Doorslapen
Baby / Kinderen / Ouders / Ouders zijn

Feiten en fabels over doorslapen

Ik moet het toch even delen. Er is de afgelopen week iets heel bijzonders gebeurd, namelijk: Mijn dochtertje heeft voor het eerst twee nachten achter elkaar doorgeslapen! Sjonge, dat is toch wel een dingetje. Oké, ik moet toegeven, ze in inmiddels net twee jaar dus dat mocht ook wel een keer, haha. Het slapen van alle drie mijn kinderen gaat totaal niet volgens boekje. Officieel horen baby’s in de loop van het eerste half jaar door te gaan slapen. Maar allerdrie mijn baby’s wilden met acht maanden nog drie nachtvoedingen hebben en haalden het niet in hun hoofd om uit zichzelf minder voedingen te willen. Laat staan dat ze zonder slokje lekker gingen slapen. Ik heb daar in de loop van de jaren mijn weg in gevonden met vallen en opstaan. Ik kan wel concluderen dat het principe doorslapen vaak een overschat iets is, iets wat vaak te groot wordt gemaakt door ouders onderling. In deze blog lees je feiten en fabels over doorslapen.

Feiten

Dag- en nachtritme van een baby

Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. In de loop van de tijd moet dit goed komen en er zit niks anders op dan het te accepteren. Gemiddeld hebben baby’s met zes weken een goed dag- en nachtritme.

Vijf uur achter elkaar slapen

Met doorslapen wordt bedoeld dat een baby minimaal vijf uren achter elkaar kan slapen. Bijvoorbeeld van 0:00 tot 05:00. Dit wordt officieel verstaan onder doorslapen maar hoogstwaarschijnlijk voelt het voor jou niet als doorslapen als je baby deze tijden aanhoudt.

Wanneer baby’s gemiddeld doorslapen

Gemiddeld genomen kan een baby vanaf een maand of drie, vijf tot zes uur achter elkaar slapen. Een baby van zes maanden kan gemiddeld genomen ongeveer acht uur achter elkaar slapen. Vanaf een maand of negen kan een baby klokje rond slapen. Gemiddeld dus, de variatie is erg groot. Sommige kinderen (zoals de mijne dus) presteren het om er veel en veel langer over te doen.

Een slaapmiddel in de borstvoeding

In de borstvoeding die je als moeder ’s avonds of ’s nachts geeft zit een stofje waardoor je baby lekker kan slapen ’s nachts. Als je live voedt heeft je baby hier dus voordeel bij.

Slapen in de herrie

Veel baby’s slapen goed bij een bepaald geluid. Dat kan een ruisend geluid zijn of het geluid van een hartslag. Baby’s worden rustig van deze geluiden omdat ze in de baarmoeder telkens dit soort geluiden hebben gehoord. Er zijn apparaatjes die deze geluiden de hele nacht voor je baby kunnen afspelen. Ze kunnen je baby helpen wat langer te slapen ’s nachts.

Doorslapen

Inbakeren kan helpen bij het doorslapen

Sommige baby’s zijn erg onrustig en kunnen steeds wakker worden van hun eigen bewegingen. Soms kan inbakeren helpen bij het slapen en misschien kan je baby dan zelfs wel doorslapen. Er zijn verschillende methoden om in te bakeren. Ik bakerde mijn kinderen in op de ouderwetse manier met twee grote flanellen doeken. Maar je kunt ook kant en klare inbakersystemen kopen zoals deze. Let wel op, inbakeren is niet voor elke baby geschikt dus overleg eerst even met een arts of het consultatiebureau voordat je gaat inbakeren.

Niet doorslapen is goed voor de ontwikkeling van je baby

Naast dat een baby voeding nodig heeft ’s nachts zoekt een baby ook naar veiligheid. Een baby kan dat nog niet onder woorden brengen maar is wel zo ‘geprogrammeerd’ dat hij weet dat als hij alleen is dat hij het niet lang overleeft. Een baby vindt alleen zijn dus eng en zoekt naar veiligheid. Geef je hem die geborgenheid ’s nachts dan is dat goed voor zijn ontwikkeling.

Nachtvoeding goed voor de hersenen van je baby

Als een baby meerdere keren in de 24 uren voeding krijgt dan blijft zijn bloedsuiker stabieler dan dat het overdag al zijn voeding binnen moet krijgen en er ’s nachts een flinke periode tussen de voedingen zit. De hersenen van een baby zijn volop in ontwikkeling en een stabielere bloedsuiker is goed voor deze hersenontwikkeling.

Fabels

Vanaf een maand of drie slapen baby’s door

Tja, volgens het boekje kunnen baby’s inderdaad doorslapen met een maand of drie. Sommige baby’s zelfs nog eerder. Maar laat jouw baby ’s nachts nog geregeld van zich horen? Dan ben je lang niet de enige!

Flesvoeding zorgt voor doorslapen

Vaak wordt er gedacht dat baby’s die kunstvoeding krijgen eerder doorslapen dan kinderen die borstvoeding krijgen. Dit is lang niet altijd zo. Voor je eigen nachtrust is het wel fijn als iemand anders een keer de fles wil geven ’s nachts. Daar staat tegenover dat je van borstvoeding geven tijdens de nacht een hormoon aanmaakt waardoor je weer lekkerder kunt gaan slapen na de borstvoeding.

Baby wakker houden

Je baby extra lang wakker houden overdag zodat hij ’s nachts misschien gaat doorslapen helpt niet. Sterker nog, je hebt kans dat je baby zo overprikkeld raakt waardoor hij juist minder goed gaat slapen.

Eenmaal doorslapen is altijd doorslapen

Zo’n feest is het dus niet. Heb jij wel een baby in huis die na een paar maand keurig een flink aantal uren achter elkaar slaapt? Dan nog kan het zijn dat er fases komen dat hij dat ineens niet meer doet. Een bekende fase is rond de negen maanden als een baby eenkennig begint te worden. Een baby kan dan ’s nachts wakker schrikken en behoefte hebben aan een knuffelmoment.

Baby laten huilen om te leren doorslapen

Het is voor een kleine baby niet goed om hem ’s nachts te laten huilen om hem te leren door te slapen. Je baby maakt dan te veel stresshormonen aan. Het eerste half jaar is het heel normaal dat je baby niet doorslaapt en zit er niks anders op dan het te accepteren.

Doorslapen

Alle andere baby’s slapen al wel door…

Als je midden in de nachtvoedingen zit dan ben je vaak gevoelig voor mensen die vertellen dat hun baby al wel vroeg ging doorslapen. Soms kan het lijken dat andere baby’s al lang doorslapen en jij nog steeds elke nacht een aantal keren uit je bed moet. Het klopt inderdaad dat de ene baby een betere slaper is dan de andere. Maar het is ook weer niet zo dat als een baby eenmaal doorslaapt dat het dan altijd doorslaapt. Die moeder die je laatst sprak, die vertelde dat haar baby doorslaapt zit misschien nu weer in een periode dat haar baby een aantal keren per nacht aan het spoken is. Maar dat hoor je vaak niet. Elke ouder heeft zijn of haar eigen uitdagingen.

Doorslapen is een must om enigszins te kunnen functioneren

Dit is echt een fabel. Ook als je er in de nacht nog een paar keer uit moet kun je je toch ook fit voelen. De eerste stap die je moet zetten is het accepteren dat je niet doorslaapt. Als je je er over frustreert dan raak je veel energie daar aan kwijt en dat is jammer. Vervolgens is het zaak dat je goed voor jezelf zorgt. Zorg voor gezond eten (nietvolgensboekje is bezig met een gezonder eten challenge, je kunt nog meedoen, lees hier meer), genoeg beweging, buitenlucht en daglicht overdag. De uurtjes dat je dan slaapt zijn dan vaak wel van goede kwaliteit. En ga gewoon op tijd naar bed. Er komen vast wel andere jaren dat je het weer wat later kunt maken. Nu heb je je energie gewoon nodig voor je gezin. Vertrouw op je lichaam dat je dit kunt en weet ook dat het ooit weer goed komt. Als ze achttien zijn vragen ze gelukkig niet meer om een voeding of een knuffel ’s nachts 😉.

Dit vind je misschien ook interessant: Deze moeders vertellen over of zijn borstvoeding of flesvoeding geven en waarom

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: