Proefjes doen met kinderen
Activiteiten / Creatief

Proefjes doen met kinderen deel 2

Als er iets tot de verbeelding spreekt bij kinderen dan is het wel proefjes doen. Er zijn heel veel leuke proefjes die je kan doen met huis-, tuin- en keukenmiddelen. Een tijdje geleden schreef ik ook al een blog met vier superleuke proefjes voor kinderen. Wil je die blog (nog een keer) lezen? Klik dan hier. In deze blog beschrijf ik weer een aantal leuke proefjes die je met je kinderen kan doen.

Onzichtbaar schenken

Wat heb je nodig?

 • Twee longdrinkglazen
 • Een waxinelichtje
 • Een aansteker
 • Bakingsoda
 • Azijn (kan schoonmaakazijn zijn of gewone azijn)

Hoe voer je het uit?

Bij dit soort proefjes is het natuurlijk de bedoeling dat je voorzichtig bent met kleine kinderen. Doe het waxinelichtje in één van de glazen en steek hem aan. Doe ongeveer een eetlepel bakingsoda onderin het andere glas. Schenk nu een scheut azijn in het glas met de bakingsoda. Je ziet meteen dat het gaat bruisen. Houd snel je hand op het glas. Dat mag lichtjes, want er ontstaat druk en die mag er wel uit. Als het bruisen klaar is kan je hand voorzichtig weer van het glas. Pak het glas in je handen en schenk de ‘lucht’ in het glas met het brandende kaarsje, zonder dat er vloeistof in het glas met het kaarsje komt. Als je het goed hebt gedaan zul je zien dat het waxinelichtje langzaam uit gaat. In de video hieronder laat ik je een demonstratie zien.

Wat gebeurt er?

Bakingsoda en azijn reageren met elkaar en er ontstaat koolstofdioxide, dat is een gas. Dat proces is duidelijk te zien doordat het gaat bruisen. Koolstofdioxide is zwaarder dan de zuurstof die in het lucht zit. De zuurstof wordt uit het glas gedreven door de koolstofdioxide die naar de bodem zakt. Omdat het een gas is kun je dit niet zien. In het andere glas brandt het kaarsje. Vuur heeft zuurstof nodig om te blijven branden. Als je dit glas met azijn en bakingsoda in het glas met het kaarsje schenkt, dan schenk je de koolstofdioxide over van het ene glas naar het andere. Omdat dit zwaarder is dan zuurstof verdrijft het de zuurstof en gaat het kaarsje uit.

Lopend water

Wat heb je nodig?

 • Drie doorzichtige bekertjes, kommetjes, glazen of schaaltjes
 • Twee stukjes wc-papier
 • Eventueel wat (voedings)kleurstoffen (twee verschillende kleuren)
 • Water

Hoe voer je het uit?

Zet de drie bekertje naast elkaar op een rij. Doe in de buitenste bekertjes water en voeg daar eventueel de twee verschillende kleurstoffen aan toe. Hang de uiteinden van de stukjes wc-papier in de bekertjes en hang de andere uiteinden van allebei de papiertjes in het middelste bekertje. Laat dit een paar uur staan. Je zult zien dat er in het middelstel bekertje ook vloeistof komt en (als je kleurstoffen hebt gebruikt) dat de vloeistof een andere kleur is.

Proefjes doen met kinderen

Wat gebeurt er?

Wc-papier neemt water op. De vloeistof gaan door het wc-papiertje naar het middelstel bekertje. Het water van de buitenste bekertjes vallen in het middelste bekertje, zo heeft het papiertje weer meer zuigkracht. En dat gaat zo door. Als je met verschillende kleuren kleurstoffen hebt gewerkt zul je zien dat de vloeistof dat in het middelste bekertje ontstaat de mengkleur is van de buitenste twee bekertjes.

Kunst met melk

Wat heb je nodig?

Hoe voer je het uit?

Schenk de melk in het brede bord. Sprenkel een paar druppels voedingskleurstoffen rondom het midden van het bord. Als je kleurstoffen wat dikkig zijn kun je ze het beste eerst even wat oplossen in water. Druppel nu een klein beetje afwasmiddel in het midden van het bord met melk. Je zult zien dat de kleuren snel naar de zijkant gaan.

Wat gebeurt er?

Melk bestaat voor een groot gedeelte uit water. Watermoleculen hebben onderling een sterke verbinding, dat noem je waterstofbruggen. Afwasmiddel verbreekt die verbindingen. Op de plek waar je de afwasmiddel doet ontstaat er energie doordat de verbindingen verbroken worden. De kleuren die je gemaakt had in de melk worden daardoor naar de zijkanten van het bord geduwd.

Kan klei nou drijven of niet?

Wat heb je nodig?

 • Een schaaltje of een diep bord
 • Water
 • Twee gelijke stukjes klei

Hoe voer je het uit?

Je neemt het schaaltje of het diepe bord en doet daar water in. Neem de stukjes klei, zorg dat ze ongeveer even groot zijn. Maak van het ene stukje een balletje en doe dat in het water. Neem vervolgens het andere stukje klei en maak daar een soort bootje van. Leg die in het water.

Wat gebeurt er?

Je zult zien dat het balletje klei meteen naar de bodem zakt. Maar het bootje van klei blijft drijven. Klei kan van zichzelf niet drijven. Maar het bootje is tot de rand gevuld met lucht. Lucht is lichter dan water, daarom duwt het water de lucht in het bootje (en dus ook het bootje) naar boven. Zo kan een bepaald materiaal dat van zichzelf niet kan drijven toch op het water blijven. Een goed voorbeeld daarvan is een metalen schip.

Eén of twee prikjes

Wat heb je nodig?

 • Drie potloden
 • Plakband
 • Eventueel een blinddoek

Hoe voer je het uit?

Plak twee van de drie potloden aan elkaar, zo dat de punten van de potloden precies op de dezelfde hoogte zitten. Doe je kind een blinddoek om of laat hem of haar de ogen dicht doen. Prik je kind zachtjes met of het ene losse potlood of met de twee aan elkaar geplakte potloden op de blote huid en laat hem/haar zeggen met hoeveel punten hij/zij is geprikt. Probeer eens op de armen, de rug, de wangen, de lippen en de vingers. Je zult merken dat je kind op de armen, de wangen en de rug niet goed voelt of het met één of met twee punten is geprikt. Prik je je kind op de vingers dan zal hij/zij het wel goed voelen.

Proefjes doen met kinderen

Wat gebeurt er?

Het lichaam voelt bewegingen en aanrakingen door middel van de zenuwen. Niet op elke plek in het lichaam zitten evenveel zenuwen. De vingers en de lippen staan er bekend om dat ze veel zenuwen hebben, vandaar dat je op die plekken heel goed kan voelen en dus ook duidelijk het verschilt kunt voelen of je met één of met twee punten bent geprikt. De rest van het lichaam bevat minder zenuwen en zo voel je twee punten die dicht bij elkaar staan als één punt.

De video’s die ik voor deze blog heb gemaakt, en nog andere video’s, heb ik geplaatst op mijn net nieuwe YouTube kanaal. Ik zou het supertof vinden en je helpt me ook als je op mijn YouTube kanaal klikt op ‘abboneren’. Dit is de klink: https://www.youtube.com/channel/UCkxd1c2zP23–3LGBCCTTuw/

Lees ook: Met kinderen naar buiten in de lente!

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Creatief thuisonderwijs

19 maart 2020

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: