genderneutraa
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Schoolkind

Wel of niet genderneutraal?

Wat een verschil, zeg! Naast twee jongens hebben we sinds twee jaar ook een meisje. We hebben net haar tweede verjaardag gevierd en wat de cadeautjes betreft was er duidelijk sprake van een bepaalde kleur en type cadeau wat overheerste. Ik vond het wel grappig, toen mijn jongens twee werden lag aan het einde van het feestje de tafel vol met auto’s, duplo en blokken. Na de verjaardag van mijn jongste lag de tafel vol met roze spullen, bedoeld voor de pop. Het wat allemaal niet bepaald genderneutraal. Ik vond de aanblik grappig, maar ergens knaagde het ook aan mij. Zijn we haar nu in een bepaald stigma aan het duwen?

Andere kleren door wat er in de luier zit

Toen ik voor de derde keer zwanger was, wisten we het geslacht van onze baby niet. Ik had voor de geboorte neutrale kleertjes klaargelegd en nog wat jongenskleren die nog mooi waren van de oudste twee. Na de geboorte van mijn dochtertje kregen we meisjeskleertjes die we haar na een paar dagen aan konden trekken. De eerste keer dat ze meisjeskleren aan kreeg was meteen een knalroze broekje met witte stippen. Het was midden in de nacht en ze had alles ondergepoept. Mijn man vond aan de waslijn op zolder dit broekje dus we deden het haar aan. We keken er allebei wat vreemd tegenaan. Na twee jongens waren we zo gewend aan jongenskleertjes dat dit er in onze ogen een beetje gek uitzag. Ik bedacht me dat het eigenlijk vreemd was dat we dit kind andere kleertjes aan deden en nog steeds doen, alleen omdat er iets anders in de luier zit.

Lees ook: Voordelen van huisdieren voor kinderen

Genderneutraal

In Scandinavië zijn ze behoorlijk ver als het gaat over genderneutraliteit. Zo heb je bijvoorbeeld in Zweden genderneutrale kleuterscholen en worden sommige kinderen helemaal genderneutraal opgevoed. Alleen de ouders weten of hun kind een meisjeslichaam of een jongenslichaam heeft. Maar de buitenwereld weet dat niet. Zo willen de ouders voorkomen dat hun kinderen in een bepaalde rol worden geduwd en krijgt het meer ruimte om te ontdekken wat er in hem/haar zelf zit. In Nederland zijn we nog niet zo ver en vinden de meeste mensen, ik eigenlijk ook, dit een beetje vreemd. Maar misschien denken we daar over een jaar of twintig massaal anders over. Toch merk ik dat ik het niet helemaal normaal vind dat je voor je jongens auto’s koopt en voor je meisjes poppen. En ook dat er een duidelijk verschil in de kleding is.

Verschillende interesse

Toch zijn de auto’s voor jongens en de poppen voor meisjes natuurlijk niet helemaal uit de lucht komen vallen. Als je alle jongens en meisjes op een hoop zou gooien dan kun je concluderen dat jongens meer interesse hebben in voertuigen en meisjes meer in poppen. Het is vast niet voor niets dat de eerste twee woorden van mijn beide jongens ‘auto’ en ‘bal’ waren. Maar de variatie is natuurlijk groot. Er zijn meisje die het liefst de hele dag door het huis races met de stoerste auto en jongens die het liefst al hun zorgzame gevoelens willen projecteren op een pop of een knuffel. Eén van mijn zoontje is ontzettend zorgzaam. Toen hij drie was heb ik overwogen om een pop voor hem te kopen. Dat heb ik toen niet gedaan en achteraf heb ik daar spijt van nu ik zie hoe liefdevol hij de pop van zijn zusje verzorgt.

Voor de maatschappij

Natuurlijk is het prima als een jongen van meisjespullen houdt of andersom. Er zit alleen wel verschil in wat geaccepteerd wordt in de maatschappij. Als een meisje graag stoerdere kleren draagt en het liefst met auto’s speelt, dan kan ze daar prima mee aankomen op school. Terwijl als een jongen in een jurk naar school zou gaan met een pop onder zijn arm dan zou daar waarschijnlijk toch wel raar naar gekeken worden. Dit vind ik altijd een gek verschil en de wat zachtaardige, zorgzame jongens komen er zo ook wat bekaaid van af.

Verbieden

Het laatste wat je als ouders wil is dat je kind gepest wordt. En kinderen kunnen heel hard zijn naar elkaar, overigens helaas volwassenen ook. Moet je dan je kind bepaalde kleding of speelgoed verbieden als dat niet conform zijn geslacht is? Ook als hij of zij dat echt graag wil? Ergens voelt dat voor mij een beetje raar. Ik vind het argument dat een jongen iets niet mag, alleen maar omdat hij een jongen is niet heel sterk. Maar goed, je wilt ook niet dat je kind gepest wordt als het met bepaalde kleding of speelgoed op school of bij vriendjes komt. Voor sommige ouders is dit een lastige overweging. De maatschappij is zoals hij is, als individu is dat niet te veranderen en je wilt je kind hier wel tegen beschermen als dat even kan. Aan de andere kant, genderdysforie bestaat echt. En mocht je kind dat hebben dan wil je hem of haar natuurlijk wel serieus nemen.

genderneutraal

Smaak beïnvloeden

Ik denk dat als je kind een bepaalde smaak aangeeft dat niet past bij het patroon van de maatschappij dat je dat wel serieus moet nemen. Maar dat betekent niet dat je hem of haar niet kan beschermen tegen de maatschappij. Smaak is te beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld aan het interieur van iemand soms zien uit wat voor familie of wat voor ‘maatschappelijke groep’ hij of zij komt. Wat dat betreft denk ik dat het prima is dat je met je zoontje toch op zoek gaat naar jongenskleren ondanks dat hij meisjeskleren ook erg mooi vindt, en andersom. Dit moet misschien wel met beleid. Mocht de kind er echt ongelukkig van worden dan is een gesprekje met de huisarts natuurlijk geen slecht idee. Er zijn ook verschillende boeken over dit onderwerp, zoals dit boek over een meisje die op zijn vierde aangeeft dat ze geen meisje meer wil zijn…

Allerlei soorten aanbieden

Wat speelgoed betreft zou ik zeggen: Kijk vooral naar het kind zelf. Waar liggen zijn of haar interesses en talenten? Het knagende gevoel wat ik had na de verjaardag van mijn dochtertje over wat ze gekregen had heb ik weer weg gekregen omdat ik me bedacht dat we in huis ook genoeg auto’s, blokken en lego hebben. Mocht ze daar toch de voorkeur aan geven dan kan ze dat gewoon pakken. Nu is alleen onze speelgoedvoorraad aangevuld met een nieuwe categorie. Zo kunnen alle drie mijn kinderen hun eigen weg gaan in het spelen zonder de belemmeringen dat jongens- of meisjesspeelgoed is. Daarbij, gelukkig is er ook superveel speelgoed dat wel genderneutraal is. En oh ja, ik heb voor de verjaardag van mijn zoontje toch nog een pop gekocht en van opa en oma krijgt hij zijn eigen poppenbedje. Zo hoeft hij geen ruzie te maken met zijn zusje.

Hoe denk jij over het genderneutraal opvoeden? Laat het weten in de reactie hierover of op Facebook of Instagram.

Deze blog vind je misschien ook interessant: Vindt jouw kind nieuwe dingen ook zo spannend?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekent dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: