Creatief thuisonderwijs
Activiteiten / Creatief / Kinderen / Kleuter / Schoolkind

Creatief thuisonderwijs

We moeten er nu massaal aan: thuisonderwijs. Door het coronavirus zijn de scholen dicht, maar het wordt ons aan alle kanten heel duidelijk gemaakt: het is geen vakantie! De kinderen vanaf groep 3 hebben een schema met huiswerk wat ze moeten doen. En het is ook de bedoeling dat we onze kleuters blijven uitdagen op hun eigen niveau. Leuk allemaal, maar hoe pak je dat aan? Je hoeft niet alles zelf te bedenken gelukkig, maar soms is het natuurlijk leuk om op een creatieve manier met ze aan de slag te gaan. In deze blog kun je inspiratie opdoen over creatief thuisonderwijs.

Schema

Een dagje thuisonderwijs verloopt vaak het meest soepel als je voor jezelf en je kinderen een schema maakt. Tenminste, dat is wat je overal om je heen hoort. Ook van de basisschool van mijn kinderen kregen we een mail dat we echt een schema moeten maken, want dat is het beste. Dit zal voor veel gezinnen ook echt het geval zijn. Het grappige is dat ik het idee heb dat ik zelf gestrest wordt van een strak schema. En als je als moeder gestrest bent dan is de rest dat ook. Ik ga daarom komende week ‘niet volgens boekje’ geen schema maken en dan kijken of dat werkt. Wil je toch een schema: een handig voorbeeld vind je hieronder. Maar je kun natuurlijk het schema maken zoals het past voor jouw gezin.

Ontspannen

Ik weet niet of jij het ook zo ervaart maar ik heb het gevoel dat er van alle kanten informatie en eisen op me af komen. We weten niet hoe lang deze situatie gaat duren, dus ik denk dat we het beste zo ontspannen mogelijk hier mee om mogen gaan. Het is vrij simpel: het is nagenoeg onmogelijk om met de kinderen de hele dag ‘schooltje te spelen’ en zelf thuis te werken en ook nog je huishouden te doen. Zeker niet als je er ook een baby of een peuter bij hebt. Natuurlijk moet je aan de slag met je kinderen. Maar ik denk dat je ook mag ontspannen, zo blijft/wordt het ook gezellig thuis. Dus lukt het homeschool een dagje niet? Niet erg, morgen weer een dag. Ga ook leuke dingen doen samen en geniet van jullie tijd samen.

Lezen

Lezen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Bij het leren lezen gaat het onder andere om ‘meters maken’. Lezen, lezen, lezen dus. Het is daarbij handig dat je boekjes voor je kind uitzoekt die zijn of haar interesse hebben.

Leesbingo

Een handig hulpmiddel voor kinderen om het lezen interessant te houden is een leesbingo. Op een leesbingo staan verschillende locaties waar je kind kan lezen. Bijvoorbeeld op de bank, in bed of onder de tafel. De gekke plekken zijn natuurlijk het leukste! Hieronder staat een voorbeeld van een leesbingo.

Leesflits

Bij mijn oudste zoontje in de klas doen ze aan het einde van de dag altijd leesflits. Dat is goed voor het leestempo. Dat kun je thuis natuurlijk ook doen. Je kunt leesflits kaartjes uitprinten en uitknippen (overigens ook een leuke activiteit om met je kinderen toe doen 😉). Tijdens het leesflitsen hou je de kaartjes omhoog en moet je kind zo snel mogelijk zeggen wat het woord is. Hieronder zie je een voorbeeld van leesflitskaarten.

Schrijven

Het niveau van schrijven is natuurlijk per kind heel erg verschillend. Op elk niveau zijn er wel leuke en creatieve manieren te vinden om met je kind het schrijven te oefenen tijdens het thuisonderwijs. Deze manieren zijn misschien wel geschikt voor jouw kind.

Klankkaartjes

Heeft je kind nog niet altijd door welke lettercombinatie welke klank is? Deze oefening (zie de afbeelding hieronder) is misschien leuk om met hem of haar te doen. Samen met je kind maak je deze kaarten met de klank en een schuifkaart voor erin. Zo kan je kind met de klanken verschillende woorden maken.

Happertje met moeilijke woorden

Sommige dingen in de Nederlandse taal zijn ook gewoon lastig. Neem nou bijvoorbeeld wanneer je een ‘d’ of een ‘t’ moet schrijven, of een ‘ei’ of een ‘ij’. Om dit te oefenen kun je een happertje maken. Een voorbeeld van een happertje vind je hieronder met de ‘ei’ en de ‘ij’. Je kind krijgt dan het woord te zien zonder de ‘ei’ of ‘ij’. Hij/zij moet dan zelf bedenken wat het zou moeten zijn. Als je het happertje open maakt kun je controleren of het goed is.

Gooi een verhaal

Kan je kind al een beetje schrijven dan is het leuk om het spelletje ‘gooi een verhaal’ te doen. Je neemt een kaart zoals die hieronder. Het kind gooit drie keer met de dobbelsteen. Na de eerste keer krijgt het kind een persoon. Welke, dat is dus afhankelijk van welk nummer je kind met de dobbelsteen heeft gegooid. Na de tweede keer wordt er een plaats bekend en na de derde keer een situatie. Met die drie gegevens moet je kind een verhaal gaan schrijven. Als het verhaal klaar is kun je samen met je kind het verhaal lezen en eventueel verbeteren waar nodig.

Rekenen

Rekenen kom je overal tegen. Je kunt het dus ook op hele verschillende manieren doen met thuisonderwijs. Voorbeelden daarvan zijn:

Optellen en aftrekken

Optellen en aftrekken over de tientallen heen kan soms een lastig iets zijn. Een leuke manier om hier mee te oefenen is met behulp van deze bekertjes.

Tafels

Het leren en automatiseren van de tafels is een belangrijk iets. Een tijdje geleden schreef ik een blog over acht verschillende creatieve manieren van het oefenen met de tafels. Zo kun je bijvoorbeeld lego en kei gebruiken, maar er zijn ook handig kleurplaten die je kunt gebruiken. Klik hier om deze blog te lezen.

Breuken

Voor de wat grotere kinderen die moeite hebben met breuken is het heel geschikt om met lego aan de slag te gaan. Op de manier hieronder kun je heel duidelijk inzichtelijk maken wat een breuk is en ook hoe je kunt optellen en aftrekken met breuken.

Bewegen

De meeste kinderen kunnen zich niet lang concentreren. Afhankelijk natuurlijk van de leeftijd en het karakter van je kind. Maar ik merk bijvoorbeeld aan mijn oudste dat hij na een minuut of 15 a 20 begint te wiebelen als ik met hem bezig ben. Om deze reden las ik na een half uurtje les een kwartiertje beweging in. Meestal gaan we even dansen op de liedjes van Kinderen voor Kinderen, even samen stoeien of ik laat ze buiten even rennen en trampolinespringen. Ook een erg leuk spel om te spelen tussen het werken door is twister. Daarmee hebben ze beweging en plezier, wat allebei goed is voor het brein zodat je kind zich daarna weer kan concentreren.

Kleuters

Thuisonderwijs geven aan kleuters is anders dan thuisonderwijs geven aan kinderen van groep 3 t/m 8. Kleuters leren op een andere manier. In de klas zijn ze veel bezig met bepaalde zelfstandigheid en concentratie. Daarnaast maken ze natuurlijk ook een begin met taal en rekenen.

Zelfstandigheid en concentratie

Het is belangrijk om jouw 4, 5 of 6 jarige uit te dagen op het gebied van zelfstandigheid. Zo kun je ze heel goed mee laten helpen in het huishouden. Laat hem of haar bijvoorbeeld lekker de was ophangen. Oké, het hangt misschien niet helemaal op de manier waarop jij dat zou doen. Maar dat maakt dan niet uit. Wat concentratie betreft is het goed om ze 10-20 minuten achter elkaar iets te laten doen. Het oefenen van de concentratie is nodig om een leerhouding aan te leren voor als ze straks naar groep 3 gaan. Geschikte spelletjes zijn bijvoorbeeld SmartGames (bepaalde SmartGames zijn geschikt voor deze leeftijd, deze hebben ze bijvoorbeeld in de klas van mijn zoontje), letterspelletjes of gewoon een uitdagende puzzel.

Rekenen

Kleuters beginnen met cijferherkenning en als ze er aan toe zijn kunnen ze eventueel ook al wat eenvoudige sommetjes oplossen. Er zijn natuurlijk heel veel leuke manieren om met de kleuter bezig te gaan met cijfers en rekenen. Ik heb laatst voor mijn tweede zoontje (ook een kleuter) deze rekenkoekjes gemaakt. Zo kon hij lekker spelen met de cijfers en + en – sommetjes maken. En o ja, ze waren natuurlijk ook heel lekker! 😉

Taal

Kleuters maken ook langzaam een beginnetje met taal. De ene kleuter is daar nog helemaal niet aan toe en dan komt het ook echt niet binnen wat je ze hierover uitlegt. De andere kan al lezen en is dus duidelijk toe aan groep 3. Wil je met jouw kleuter aan de slag met letters? Ook dat kan weer op verschillende manieren. Een van deze leuke manieren zie je hieronder. Je maakt een kaartje met een letter of je schrijft de letter gewoon op. En samen maken jullie met klei de letter na. Er zijn natuurlijk ook leuke letterspelletjes en educatieve boeken te vinden. Daarnaast is het ook heel goed om je kinderen voor te lezen. Zo komen ze ook in aanraking met taal en het is meteen een gezellig momentje samen.

Pinterest

Op Pinterest staan heel veel ideeën over hoe je je kind thuisonderwijs kunt geven. Ik heb op de pagina van Niet volgens boekje een bord gemaakt vol ideeën waar jij misschien ook wel wat mee kan. Wil je het bord zien? Klik dan hier. En als je daar toch bent kun je Niet volgens boekje ook volgen op Pinterest als je dat leuk vindt.  

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: