50 bespaartips voor ouders
Ouders / Ouders zijn

50 bespaartips voor ouders

Voor sommigen bittere noodzaak, voor anderen meer uit principe. Maar het kan goed zijn om geregeld even kritisch naar je uitgaven te kijken. Dat kan allerlei redenen hebben. Je bent je baan kwijtgeraakt. Of de uitgaven worden ineens een stuk hoger. Als je kinderen hebt zijn er natuurlijk vrij veel uitgaven die gewoon gedaan moeten worden. Toch kunnen de meeste mensen wel ergens besparen. Wij moesten zelf een aantal jaren rondkomen van één salaris en ik heb mezelf daarom al aardig wat truckjes aangeleerd. In deze blog lees je maar liefst 50 bespaartips voor ouders in verschillende categorieën. Misschien zit er wat bruikbaars voor jou tussen.

Bewust

De eerste stap naar besparing is dat je je veel meer bewust bent van je eigen koopgedrag. Wat zijn jouw zwakke punten of momenten? En hoe kun je deze tackelen zodat je minder koopt? Hieronder vind je enkele tips over bewust kopen.

1. Heb ik het echt nodig?

Wil je graag besparen? Dan is het goed om bij elke uitgave bewust na te denken: “Heb ik dit echt wel nodig?” Natuurlijk is het superleuk om voor je kleine dochtertje dit superschattige jurkje te kopen, of voor je jongetje dat stoere shirt dat hem vast zo leuk zou staan! Maar als je genoeg kleren in de kast hebt dan heb je het niet nodig.

2. Nadenktijd

Ben je iemand die van kopen een geluksgevoel krijgt? Maak dan een lijstje met alle dingen waar je door de dag aan denkt dat je wel zou willen hebben. Koop het niet meteen maar laat het minimaal een week op je lijstje staan. Bekijk je lijstje na een week weer en bedenk dan of je dit nog steeds wil kopen en waarom. Pas als je na deze nadenktijd nog steeds vindt dat je het moet kopen dan mag je het kopen.

3. Winkelen

Als je iets nodig hebt en je gaat naar de stad, dan is het natuurlijk heel verleidelijk om te gaan winkelen. Winkel in, winkel uit en lekker kijken wat er allemaal is. Het gevaar van winkelen is dat je vanalles ziet wat je leuk vindt en meeneemt, maar wat je achteraf niet nodig bleek te hebben. Ga dus niet te vaak winkelen of bestel dingen online zodat de verleiding wat minder groot is.

4. Kijken doe je met je ogen

Als je dan toch in de winkel bent, probeer dan niet teveel dingen vast te houden. Het is namelijk psychologisch zo dat als je een product vasthoudt dat je er van gaat ‘houden’ en de kans dan groter is dat je het koopt. Probeer zoveel mogelijk alleen te kijken. Zo heb je veel meer mogelijkheid om goed na te denken wat je nodig hebt. En alleen iets pakken als je het ook wil kopen.

Financiën

Ook op het gebied van het bewust worden van je financiën zijn er natuurlijk bespaartips die voor ouders handig zijn.

5. Inzicht

Wil je zuinig(er) leven dan is bijna noodzakelijk om je financiën goed in kaart te hebben. Er zijn natuurlijk heel veel manieren waarop je dat kunt doen. Wijzelf doen elke laatste dag van de maand samen de financiën. Alles wat we binnenkrijgen in de loop van de maand gaat direct naar de spaarrekening onder een apart kopje. Als we alles binnen hebben, kijken we wat we nodig hebben. Dat verdelen we over de rekeningen en wat er overblijft wordt gespaard.

6. Budgetten

Er zijn maandelijks natuurlijk heel veel vaste uitgaven waar je niet veel invloed op hebt. Maar de boodschappen, verzorgingsproducten, kleding, cadeautjes en andere variabele uitgaven heb je natuurlijk wel invloed op. Bepaal per maand hoeveel je waaraan wilt besteden. Hou het realistisch maar ook niet te ruim. Houd bij elke uitgaven ook bij uit wel budget deze uitgaven komt. Je hebt superhandig budgetapps die je hiervoor kunt gebruiken, maar je kunt ook een ouderwets kasboekje gebruiken. Je zult merken dat het bijhouden automatisch al helpt om minder geld uit te geven. Je kunt dan per maand ook zien hoeveel je nog in een bepaald budget hebt en of je nog wat kunt uitgeven of dat je even niks moet kopen.

7. Wel- en niet uitgeefbaar geld

Als je op je rekening kijkt kan het zijn dat je daar een mooi bedrag ziet staan. Als je dus in de winkel staat en je wil iets kopen, dan denk je aan dat bedrag op je rekening. Je ziet dat je dit makkelijk kunt betalen dus je neemt het mee. Toch heb je dan niet gedacht aan hoeveel geld van dat bedrag dat je op je rekening staat ‘uitgeefbaar’ is. Een groot gedeelte van wat daar staat is namelijk gereserveerd voor allerlei vast lasten. Wil je daarom iets kopen en wil je kijken hoeveel geld je nog hebt deze maand? Kijk dan niet op je rekening, maar kijk dan in je budgetapp of kasboekje.

Boodschappen doen

Boodschappen is maandelijks weer een flinke uitgave. Maar goed, je komt er niet onderuit. Er moet gewoon eten en drinken in huis komen. Toch zijn er ook in deze categorie aardig wat bespaartips die je ook als ouders op kunt volgen.

8. Volle maag

Een tip die veel mensen wel kennen is: ‘ga geen boodschappen doen met een lege maag’. De reden is dat je veel sneller in de verleiding komt om lekkers mee te nemen als je honger hebt. Producten die je vaak niet nodig hebt maar die natuurlijk wel geld kosten.

9. Neem geen kinderen mee

Als je boodschappen doet is dat natuurlijk een leuk uitje voor de kinderen. Of beter nog: als je partner boodschappen doet is het natuurlijk heerlijk als de kinderen even mee gaan. 😉 Het gevaar is alleen wel dat als kinderen mee gaan naar een supermarkt dat je met meer dingen thuis komt dan nodig was omdat kinderen vaak zeuren om lekkere dingen. Neem je toch je kinderen mee. Maak dan duidelijke afspraken.

10. Kijk naar de prijzen

Dit klinkt als een open deur, kijk naar de prijzen. Toch zul je merken dat je vaak met dezelfde dingen thuiskomt zonder eigenlijk heel goed na te denken waarom je dat koopt. Wil je besparen dan kun je nog eens extra op de prijzen letten. Zijn er goedkopere alternatieven? En heb ik dit product echt wel nodig? Veel recepten hebben ook dure ingrediënten die je makkelijk kunt vervangen door goedkopere varianten. Zo niet, eet het dan niet. Er zijn vast recepten te vinden met goedkopere ingrediënten.

11. Eén keer in de week boodschappen doen

Dit is ook één van de bekende bespaartips, en zeker voor ouders kan deze heel handig zijn. Niet alleen omdat je geld bespaart omdat je minder meeneemt dan dat je elke dag even naar de winkel gaat. Ook scheelt het een hoop tijd.

12. Drinken

Voor sommigen horen pakken en flessen drinken bij de normale boodschappen. Als je graag zuiniger aan wil doen kun je dat makkelijk doen door dit gewoon niet meer te kopen. Om de simpele reden dat je al die zoete dranken niet nodig hebt. Kraanwater is prima om te drinken en ook koffie en thee zijn goedkoper dan frisdrank. Daarnaast scheelt dit natuurlijk een hoop calorieën.

Keuken

13. Eten bewaren

Als je één keer in de week boodschappen doet is het wel goed om te weten hoe je de verse producten zoals groente en fruit kunt bewaren. Er zijn verschillende sites waarop je dat kan lezen, zoals die van het voedingscentrum. Was er wat in de aanbieding? Neem het mee! Er zijn verschillenden manieren om verse producten langer houdbaar te maken. Zoals invriezen of inmaken met inmaakpotten.

14. Kliekjesdag

Als je voor de week bedenkt wat je elke avond gaat eten, plan dan ook een kliekjesdag in. Zo kun je elke dag bewaren wat je over hebt van het eten en is er een duidelijk moment wanneer je dat gaat eten. Een paar gebakken aardappels erbij en klaar is je maaltijd.

Baby

Als je het hebt over bespaartips voor ouders dan kan de categorie ‘baby’ natuurlijk niet ontbreken. Voordat de baby er is hebben ouders doorgaans al superveel geld uitgegeven. Sommige dingen zijn natuurlijk echt nodig. Maar winkels willen ons ook heel graag laten geloven dat we nog meer nodig hebben. Trap daar dus niet in!

15. Babyuitzet

Als je je eerste baby krijgt weet je vaak niet precies wat je te wachten staat en wat je wel of niet nodig hebt voor je baby. Bedenk in elk geval dat veel dingen niet nodig zijn. Kijk dus kritisch naar de lijstjes met benodigdheden en vraag eventueel om je heen hoe andere moeders dat doen. In mijn blog goedkope babyuitzet lees je wat je eventueel niet nodig zou hebben.

16. Borstvoeding

Borstvoeding is natuurlijk supergoed voor je baby. Flesvoeding is natuurlijk ook prima, maar wel veel duurder. Natuurlijk, soms lukt borstvoeding gewoon echt niet. Maar mocht het wel lukken, het scheelt het zeker in je portemonnee.

17. Vaste voeding

Als je baby groter wordt dan gaat hij ook vaste voeding eten. In de winkel zijn potjes te koop in twee verschillende maten. Toch zijn deze potjes vaak veel te groot, zeker als je baby nog maar net begint met eten. Goedkoper en zuiniger is om je babyhapjes zelf te maken. Wil je groente stomen zodat de voedingswaarden wat meer behouden worden dan kunt daarvoor zo’n stomer kopen, maar een goedkopere oplossing is een stoommandje. Daarna kun je het gewoon pureren met een staafmixer.

18. Luiers

Er gaan met een baby in huis natuurlijk superveel luiers doorheen elke dag weer. Je kunt natuurlijk het duurste merk kopen maar er zijn ook prima B-merken te koop die het ook goed doen. Je kunt er zelfs voor kiezen om te investeren in wasbare luiers. Dat scheelt op termijn, zeker als je meerdere kinderen hebt! Er zijn superveel systemen, je kunt zelf uitzoeken welke het beste bij jou past.

50 bespaartips voor ouders

Speelgoed

Deze bespaartips gaan over speelgoed, een item die op ons als ouders natuurlijk goed van toepassing is.

19. Cadeautjeskast

Ben je in de winkel en je ziet een mooie aanbieding van speelgoed? Neem het mee. Leg thuis een ‘cadeautjeskast’ aan waar de kinderen niet bij kunnen en bewaar deze aankopen in de kast. In de weken (of zelfs maanden) voor Sinterklaas is het speelgoed heel duur. Als jij het hele jaar door cadeautjes verzamelt dan hoef jij tegen 5 december niet de hoofdprijs te betalen tijdens het vullen van de zak. Ook als je kind zelf jarig is of het heeft een feestje van een vriendje kun je makkelijk even een greep uit de kast doen.

20. Speelgoed ruilen

Heb jij een vriendin, zus, schoonzus of buurvrouw met kinderen in ongeveer dezelfde leeftijd? Ruil af en toe eens van speelgoed. De kinderen vermaken zich weer heerlijk met nieuw speelgoed, jij hebt er niks voor hoeven te betalen en hebt direct opgeruimd. Een win-win-win situatie zou ik zeggen.

21. Knutselen

Knutselen met je kinderen is natuurlijk heel erg leuk en het hoeft niet duur te zijn. Met wc-rolletjes, lege melkpakken, dozen of lege flessen kun je de leukste dingen maken. Wat je er mee kunt doen hoef je gelukkig niet altijd zelf te bedenken. Pinterest staat vol met ideeën.

22. Zelf speelgoed maken

Als je toch op Pinterest bent: je kunt van goedkope materialen ook heel leuk speelgoed maken. Leuk om te maken, leuk om mee te spelen en als de kinderen er op uit zijn gekeken kun je het gewoon weg doen.

23. Oplaadbare batterijen

Heb je speelgoed dat op batterijen werkt? Investeer in oplaadbare batterijen en een oplader.

24. Recyclesint

Ik had het net al even over 5 december. Tegen die tijd geven veel ouders heel veel geld uit aan cadeautjes voor hun kinderen. Wat lang niet altijd nodig is. In veel plaatsten word er een Recyclesint georganiseerd.

Kleding

25. Seizoenskleding

Vlak voor de winter is winterkleding natuurlijk duurder. Als de kleren van je kinderen aan het einde van de winter aan de kleine kant zijn dan weet je dat hij/zij die de volgende winter niet meer past. Koop aan het einde van de winter de kleding van de volgende winter vast in een grotere maat. Voor zomerkleding geldt natuurlijk hetzelfde.

26. Kleding doorgeven

Dit wordt natuurlijk al heel vaak gedaan, vooral bij babykleren. Geef de te kleine kleren door aan anderen met kinderen die net wat jonger zijn. Als je gelukt hebt krijg je zelf van anderen ook heel wat.

27. Kledingbeurzen

Ik ben zelf geen fan van kledingbeurzen, het is me veel te druk, haha. Maar het kan je toch veel geld schelen om daar naartoe te gaan.

28. Speelkleren

Kleding van kinderen gaat vaak kapot. Zeker in broeken komen heel snel gaten. Het is handig om de kinderen speelkleren te geven. Als de kinderen dan gaan buitenspelen laat je ze de kleren aan doen die toch al kapot zijn. Dat geldt ook voor schoenen. Je kunt je kinderen tijdens het spelen het beste laarzen of crocks aan laten doen. Dan blijven de schoenen een beetje bespaart en kunnen ze langer mee gaan.

29. Repareren

Vaak kan kapotte kleding ook gemaakt worden. Misschien ben je zelf handig genoeg om dat te doen, en anders misschien een oma. En anders kun je kijken of er een naaiatelier in de buurt is waar je de kleding heen kunt brengen.

30. Merkkleding

Je kunt je kinderen in dure merkkleding willen hebben. Maar als je je dat niet kan veroorloven is er gelukkig ook goedkopere leuke kleding te vinden.

Verjaardag

31. Hoeveel cadeautjes

In veel huishoudens met kinderen is veel te veel speelgoed aanwezig. Dit is niet goed voor de ontwikkeling. Je kunt met je kind afspreken dat je als gezin maar één of twee cadeautjes geeft. De rest krijgt het kind vaak wel van opa en oma, of vriendjes. In mijn blog over teveel speelgoed in huis lees je meer tips hoe je kunt voorkomen dat je teveel speelgoed in huis hebt.

32. Kinderfeestjes

Wil je kind een kinderfeestje geven? Leuk! Een kinderfeestje kan zo duur zijn als je zelf wilt. Je kunt natuurlijk met alle kinderen naar een trampolinepark of naar het zwembad. Goedkoper is het om een feestje thuis te houden met spelletjes doen, taartjes versieren en patat op tafel.

50 bespaartips voor ouders

Uitjes

33. Goedkope uitjes

Wil je als gezin samen uit? Leuk! Er zijn heel veel leuke en goedkope activiteiten die je met je kinderen kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het speelbos, leuke speeltuinen of lekker picknicken in het bos. Bedenk dat het er om gaat dat je als gezin samen bent en niet dat je de meest dure dingen aan het doen bent.

34. Eigen eten

Als je met je gezin weg gaat, neem dan je eigen eten en drinken mee. Dan ben je veel goedkoper uit dan dat je naar een restaurant gaat.

35. Uitjes thuis

Je kunt thuis ook hele leuke dingen doen met kinderen in plaats van weg te gaan. Dat is net zo goed qualitytime met je gezin. Denk bijvoorbeeld aan een thuisbioscoop (samen een leuke film kijken met lekkers) of thuiskamperen (samen slapen in een tentje in de woonkamer of tuin).

36. Samen uit eten

Bespaartips voor ouders gaat natuurlijk niet alleen over kinderen maar ook over de ouders zelf. Het is heel belangrijk dat je tijd voor elkaar maakt en vaak denk je dan aan samen uit eten gaan. Dit kun je natuurlijk thuis ook doen. Zorg voor lekker eten. Breng de kinderen vroeg op bed. Ga dan samen aan tafel eten met een kaarsje en een wijntje op tafel. Heerlijk om even samen te zijn. En je spaart het geld uit voor het restaurant en de oppas voor de kinderen.

37. Uit met een vriendin

Het is heel gezellig om samen uit te gaan met een vriendin. Het leukste daaraan is dat je lekker even kan bijkletsen. Dat bijkletsen kan ook heel goed tijdens een gezamenlijke wandeling. Niet duur, wel gezellig!

38. Vakantie

De vakantie is vaak een grote uitgaven van mensen. Als je het je kan veroorloven is dat natuurlijk heel leuk. Maar velen kunnen zich dat niet veroorloven. Wil je toch weg? Misschien kun je dan in het huis van iemand anders als die op vakantie zijn? Dan ben je even in een andere omgeving. Je kunt ook heel leuk kamperen in je eigen tuin. Dat is voor kinderen vaak ook een hele belevenis!

Losse tips

39. Maak dingen zelf

Eerder noemde ik al dat je speelgoed zelf kunt maken. Je kunt ook een aantal verzorgingsproducten zelf maken. Ik maak bijvoorbeeld al jaren mijn eigen deodorant, voornamelijk omdat dat de beste deo is die ik ooit heb gehad, maar het scheelt natuurlijk ook behoorlijk in de kosten. In mijn blog zelf deodorant maken lees je het recept dat ik gebruik. Ook maak ik mijn eigen shampoo en ik heb ook veel mijn eigen wasmiddel gemaakt. En er zijn nog veel meer producten die je zelf kunt maken. Je moet er even aan wennen maar het scheelt echt in je maandelijkse uitgaven.

40. Geen wegwerp

Gebruik zo min mogelijk wegwerp producten. Het is zo zonde van het geld om dingen maar één keer te gebruiken en daarna weg te moeten gooien. Denk aan wegwerp bekertjes en bordjes. Maar je hebt bijvoorbeeld ook wasbaar maanverband of menstruatiecups. Weet je niet wat dat is? Klik hier. Beter voor het milieu en je portemonnee.

41. Koop tweedehands

Dit is misschien wel één van de belangrijkste bespaartips voor ouders. Heel veel spullen zijn tweedehands nog prima te gebruiken. Denk aan kleding, speelgoed of kindermeubels. Verkoop jij je eigen spullen dan ook weer, dan is dat natuurlijk zeker mooi meegenomen.

42. Fietsen

Gebruik zo min mogelijk de auto. Brandstof is duur, heel duur. En hoe vaker je de auto gebruik hoe meer onderhoud hij nodig heeft, wat ook vaak flink in de papieren kan lopen. Naast dat het goedkoper is, verbrand je met fietsen natuurlijk ook lekker calorieën en voel je je fitter omdat je meer beweegt.

43. Energiebewust

Leer je kinderen (en jezelf 😉) aan om zuinig te zijn met energie. Laat de lampen in de keuken niet aan staan als je in de woonkamer zit, doe jezelf en je kinderen eerst warme sokken en een vest aan voordat je de verwarming hoger doet en beperk het schermgebruik.

44. Bibliotheek

Neem een abonnement op de bibliotheek. Kinderen kunnen gratis lid worden en zo kun je lekker goedkoop met de kinderen lezen.

45. Let op aanbiedingen

Dit klikt als een open deur maar als je er meer op gaat letten ga je ook meer zien. Zie je een mooie aanbieding van iets wat je vaak gebruikt? Neem dan even iets extra’s mee. Let op: kijk wel altijd of je datgene wat in de aanbieding is ook echt nodig hebt. Zo niet dan ben je alsnog duurder uit. Op de site Gierige Gerda lees je ook allerlei tips hoe je goedkoper uit kunt zijn.

46. Verzekeringen

Veel mensen zijn oververzekerd. Het kan handig zijn elk jaar je verzekeringen goed onder de loep te nemen. Heb je het echt allemaal nodig? Een voorbeeldje daarvoor is een tandartsverzekering. Als je nooit wat hebt dan is het vaak goedkoper om die ene controle zelf te betalen dan dat je een dure verzekering betaalt. Ook kun je een kijkje nemen op een vergelijkingssite, die kunnen je soms ook laten zien hoe het goedkoper kan.

47. Abonnementen

Veel mensen hebben allerlei abonnementen lopen zonder dat het echt nodig is. Wil je zuiniger aan doen, dan kun je daar misschien eens naar kijken en de onnodige abonnementen opzeggen.

48. Sportschool

Sporten in een sportschool? Sporten kan ook heel goed en goedkoop in de buitenlucht.

49. Hypotheek

Heb je je hypotheek afgesloten met een hoge rente? Soms kan het heel slim zijn om die over te laten sluiten. Dat kan maandelijks heel veel schelen.

50. Praat er over

De laatste tip die ik je graag mee wil geven is: wees eerlijk over je financiële situatie. Als je eerlijk vertelt dat je niet te veel geld uit kan/wil geven dan begrijpen mensen dat je niet even een theetje gaat drinken in het restaurant van de Intratuin bijvoorbeeld. De kans is klein dat je er op afgerekend wordt en eerlijkheid scheelt gewoon vervelende situaties.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: