Stamcellen uit melktanden
Kinderen / Kleuter / Schoolkind

Huh? Stamcellen uit melktanden?

Je hebt heel veel over voor de gezondheid van je kind. Je hebt vast wel eens gehoord van stamcellen. Stamcellen worden tegenwoordig al veel gebruikt voor de behandeling van verschillende ziektes en aandoeningen en het zal in de toekomst steeds meer gebruikt worden. Wist je dat 1 op de 3 mensen ergens in zijn of haar leven stamceltherapie nodig heeft? Het is een heel goed idee om stamcellen van je kinderen op te laten slaan. Dat klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Het schijnt dat melktanden hele geschikte stamcellen bevatten die ingezet kunnen worden voor verschillende behandelingen. Wil je weten hoe het werkt? In deze blog lees je het.

Eigen cellen

Momenteel werk ik als TOA op een middelbare school, maar ik ben opgeleid tot medisch analist en heb een aantal jaren gewerkt bij een UMC. Uit de praktijk weet ik dat er heftige ziektes zijn die behandeld kunnen worden met stamcellen. Er worden soms ook wel stamceldonoren gebruikt, maar het probleem bij veel behandelingen is de kans op afstoting van de donorcellen. Als er in jouw lichaam iets komt dat voor hem vreemd is, dan gaat het dit vaak afstoten. Dit wil je echt niet, want de vaak broodnodige behandeling slaagt dan niet. Met soms hele heftige gevolgen. Het allerbeste bij een stamcelbehandeling is dat de patiënt zijn of haar eigen stamcellen krijgt. Het lichaam zal die niet afstoten en de kans op slagen is vele malen groter!

Stamcellen uit melktanden

Er zijn veel verschillende soorten stamcellen en niet elke stamcel is geschikt voor stamcelbehandelingen. Uit verschillende plekken in het lichaam kunnen stamcellen gewonnen worden. Je kent misschien wel de stamcellen uit navelstrengbloed. Dat zijn wel geschikte stamcellen alleen zitten er ook nadelen aan het winnen ervan, onder andere dat het moment van afname niet te plannen is omdat het direct na de bevalling moet. Sinds een aantal jaren weten wetenschappers dat er ook stamcellen uit melktanden gewonnen kunnen worden. Voordelen van het winnen van stamcellen uit melktanden is dat er geen ingreep nodig is, zoals een operatie, om de cellen te winnen. De melktanden vallen er vanzelf uit. Ook is het moment van het winnen van de stamcellen goed te bepalen en er zijn meerdere mogelijkheden voor het winnen van stamcellen.

Stamcellen uit melktanden

Stamceldonoren

Als je zelf als patiënt onverhoopt een stamceltherapie nodig hebt dan moet er gezocht worden naar een stamceldonor. Dit is een moeilijke zoektocht, want de kans op het vinden van een perfecte match van de stamcellen met jouw lichaam is klein. Binnen de familie is de kans 25%, buiten de familie is deze kans logischerwijs nog kleiner. Daarom is het goed als er veel stamceldonoren zijn, zodat de kans op een match vergroot kan worden voor patiënten die dit nodig hebben. Wil je graag anderen helpen? Dat kun je je aanmelden voor stamceldonor.

Eigen stamcellen

Ideaal is natuurlijk als patiënten hun eigen stamcellen ergens hebben opgeslagen en dat ze die kunnen gebruiken voor de nodige therapie. Want eigen cellen matchen natuurlijk altijd. En mocht jouw kind een keer stamcellen nodig hebben dan is het natuurlijk fantastisch als deze cellen, bijvoorbeeld uit melktanden, zijn opgeslagen. Wil jij ook dat de stamcellen uit de melktanden van je kinderen worden opgeslagen? Het bedrijf BioEden verzorgt het hele proces van het opsturen en het verwerken van de tanden en het opslaan van de cellen. Wil je meer weten? Bij BioEden.nl kun je er alles over lezen.

Uitvallende tanden

Dus, heeft jouw kind binnenkort weer een wiebeltand die hij op de meest gekke manieren uit zijn mond probeert te krijgen? Bedenk dan dat je met die tand heel veel kan doen.

Deze blog vind je misschien ook wel leuk: Moeders vertellen wat zij doen met uitgevallen melktandjes.

Deze blog is gemaakt in samenwerking met BioEden.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: