Tafels oefenen
Kinderen / Schoolkind

8 creatieve manieren om de tafels te oefenen

Tafels oefenen. Je weet natuurlijk dat het goed is dat je kind de tafels goed automatiseert. Maar ik weet niet hoe dat bij jullie gaat thuis maar mijn kinderen staan na een schooldag niet te springen om nog iets te oefenen. Toch kan het handig zijn voor sommige kinderen om buiten school nog wat extra bezig te zijn met de tafels. In deze blog lees je acht creatieve manieren waarmee je kind de tafels nog eens kan oefenen thuis.

Op deuren en kastjes

Wat je kunt doen als je kind met een bepaalde tafel bezig is op school, dat je de sommen hiervan op briefjes schrijft die je vervolgens op deuren en kastjes plakt. Als je kind de deur of het kastje open wil doen moet hij of zij eerst het sommetje oplossen. Doet je kind dit vaak genoeg dan zal de tafel waarschijnlijk goed worden geautomatiseerd in het hoofd van je kind.

Happertje

Een grappige manier om met je kinderen de tafels te oefenen is met behulp van een happertje. Ken jij ze nog van vroeger? Ik wel! Moet je geheugen weer even worden opgefrist hoe je een happertje moet vouwen? Klik hier voor een filmpje waarin dit wordt uitgelegd. In dit happertje kun je sommetjes opschrijven, je kind moet het antwoord geven op de som en het antwoord staat aan de binnenkant. Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van wat je waar op kan schrijven.

Computerspelletjes

De meeste kinderen vinden computerspelletjes echt fantastisch! Daar kun je natuurlijk gebruik van maken als je kind de tafels moet oefenen. Er zijn heel veel grappige computerspelletjes, kijk bijvoorbeeld eens op deze site.

Tafels oefenen met lego

Lego is natuurlijk leuk speelgoed en veel mensen hebben het wel in huis. Maar je kunt lego ook ontzettend goed gebruiken om kinderen te leren rekenen en dus ook om met ze de tafels te oefenen. In de afbeeldingen hieronder kun je voorbeelden zien van hoe je de tafels met ze kunt oefenen. Eentje met kleuren blokjes stapelen en een manier waarbij je lego in klei duwt waardoor heel duidelijk zichtbaar wordt wat er gebeurd als je een bepaald getal vermenigvuldigd.

Sommen kleurplaten

Er zijn kleurplaten waarbij de kinderen eerst een som moeten uitrekenen voordat ze weten welk kleur er in een bepaald vakje moet. Mijn zoontje doet deze kleurplaten wel eens op school en hij vindt ze erg leuk. Hieronder zie je een afbeelding van zo’n kleurplaat. Ik heb op de Pinterestpagina van Nietvolgensboekje een map neergezet waar meer van dit soort kleurplaten in staan. Klik hier om daar een kijkje te nemen.

Speelgoed

Er is ook speelgoed dat ervoor gemaakt is om kinderen de tafels te laten oefenen. Zo heb je bijvoorbeeld een mooi houten bord zoals deze, met blokjes met sommen of kleurboeken die gaan over tafels.

Tafels oefenen met dopjes

Je kunt ook de tafels oefenen met dopjes die antwoord moeten geven op sommetjes. Je maakt een blad zoals in de afbeelding hieronder. Daar schrijf je sommetjes op. Vervolgens plak je achter de sommen de onderkanten van dopjes van bijvoorbeeld melkpakken. De antwoorden schrijf je op de dopjes zelf en zo moet je kind de juiste antwoorden bij de juiste sommen zoeken.

Gaatjes maken

Wil je dat je kind meer inzicht krijgt in wat er gebeurt als je een bepaald getal vermenigvuldigt, dan kun je dat ook op deze manier inzichtelijk maken. Zo is duidelijk te zien wat er gebeurt als je bijvoorbeeld twee keer drie doet en dat dat ook zes is omdat je kind dat kan natellen.

Op de Pinterest pagina van Nietvolgensboekje staat een bord met nog meer ideeën waarmee je met je kind de tafels kunt gaan oefenen. Neem er gerust een kijkje, klik hier. Ons volgen kan natuurlijk ook.

Heb jij soms moeite met een te drukke ochtendspits? Lees deze blog voor tips die kunnen helpen.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: