mee te bouwen, speelgoed om te verzorgen, knutselspullen, bewegingsspelletjes (inspiratie hiervoor kun je vinden in dit boek over bewegingsspellen), speelgoed die de fantasie stimuleert of denkspellen, zoals een SmartGame. Door verschillende soorten speelgoed aan te bieden kom je er achter waar de voorkeur ligt. Dat hoeft niet duur te zijn. Je koopt eerst een klein setje en als je kind het leuk blijkt te vinden kun je dat uitbreiden. Valt het niet in de smaak dan kun je het eventueel iemand cadeau doen of verkopen. Je kunt ook setjes speelgoed tweedehands kopen, dat scheelt vaak al enorm.

Lees ook: Waarom fantasiespelen zo belangrijk is

Trial and error

Wat sport of muziek betreft kun je samen met je kind ook de ruimte nemen om dingen uit te proberen. Het kan natuurlijk zijn dat je je kind direct op het goeie hebt gedaan en dat hij helemaal zijn hart kan ophalen op die plek. Maar het kan ook zijn dat het niet is wat hij zoekt, ook niet na even doorzetten. Geef je kind de ruimte om ook iets anders te proberen.

Verveling

Ik weet niet hoe jouw kinderen het doen maar hier slaat de verveling geregeld toe. Natuurlijk doe ik dan wel eens een spelletje met ze, maar ik vind ook dat ze zelf mogen bedenken wat ze willen gaan doen. Verveling kan namelijk ook leiden tot leuke ideeën die dan volledig uit henzelf komen. Dus stuur niet te snel bij als je kind zich verveelt, wacht gerust even af. Wie weet kom je daarna wel weer meer te weten over de talenten van je kinderen.

Laatbloeiers

Natuurlijk is er een bepaald gemiddelde waarop kinderen iets kunnen. Als jouw kind daaraan gelijk loopt of zelf voorloopt dan is dat fijn. Maar een gemiddelde is niet voor niks een gemiddelde. Het kan zijn dat je kind achterloopt in bepaalde dingen. Dat is niet erg en betekent ook lang niet altijd dat er wat aan de hand is. Geef je kind de tijd, het kan heel goed zijn dat hij later helemaal tot bloei komt in zijn eigen talenten, op zijn eigen tijd en zijn eigen tempo.

Complimenten

Geef je kind complimenten als hij lekker bezig is. Dat moedigt hem aan om door te gaan en om zich verder daarin te ontwikkelen.

Kwaliteitenspel

Sommige kinderen vinden het heel moeilijk om te zien dat hun vriendjes of vriendinnetjes in bepaalde dingen beter zijn. Een kind kan daar zo veel last van hebben dat het gevoel kan ontstaan dat hij geen talenten heeft. In dit geval kan het goed zijn om samen een kwaliteitenspel te doen. Meestal kun je met zo’n spel aan de hand van kaarten of andere dingen er samen met je kind achter komen waar de talenten van je kind liggen. Dit kan een boost geven voor zijn zelfvertrouwen en zo geef je hem weer de kans om zich te ontwikkelen in deze dingen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n kwaliteitenspel. In de blog ‘Echte verbinding met je kind maken‘ lees je een voorbeeld van een spel die kan helpen.

Wil je lekker met je kinderen naar buiten? Lees dan de blog ‘Het leukste speelbos bij jou in de buurt‘ voor inspiratie.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: