Vindt jouw kind nieuwe dingen ook zo spannend
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Schoolkind

Vindt jouw kind nieuwe dingen ook zo spannend?

Na zes jaren thuisblijfmoeder te zijn geweest ben ik een paar weken geleden begonnen aan een nieuwe baan. Ik vond het natuurlijk superspannend om te beginnen, eigenlijk niet eens om mezelf maar meer om de kinderen. Hoe gaan ze het doen op de opvang? Zijn ze niet bang of verdrietig zonder mij? Kinderen kunnen soms anders omgaan met nieuwe dingen dan volwassen en kunnen soms oprecht heel bang zijn. In deze blog lees je tips hoe je je kind kunt helpen die nieuwe dingen toch aan te gaan, ondanks dat ze wel spannend zijn.

Overgeven van spanning

Toen ik de jongens vertelde dat ik ging werken en dat zij daarom af en toe naar de BSO moesten viel het me op dat hun reactie erg van elkaar verschilden. Mijn oudste (7 jaar) protesteerde meteen en had huilbuien. Totdat we samen bij de BSO gingen kijken en ik het er uitgebreid met hem over heb gehad. Toen ging het beter en kreeg hij er zelfs zin in. De jongste (5 jaar) heeft in de twee weken dat ze de tijd hadden om aan het idee te wennen er niks over gezegd. Maar het weekend voor mijn eerste werkdag moest hij ineens overgeven en had hij nachtmerries. Het bleek een pure lichamelijk reactie te zijn van alle opgekropte spanning. Het raakte me echt dat hij het zo spannend vond en het liefste had ik mijn werk gebeld om te zeggen dat ik toch niet kwam.

Elk kind gaat anders om met nieuwe dingen

Als een kind duidelijk zou aangeven dat hij iets spannend vindt, dan zou dat wel makkelijk zijn. Maar lang niet alle kinderen kunnen dat duidelijk aangeven. Sommige kinderen uiten hun spanning voor nieuwe dingen op een andere manier. Denk bijvoorbeeld aan klagen over buikpijn of hoofdpijn, niet kunnen slapen, prikkelbaar zijn of vaak zeggen dat het heel stom is wat er gaat gebeuren en dat hij niet wil. Op het moment dat het nieuwe dan ook echt gaat gebeuren kunnen kinderen ook nog alles uit de kast trekken om het toch niet te laten gebeuren. Bijvoorbeeld tegenstribbelen, zich aan jou vastklampen, weglopen of clownesk gedrag, dat betekend dat een kind heel gek gaat doen omdat hij zich geen houding weet te geven. Als er nieuwe dingen gaan gebeuren, let dan goed op de signalen zodat je je kind misschien kan helpen de overgang wat makkelijker te maken.

Vindt jouw kind nieuwe dingen ook zo spannend

Waarom vinden kinderen nieuwe dingen zo eng?

Als volwassene kun je soms ook opzien tegen nieuwe dingen die moeten gebeuren. Maar je weet dat je er soms even doorheen moet en dat het daarna ook wel weer goed is. Kinderen hebben minder vermogen om deze dingen goed te overzien. Redenen waarom zij nieuwe dingen zo ontzettend spannend kunnen vinden zijn bijvoorbeeld:

  • Een kind maakt veel dingen voor het eerst mee en weet nog niet wat er gaat gebeuren. Het heeft minder ervaringen meegemaakt en weet dus niet dat als je even doorzet dat het daarna wel weer goed komt.
  • Sommige kinderen kunnen heel onzeker zijn. Ze hebben te weinig zelfvertrouwen dat ze weten dat ze zelf dingen op kunnen lossen, ook in nieuwe situaties.
  • Is je kind perfectionistisch? Dan kan het zijn dat hij nieuwe dingen extra spannend vindt. Want als hij niet weet of hij het kan zonder fouten te maken dan wil hij het eigenlijk gewoon echt niet doen.
  • Sommige kinderen zijn heel gevoelig. Gevoelige kinderen hebben meestal extra behoefte aan regelmaat en rust en nieuwe dingen zijn daardoor ook heel spannend.
  • Als je kind last heeft van verlatingsangst dan zijn nieuwe dingen zonder papa of mama natuurlijk echt niet fijn. Dit geldt meestal voor jongere kinderen maar ook sommige oudere kinderen doen het liefst niet iets (nieuws) zonder papa of mama.

Tips die je kind kunnen helpen nieuwe situaties de baas te zijn

Soms moet je kind even ergens doorheen. Dat is niet altijd leuk maar hij zal er wel van leren en meer vertrouwen krijgen in zichtzelf. Als ouder kun je hem zo hier en daar wel helpen gelukkig.

Accepteer dat je kind het spannend vindt

Ook als jij als ouder niet begrijpt waarom hij het spannend vindt is het wel goed om zijn gevoel te bevestigen: “Je vindt het spannend he!”

Specifieker maken

Vraag aan je kind waar hij het meeste tegenop ziet. Soms kan dat helpen om hem zelf in te laten zien wat hij eng vindt en wat niet. Zo kan het eventueel wat kleiner voor hem worden omdat niet alles eng is, alleen dat ene stukje.

Kracht uit zichzelf halen

Als je kind kan aangeven waar hij tegenop ziet, vraag dan door wat er zou kunnen gebeuren en hoe erg dat is. Is het echt een ramp dat als je een spreekbeurt hebt dat iedereen je dan aankijkt? Of valt dat misschien toch mee?

Eventuele oplossingen

Zoek samen met je kind naar dingen die hij kan doen als hij het te spannend vindt worden. Bijvoorbeeld als hij er tegenop ziet om naar de tandarts te gaan omdat hij het niet leuk vindt dat de tandarts in zijn mond gaat prikken. Dan kan hij zichzelf helpen door misschien op dat moment te denken aan pannenkoeken eten of iets anders lekkers. Als hij iets op school niet leuk vindt dan kan hij naar de juf gaan. Of als iemand iets naars tegen hem zegt dan kan hij rechtop gaan staan of weglopen.

Voordelen laten inzien

Praat met je kind over meer van dit soort situaties. Heeft hij vaker een situatie gehad die hij heel eng vond? En wat gebeurde er toen hij het toch deed? Was het zo eng? Of viel het mee? En was hij misschien trots op zichzelf?

Van nieuwe dingen word je slimmer

Vertel je kind dat hij van nieuwe dingen doen slimmer wordt. Dat is overigens ook echt zo. Als je nieuwe dingen doet dan maken je hersenen nieuwe verbindingen in je hoofd waardoor je slimmer wordt. Misschien is dit een goed argument voor je kind om het toch te willen doen.

Vindt jouw kind nieuwe dingen ook zo spannend

Geef je kind iets mee

Je kunt je kind iets meegeven wat hem helpt zich dapper te voelen of wat hem kan troosten als hij verdrietig is. Zo heb ik voor mijn zoontjes armbandjes gemaakt met vilten hartjes er op. Maar hij kan ook zijn knuffel meenemen of een legopoppetje in zijn broekzak. Hierdoor voelt hij zich misschien dapperder.

Misschien is het wel heel leuk

Als iets nieuw is weet je niet hoe het zal zijn. Als je kind het spannend vindt dan is dat gevoel meestal negatief. Wijs je kind er op dat als hij niet weet hoe het gaat zijn, dat het dan ook heel leuk kan zijn. Of daag je kind uit zoveel mogelijk leuke dingen op te noemen van de nieuwe situatie.

Gebruik humor

Soms kan humor ook werken om het spannende kleiner te maken. Als je zelf als ouders alles zwaar en serieus maakt dan pikken je kinderen dat ook op. Soms kan het helpen om een situatie juist luchtig te houden. Je kunt je kind zelf ook leren humor te gebruiken in spannende situaties. Bijvoorbeeld dat hij naar de juf kijk en bedenkt hoe ze er uit zou zien als ze een paarse slang op haar hoofd zou hebben. Lachen zorgt ervoor dat processen in het hoofd en het lijf van je kind beter verlopen waardoor situaties makkelijker worden. Wil je meer humor in je opvoeding in het algemeen aanbrengen? Lees dan deze blog.

Zoek hulp als het uit de hand loopt

Als je kind structureel heel bang is voor bepaalde dingen dan is natuurlijk een goed idee om hulp te zoeken. Het kan je kind helpen om spanningen dingen aan te gaan.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: