Ongevraagde adviezen
Baby / Kinderen / Ouders / Ouders zijn

Hoe ga je om met ongevraagde adviezen?

Als er íets is wat ik heel moeilijk vond toen mijn oudste een baby was, is het de overload van ongevraagde adviezen. Veel jonge ouders zullen dit herkennen. Je bent net moeder geworden, je hoofd loopt over van alles wat er moet en van vragen over dingen waar je tegenaan loopt. En van alle kanten komen er tips op je af over hoe jij het zou moeten doen. Bijvoorbeeld van de buurvrouw die eigenlijk vindt dat je baby wel veel huilt, de vrouw in de rij voor de kassa die je indringend aankijkt en vraag of je wel borstvoeding geeft of je schoonmoeder die vindt dat een baby echt in zijn eigen bedje moet slapen en een draagdoek is voor haar een no-go! Hoe ga je om met dit soort ongevraagde adviezen en hoe zorg je er voor dat je daar niet onzeker van wordt?

Je kunt de wereld niet veranderen

Veel mensen hebben een onbedwingbare behoefte om adviezen te geven, ook als daar niet om wordt gevraagd. Dat kan natuurlijk superirritant zijn en het kan je echt onzeker maken! Helaas is het niet anders, veel mensen zitten gewoon zo in elkaar. Jij kunt de wereld niet veranderen, je kunt alleen jezelf veranderen. Daarom is het goed om op zoek te gaan naar een manier om hiermee om te gaan. Een manier die bij jou en jouw manier van moeder zijn past. Hieronder lees je een aantal tips die je kunnen helpen om je te wapenen tegen dit soort situaties.

Mensen zijn begaan met je

Natuurlijk zit je lang niet altijd op tips van andere te wachten, maar je kunt het ook positief bekijken. Veel adviezen krijg je van mensen die dichtbij je staan. Het feit dat mensen zich met jou en je kind(eren) bemoeien is vaak een teken dat ze begaan zijn met je. Dat je belangrijk voor ze bent en dat ze het beste met je voor hebben.

Is het wel kritiek?

Vaak kunnen ongevraagde adviezen aanvoelen als kritiek. Er kunnen verschillende redenen zijn dat dit zo kan aanvoelen: de verteller brengt het gewoon lomp en onbenullig, of misschien ben je zelf wat gevoelig omdat je bijvoorbeeld moe en/of hormonaal bent. Kom je in zo’n situatie? Probeer je je dan af te vragen of het wel als kritiek bedoeld is of dat jij het alleen maar zo hebt opgevat. Veel ongevraagde adviezen zijn niet als kritiek bedoeld.

Anderen doen ook maar wat

De meeste mensen geven adviezen vanuit hun eigen visie en ervaringen. Dat betekend niet dat zij de wijsheid in pacht hebben. Hoe zelfverzekerd een ander ook kan klinken, anderen doen ook maar wat. Het ouderschap is een behoorlijk grote taak in iemands leven waarvoor de meesten niet gestudeerd hebben. Een ander kan vertellen hoe zij het zou doen, dat betekend niet perse dat dat ook jouw manier is.

Geef je grenzen aan

Je hebt advies geven en je hebt advies geven. Sommige mensen geven liefdevol advies maar anderen kunnen advies geven op een hele nare manier. Gevolgen kunnen zijn dat je je onzeker gaat voelen, of boos en opstandig. Gaan mensen echt je grens over dan heb je het recht om dat te zeggen. Leg uit wat het met je doet als die persoon dit soort ongevraagde adviezen geeft.

Ongevraagde adviezen

Citeer een arts

In sommige gevallen kan het heel zinvol zijn om de adviezen van een arts te citeren. Je hoeft dan niet direct in discussie te gaan maar je geeft wel aan waarom jij het op deze manier doet. De kans is groot dat de ander dan meteen geen adviezen meer geeft.

Weet bij wie je kan klagen

Soms is het ouderschap gewoon even zwaar. En ja, dat mag je ook best wel even zeggen. Weet wel dat voor sommige mensen zo’n klacht klinkt als een uitnodiging om jou te bekogelen met tips en verhalen van hoe zij het zouden doen. Zit je daar niet op te wachten? Denk dan goed na voordat je eerlijk toegeeft dat het soms ook zwaar is. Ga op zoek naar iemand die je klagen wel aan wil horen en wie er goed mee om kan gaan en ventileer daar je gevoel.

Standaard antwoord

Bedenk voor jezelf een soort standaard antwoord voor als je weer eens in zo’n ‘adviezen-situatie’ belandt. Dit antwoord moet wel bij je passen. Heb je een zachtaardig karakter dan kan dat iets in de trant zijn van: ‘Bedankt voor de tip’. Durf je wat directer te zijn dan kan ‘Ik ben zijn moeder en doe het mijn op mijn manier’ ook volstaan.

Lees ook: 20 signalen dat je gehersenspoeld bent door het ouderschap

Je doet het niet fout omdat je het anders doet

“Ik baker altijd mijn baby’s in als ze gaan slapen. Dan voelen ze zich veilig.” “Ik lees elke dag een half uur een boekje met mijn dreumes, dat is goed voor zijn taalontwikkeling.” Dit soort uitspraken van andere moeders kunnen je onzeker maken omdat jij zulke dingen misschien niet zo stellig weet, of omdat jij ze anders doet. Bedenk bij het horen van dit soort uitspraken altijd: ‘dat zij het anders doet dan ik, betekent niet dat ik het fout doe’. Er zijn verschillende manieren om iets goed doen. Jij doet de ene, zij de andere en een derde doet weer iets anders. Allemaal goed!

Sommige adviezen zijn zo gek nog niet

Hoe irritant het ook kan zijn dat je steeds adviezen krijgt, er kunnen ook hele bruikbare tips tussen zitten. Probeer de onbruikbare tips in je hoofd weg te filteren en probeer de bruikbare tips te onthouden. Zeg ook tegen je gesprekspartner dat je het meeneemt. Natuurlijk op je eigen manier, maar dat hoef je er niet bij te zeggen.

Het wordt vanzelf minder

Vooral kersverse moeders krijgen veel ongevraagde adviezen. Dit komt omdat het voor hun allemaal nieuw is en mensen blijkbaar het gevoel krijgen dat ze hun adviezen nodig hebben. Hoe irritant het ook is, weet ook dat het krijgen van dit soort adviezen minder wordt in de loop van de tijd. Dat heeft te maken met het feit dat je zelf meer ervaring krijgt en dit waarschijnlijk ook uitstraalt. Dus zit je midden in de ‘adviezen-fase’? Hou vol, het wordt vanzelf minder!

Van wie heb jij irritante ongevraagde adviezen gekregen? Laat het weten in de reactie hieronder!

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: