Do's en don'ts kraamweek
Baby / Kinderen / Ouders / Ouders zijn

Do’s en don’ts tijdens de kraamweek

Angelique is een ervaren moeder en spreekt dus ook uit ervaring als het gaat over de kraamweek. In deze blog vertelt ze over dingen die zij vindt dat echt wel of echt niet kunnen de eerste tijd na de geboorte van je baby. De do’s en don’ts tijdens de kraamweek.

Iets te vaak ‘je bent zo goed bevallen’.

Ik heb zelf drie dochters en ik heb niet echt gekke dingen meegemaakt tijdens mijn kraamperiodes, op één ding na. Mijn eerste bevalling duurde 18 uur, de tweede 9 uur en de derde 52 minuten. Na mijn tweede en derde bevalling zeiden de verloskundige en gynaecoloog dat ik zo goed was in bevallen. Elke keer als ze de kamer in kwamen zeiden ze het weer. Eén keer is leuk om te horen maar daar blijft het dan ook wel bij. De rest van de kraamtijden verliepen prima. Na drie kinderen weet ik inmiddels wat wel en niet wenselijk is tijdens de kraamweek. In deze blog heb ik do’s en dont’s voor de kraamweek, voor als je zelf kraamvrouw bent maar ook wat wel of niet wenselijk is voor kraambezoek.

Do’s voor als je zelf pas bevallen bent

Stuur mensen weg

Je kent deze verhalen vast wel: de pas bevallen vrouw ligt nog met haar benen in de beugels en haar lijf nog in de kreukels als de deur open gaat met de trotse schoonouders, die niet kunnen wachten hun kersverse kleinzoon of -dochter te zien. Of een gynaecoloog die op een bijzonder slecht moment nog even ‘het onderkantje’ wil gaan hechten. Luister als kraamvrouw goed naar jezelf en stuur mensen vriendelijk maar duidelijk weg als dat beter voelt voor jou!

Slik trouw je paracetamolletjes

Daar komen ze weer aan met hun paracetamolletjes en het wel bekende verhaal over de ‘spiegel hoog houden’. Misschien voelt het zinloos voor jou, maar slik in elk geval de eerste dagen trouw je paracetamol, het haalt gewoon de scherpte randjes af van de pijnen van je hechtingen, naweeën, zere tepels, zere rug…. Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig is?

En geniet vooral!

Deze eerste momenten na de geboorte van je kind krijg je niet meer terug en ze gaan meestal als een roes aan je voorbij. Waarschijnlijk omdat je nog boordevol adrenaline zit van je bevalling of je daarna supermoe bent! Maar probeer toch zoveel als het kan te genieten van deze momenten. Neem de geur van je baby in je op, snuffel aan zijn of haar haartjes, voel aan de kleine handjes en kijk urenlang naar dat lieve gezichtje terwijl hij of zij slaapt.

Don’ts voor als je zelf pas bevallen bent

Geen hulp vragen

Een veel gemaakte ‘fout’: geen hulp vragen wanneer je dit eigenlijk wel kunt gebruiken. Herkenbaar? Het kan om iets heel kleins gaan, wat voor jou gevoel een heel ding is. Bijvoorbeeld even in de douche zonder baby erbij. Vraag dus gerust aan je moeder of die vriendin om even op de kleine te letten terwijl jij uitgebreid gaat douchen, ze zal het waarschijnlijk alleen maar leuk vinden.

Te snel willen

Ook zoiets: te snel weer iets willen doen. Ook dit is een valkuil van veel kraamvrouwen. Het is geen wedstrijdje wie van je vriendinnen of kennissen als eerste beneden weer in kleermakerszit, opgemaakt op de bank zit na de bevalling. Als jij de gehele kraamweek in je makkelijk kloffie of pyjama in je bed door wil brengen met je baby, doe dat dan lekker!

Do's en don'ts kraamweek

Wanhopen bij je spiegelbeeld

Als je gaat douchen en je kijkt toevallig even in de spiegel, ga niet wanhopen. Natuurlijk, je stoere strakke bolle buik waar je baby in zat heeft plaatst gemaakt voor een slappe bedoening. Maar het komt goed. De tijd doet veel goeds. Je lichaam heeft een geweldige prestatie verricht en verdient daarom respect.

Do’s voor het kraambezoek

Maak een afspraak

Wil je op kraambezoek? Zorg dat je altijd een afspraak hebt gemaakt! Hoe close je ook bent met je pas bevallen vriendin, zus, schoonzus of wat dan ook. Ze heeft een zware bevalling achter de rug en heeft rust nodig!

Gun familie en vrienden de tijd

Familie en goede vrienden hebben natuurlijk altijd de eerste plaats om op kraambezoek te gaan. Zij staan het dichtst bij de kersverse ouders en de baby en verdienen de eerste blik van de baby. Eerst familie en goede vrienden en als laatst mogen kennissen en buren komen kijken. Geef en gun ze de tijd!

Een kraamcadeautje is altijd leuk!

Het hoeft niet veel of heel duur te zijn maar een kraamcadeautje is altijd leuk. Vind je het lastig wat je moet geven of wat de smaak van de ouders is? Kies dan voor een cadeaubon, een leuk rompertje of mooi voorleesboek. Dat valt meestal wel in de smaak. In deze blog lees je tops en flops van kraamcadeau’s.

Dont’s voor kraambezoek

Laat je eigen verhaal achterwege

Tijdens het kraambezoek gaat het om de kraamvrouw en haar kersverse en natuurlijk allermooiste baby. Laat je eigen horror bevallingsverhalen even achterwegen en luister naar wat zij heeft meegemaakt. Een pas bevallen vrouw heeft het druk genoeg met zichzelf en de baby.

Eerlijk zijn is niet altijd goed

Ziet de kersverse moeder er uit alsof ze net is overreden door een vrachtwagen? Je weet wel, die nog een paar keer naar voor en achter is gereden? Oh.. en inclusief de wallen tot aan haar knieën en nog een dikke buik? Wees voorzichtig met de vraag of het wel goed met haar gaat en maak er zeker geen grapjes over! Want eerlijk? Nee natuurlijk gaat het niet geweldig en ja ze is waarschijnlijk doodmoe. Want laten we eerlijk zijn.. die roze of blauwe wolk na de bevalling herkent niet iedereen!

Ga niet al te mooi op kraambezoek

Ga niet met je mooie strakke jurkje met hakjes en een opgemaakt gezicht op kraambezoek. De kraamvrouw voelt zich waarschijnlijk wel blij, maar meestal niet mooi. Misschien is ze bang dat ze zich nooit meer mooi zal gaan voelen en als jij dan zo op en top bij haar komt dan is dat niet heel bevorderlijk voor haar gemoedstoestand. Dus doe haar een plezier en kom lekker in je makkelijke kloffie.

Wat zijn volgens jouw echte do’s en don’ts tijdens de kraamweek? Laat een reactie onder deze blog achter of natuurlijk op Facebook of Instagram.

Lees ook: borstvoeding abc

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

26 december 2019 bij 22:38

Leuke blog, de meeste tips lijken mij logisch, al soms wel moeilijk. Maar die laatste voor kraambezoek vind ik wel een hele slimme! Nooit bij stil gestaan!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kinderfeestje abc

23 december 2019

Fotowedstrijd

28 december 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: