Taakverdeling mannen en vrouwen eerlijk
Ouders / Ouders zijn

Taakverdeling mannen en vrouwen eerlijk?

Ik las een berichtje op Facebook van een vrouw die zich afvroeg of andere vrouwen er ook tegenaan lopen dat hun mannen niks doen aan de verzorging van de kinderen en het huishouden. Ze vertelde dat ze zwanger is en nog een dreumes heeft rondlopen. Ze werkt zelf ook maar als zowel zij als haar man thuis zijn dan ploft haar man op de bank en verwacht van haar dat ze hun dreumeszoontje verzorgt, eten kookt, opruimt, de was doet… Kortom, alles wat maar moet gebeuren. Uit de reacties bleek dat ze lang niet de enige is die hier tegenaan loopt en ik hoor vaker verhalen van vrouwen die (bijna) alles thuis moeten doen, hoe moe, ziek of zwanger ze ook zijn. Eerlijk gezegd verbaast het me dat er mannen zijn die instemmen met zo’n taakverdeling.

Makkelijk praten 

Ik besef heel goed dat ik een gevoelig punt heb aangesneden. En ik besef ook dat ik makkelijk praten heb. Ik heb zelf een man die onderweg van zijn werk naar huis al zijn mouwen opstroopt omdat hij weet dat er thuis nog veel werk te doen is. Hij stond als kersverse vader onze premature zoon zijn luier te verschonen, tussen alle kabeltjes door, terwijl ik nog apathisch naar dat minimensje keek en me serieus aan het afvragen was of dit echt ons kind was. Heb ik dan geluk gehad met een man die zelf inziet dat een eerlijke taakverdeling voor iedereen het beste is? Of dat je op z’n minst samen moet beslissen hoe de taakverdeling gaat zijn, dat je als man dus niet zonder overleg kan beslissen dat je vrouw/vriendin het meeste moet doen? Ergens denk ik: Ja zeker! Maar ergens denk ik ook: Nee niet persé, want dit zou de standaard moeten zijn.

Mannen hebben meer energie 

Ik hoorde een tijdje geleden iets opvallend. Ik ben een paar jaar tienerleider geweest. En in de tienergroep die ik begeleidde zat een jongen die geboren is in het lichaam van een meisje. Hij, inmiddels 20 jaar, is nu bezig met de transitie en we spreken elkaar af en toe. Hij vertelde dat sinds hij mannelijke hormonen gebruikt, hij ineens overal te vroeg aankwam. Wat bleek? Hij fietstte gewoon harder zonder dat hij het door had. Hij vertelde ook dat hij veel meer kan eten, minder slaap nodig heeft en dat hij zich veel energieker voelt dan toen zijn lichaam nog op vrouwelijke hormonen functioneerde. Hij zei: ‘Geke, het is echt oneerlijk verdeeld in de wereld. Mannen hebben gewoon veel meer energie en kracht vanuit zichzelf maar de vrouwen moeten in deze wereld het zware werk doen.’ Dat zette me aan het denken. Als wij vrouwen dan inderdaad het zware werk doen in de wereld, waar ik zeker mee in kan stemmen, waarom worden zoveel vrouwen daar dan niet in gesteund? Waarom zijn de taakverdelingen dan nog lang niet altijd conform ieders energie en kracht?

Objectief gezien 

Natuurlijk is de taakverdeling tussen mannen en vrouwen historisch gezien zo dat de mannen werken en de vrouwen voor het huis en de kinderen zorgen. Toen mannen ook nog fysiek heel zwaar werk moesten doen om brood op de plank te krijgen was dat op zich ook wel een goeie verdeling. Met de banen die de meeste mannen tegenwoordig hebben kun je van die eerlijke verdeling al niet meer spreken.

Soms helpt het om eens heel objectief, zonder patronen of wat dan ook, te kijken naar een situatie. Denk eens even met me mee: Er is een huis waar twee mensen en een baby in leven. Doordat die twee mensen en die baby daarin leven moeten er ook dingen gebeuren in en om dat huis en met de baby. In mijn ogen is het dan raar als één van die twee zonder overleg op de bank gaat zitten, er vanuit gaande dat de ander de dingen doet die moeten gebeuren. Beiden maken toch gebruik van dat huis? En de baby is toch de verantwoordelijkheid van allebei? Dan is het volgens mij raar om te zeggen: “Ja het is mijn kind wel maar ik ga niet opstaan ’s nachts.” Maar dat is wel wat sommige mannen doen.

Als een vrouw dat zou doen

Weet je wat nou grappig is? Dat het in de maatschappij ook nog een soort van normaal wordt gevonden. Nou ja, niet helemaal. Maar als mannen dat doen dan kijkt men daar niet heel raar van op. Als je dit als vrouw zou doen dan zou je wel vreemd worden aangekeken. Stel nou dat jij als vrouw uit je werk komt, je man heeft ook gewerkt en heeft de kinderen opgehaald van de opvang. Jullie komen thuis en jij gaat op de bank zitten en verwacht van je man, zonder dat je dat gezegd hebt, dat hij zorgt dat de kinderen zich een beetje vermaken tot het eten, dat hij kookt en tussendoor nog even een was in de machine doet terwijl jij je serie op Netflix aan het kijken bent. Dat zou heel gek gevonden worden. Of stel dat je als vrouw zou zeggen: “Ik ga er ’s nachts niet uit voor de kinderen hoor.” Dan moet je als vrouw wel een hele goede reden hebben, anders wordt je genadeloos als ontaarde moeder gezien. Maar dit is niet vreemder dan als mannen dat doen.

Taakverdeling mannen en vrouwen eerlijk

Taakverdeling 

Natuurlijk is het zo dat er een bepaalde taakverdeling moet komen om de boel goed draaiende te houden. Maar dat moet dan wel een taakverdeling zijn waar zowel de man als de vrouw het beiden over eens zijn. Waarbij het natuurlijk wel belangrijk is dat die verdeling niet in beton gegoten is. Want als je als vrouw het even niet kan opbrengen moet de man het ook kunnen opvangen en andersom. Veel mannen vinden de taakverdeling dat hij werkt en zijn vrouw of vriendin het huishouden en de kinderen doet en af en toe ook werkt een prima verdeling. Maar dat zou betekenen dat als hij thuis is uit zijn werk dat zijn taak er dan op zit terwijl de taken van de vrouw in dit geval nooit klaar zijn. Huishouden en kinderen verzorgen is 24/7 en werken is binnen bepaalde tijden. Dat kun je dus niet tegen elkaar wegstrepen.

Elkaar gunnen

Naast dat het objectief gezien in mijn ogen vreemd is als één van beide volwassenen zonder overleg veel minder in huis doet dan de ander, zit er in een relatie als het goed is ook zoiets als het elkaar gunnen. Als jullie taakverdeling eerlijk is dan kun je elkaar ook goed tot steun zijn. Zit de één er doorheen dan kan de ander wat meer doen en andersom. En eerlijk is eerlijk, vrouw zijn kan soms gewoon zwaar zijn, mooi maar ook zwaar! Zwangerschap, borstvoeding, nachtvoedingen… het is gewoon lichamelijk en geestelijk pittig. Een extra taak erbij voor de vrouw op dat moment. Dus niet meer dan normaal volgens mij om in dat geval even weer samen aan tafel te zitten voor logistiek overleg of de taakverdeling aangepast moet worden.

Waardering en liefde 

Een vriendin van mij legde mij laatst uit dat mannen voornamelijk waardering nodig hebben om goed te kunnen functioneren en vrouwen het gevoel dat ze geliefd zijn. Als mannen voor hun gevoel niet gewaardeerd worden door hun partner (en dat voelen ze als er tegen hun geklaagd wordt) dan worden ze passief. Als vrouwen zich niet geliefd en gesteund voelen door hun partner dan gaan ze klagen. En het grappige is: Deze dingen kunnen zich in een cirkel afspelen. Waar het begint weet ik niet. Maar de man doet te weinig volgens de vrouw, zij gaat klagen, hij voelt zich niet gewaardeerd door het geklaag en doet nog minder, zij voelt zich door zijn passieve houding niet geliefd is en gaat meer klagen waardoor hij zich weer niet gewaardeerd voelt. Nou ja, je snapt hem. Dit is natuurlijk heel stereotyp neergezet en in de praktijk zal het vast en zeker veel genuanceerder zijn, maar ik vond het wel een eyeopener.

Samen delen samen spelen 

Als je een gezin hebt dan moet er toch een taakverdeling komen. Linksom of rechtsom, de boel moet gewoon geregeld worden. Als je ontevreden bent als vrouw (of als man natuurlijk) dan kun je misschien samen eens aan tafel gaan zitten om te kijken, los van de patronen, wat jullie beide nodig hebben. Begrijp me niet verkeerd trouwens. Als jij wel tevreden bent over de taakverdeling thuis, hoe die ook is, dan is dat natuurlijk super! Lekker houden zo! Ben je dat niet? Misschien is klagen dan niet de beste optie (wel de meest begrijpelijke trouwens 😉). En als er mannen zijn die dit lezen: klachten van vrouwen aanhoren is niet leuk. Maar probeer toch eens te luisteren naar waar ze over klagen. Ze zullen namelijk minder klagen als je doet wat ze vragen. Want als jullie het samen goed hebben dan hebben jullie kinderen dat ook, nu en later.

Hoe doen jullie de taakverdeling thuis? Laat een reactie hieronder achter of op Facebook of Instagram!

Deze blog vind je misschien ook wel leuk: 7 verschillen tussen als vrouwen en mannen koken

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotowedstrijd

28 december 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: