Moeders schuldgevoel
Baby / Kinderen / Kleuter / Ouders / Ouders zijn / Peuter / Schoolkind

15 dingen waar moeders een schuldgevoel over kunnen hebben

Moeders en schuldgevoel, dat gaat vaak hand in hand. Je kunt als moeder nou eenmaal niet alles perfect doen en dan loopt het wel eens iets anders dan dat de bedoeling was, oeps, sorry kinderen! Heus, je doet het niet expres maar het gebeurt toch. En als moeder kun je dan ontzettend last krijgen van een schuldgevoel. Ik ben bij mezelf en bij moeders in mijn omgeving eens nagegaan waarover moeders zoal een schuldgevoel kunnen krijgen. Herken jij er iets van?

Nat in de klas

Je bent met je kinderen op weg naar school. Het is wat grijs buiten maar ja, tijdens de drukke ochtendspits heb je er niet aan gedacht om op buienradar te kijken en dus ook niet om eventueel regenjassen mee te nemen. En dan gebeurt het, het begint te plenzen! Je levert je kinderen af in de klas en op de terugweg voel je je schuldig omdat je kinderen nu de hele dag met natte kleren in de klas moeten zitten.

Te warme of te koude kleren

Deze lijkt om de situatie hierboven en dit overkomt mij geregeld in het voorjaar en het najaar. Ik hou niet vaak bij wat voor weer het wordt. Zo kan het dus gebeuren, nadat het een tijdje wat frisser is, dat het ineens mooi weer is. Iedereen weet dat blijkbaar behalve ik. Dus op het schoolplein zie ik dan alle kinderen met korte broek en korte mouwen en ik kijk naar mijn kinderen die in hun spijkerbroek een lange mouwen moeten lopen. Of andersom, dat het blijkbaar ineens wat frisser wordt en mijn jongens moeten al koukleumend de dag door zien te komen. Een schuldgevoel is niet te voorkomen.

Je kind pijn doen

Dit is iets waar veel moeders ook een flink schuldgevoel aan over kunnen houden: Het pijn doen van je eigen kind! Dit gaat ook door merg en been. Je doet je eigen kind pijn! Dat kan van alles zijn. Je laat bijvoorbeeld de thermometer op het hoofdje van je pasgeboren baby vallen waardoor hij gaat huilen. Of je hebt je dreumes op je arm terwijl je een deur door gaat en je loopt iets te dicht langs de deurpost waardoor hij zijn hoofdje stoot. Je kunt er niks aan doen maar als moeder voel je je waarschijnlijk wel schuldig.

Schermgebruik

Voordat je moeder werd was je oprecht van plan om je kinderen zo weinig mogelijk een scherm te laten gebruiken. Natuurlijk mogen ze heus wel eens een spelletje spelen of een filmpje kijken. Maar ze moeten voornamelijk buiten spelen want dat is gezond. Een paar jaren verder zie je jezelf voor de zoveelste keer het scherm aan doen. Ach ja, het is vaak wel even makkelijk hoor! Maar als je optelt hoeveel uren per dag je kinderen achter het scherm doorbrengen gaat er toch iets knagen.

Moeders schuldgevoel

Rondlopen met een poepluier

Je moet even weg. Even maar en het is dichtbij. Je hebt geen zin om een luier en billendoekjes mee te nemen, wat een gedoe elke keer. Maar alsof je kind het aanvoelt, juist op dat moment leek het hem een goed idee om zijn luier vol te poepen. Met een walmend kind doe je snel je ding en ga je snel naar huis. Thuis aangekomen blijken de billen van je kind helemaal rood te zijn van de irritatie van de poep. Jij weet niet hoe snel je de billenzalf moet pakken. Hallo schuldgevoel!

Telefoon

Dit is een item waar veel moeders een schuldgevoel over hebben. Natuurlijk had je je voorgenomen om zo weinig mogelijk met je telefoon bezig te zijn als je kinderen er bij zijn. Maar in de praktijk lijkt dat toch lastiger dan gedacht. Je wilt echt even je appje aftypen en later dringt pas goed tot je door je kind je wel een keer of vijf heeft geroepen voordat je antwoordde.

Gezond eten

Voordat je moeder werd had je het helemaal bedacht. Jouw kinderen zouden zo weinig mogelijk suiker binnen krijgen en zouden heel veel groente eten. Nu heb je kinderen en blijkt het in de praktijk toch anders uit te pakken. Alles wat eventueel op groente lijkt wordt door je kinderen als verdacht gezien en wordt dus per definitie niet gegeten en water of lauwe thee drinken ze slecht. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitgedroogd en ondervoed raken krijgen ze toch maar ranja, boterhammen met pasta en af en toe een koekje.

Schoon bed

Je bedenkt ineens dat het al veel te lang geleden is dat je de bedden van je kinderen hebt verschoond.

Fase of ziek?

Je kent het vast wel, zo’n pittige fase van je kinderen. Je bent zelf wat moe en je kind is al de hele dag aan het mopperen. Kortom, het is niet gezellig thuis. Je kind wil niet mee als je weg wil en hij wil ook niet eten. Bah, wat een gezeur ook altijd. Zo goed en zo kwaad als het gaat worstel je je door de dag heen maar gemopper en boos worden kon je niet voorkomen. Tot je aan het einde van de dag voelt dat hij warm is. Je gaat hem temperaturen en inderdaad, hij blijkt behoorlijk ziek te zijn. Ow, dat verklaart een hoop!

Even tijd voor jezelf

Iets waar ook veel moeders een schuldgevoel over hebben is als ze even tijd voor zichzelf nemen. Natuurlijk weet je wel dat het goed voor je is om af en toe even los te zijn van je kinderen. En je kunt er ook echt van genieten om even weg te zijn. Maar ja, moeders en schuldgevoel… Zou het niet zo moeten zijn dat ik ten allen tijde het allerliefste bij mijn kinderen zou willen zijn? Gaan mijn kinderen mij niet missen? Wat als ze verdrietig zijn?

Kind wakker maken

Je zat al in dubio. Over een uurtje moet je weg maar je kind is moe en eigenlijk zal een slaapje hem wel goed doen. Daarom breng je hem toch maar naar bed. Maar tegen de tijd dat hij lekker ligt te slapen haal je hem er weer uit omdat je toch echt weg moet. Je kind is nog moe en slaperig en gaat heel zielig huilen.

Moeders schuldgevoel

Iets te boos worden

Dit heb ik zelf geregeld en ik weet dat andere moeders hier ook een schuldgevoel van kunnen krijgen. Je kent het vast wel, van die dagen dat je kinderen echt alleen maar je grenzen aan het opzoeken zijn. In het begin probeer je echt wel alles pedagogisch op te lossen. Maar op een gegeven moment gaat er een knop om en word je gewoon echt heel erg boos! De kinderen kijken je met grote bange ogen aan en je schuldgevoel is lekker aangewakkerd.

Koekjes opgegeten

Zo even lekker op de bank ’s avonds. De kinderen liggen er in, de afwas is gedaan en jij kan even zitten. Je neemt een koekje uit het pak die je samen met de kinderen had gekocht. Ach eentje is wel weinig, je neemt wat meer. En na een tijdje, oeps, de koekjes zijn op. En de kinderen hebben er geen eentje gehad.

Te laat op school

Je bent altijd op tijd om je kinderen op te halen maar op de één of andere manier was je vandaag zo lekker bezig dat je de tijd was vergeten. Geschrokken haast je je snel naar school. Aangekomen op school is het plein alweer bijna leeg en staat je kind sip bij de juf omdat hij bang was dat je niet meer zou komen. Au! Schuldgevoel.

Wakker kind niet horen

Och wat ligt je kleintje toch lekker te slapen. Heerlijk even tussen de middag was rust. Na een tijdje ga je toch maar even de gang op en dan hoor je ineens dat hij toch echt aan het huilen is. En aan het huiltje hoor je dat hij al lang wakker is. Dan ineens bedenk je dat je vergeten bent de babyfoon aan te doen. Eh, oeps!

Waar heb jij als moeder wel eens een schuldgevoel over?

Ken je de blog al over hoe je meer kunt lachen met je kinderen? Zo niet, klik dan hier!

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: