Buitenactiviteiten kerstvakantie
Activiteiten / Creatief

8 dingen om buiten te doen tijdens de kerstvakantie

Yes! Het is kerstvakantie! De kinderen zijn vrij van school. Buiten is het koud en druilerig en we zijn het meeste binnen. Toch is het supergoed om elke dag even naar buiten te gaan.

Kinderen die buiten spelen zijn gezonder

Kinderen die veel buiten spelen zijn gezonder, hebben een beter conditie en minder vaak overgewicht. Ook is het goed voor hun sociale ontwikkeling. Door buiten te spelen leren ze plannen bedenken en samen te werken. Daarbij is er de laatste tijd in het nieuws dat kinderen naar buiten moeten voor hun ogen. De laatste jaren zijn er steeds meer kinderen bijziend omdat ze te veel en te vaak naar een scherm kijken. Om te voorkomen dat onze kinderen hun ogen achteruit gaan, moeten we gewoonweg meer met ze naar buiten gaan om weer in de verte te kunnen turen. Maar goed, wat moet je buiten dan doen als het weer niet uitnodigt om naar buiten te gaan? Dat lees je in deze blog.

Mikado maken

Mikado is een bekend spelletje. Het zijn een aantal stokjes die je op de grond moet laten vallen zodat ze over elkaar heen liggen. Om de beurt moet je dan een stokje proberen te pakken zonder dat de andere stokjes bewegen. Als een ander stokje toch beweegt is de beurt van degene die aan zet was voorbij en mag de volgende het proberen. Als het gelukt is om het een stokje te pakken zonder dat de andere stokjes hebben bewogen dan mag je het stokje houden. De stokjes hebben verschillende punten, dit kun je zien aan de bandjes in verschillende kleuren die op de stokjes zijn geschilderd. Als alle stokjes op zijn, kan iedereen de punten van zijn eigen stokjes bij elkaar optellen en wie de meeste punten heeft, die heeft gewonnen.

Je kunt mikado kopen en het binnen spelen. Nog leuker is om zelf een mikadospel te maken. Ga met je kinderen naar het park of het bos en zoek minimaal 20 stokjes van ongeveer dezelfde lengte en dikte. Een beetje verschil is niet erg en als een stokje echt te lang is dan kun je het natuurlijk even bijknippen met een snoeischaar. Als alle stokjes verzameld zijn kun je de ergste oneffenheden met een snoeischaar wegknippen. Als ze er dan allemaal ongeveer hetzelfde uit zien neem je een aantal verschillende kleuren touw en spreek je af welke kleur hoeveel punten is. Geef elk takje één of meerdere touwtjes zodat het stokje die bepaalde waarde krijgt. Mocht je geen touw hebben: je kunt natuurlijk ook gekleurd plakband, viltstift of verf gebruiken om de punten aan de stokjes te geven. Als alles klaar is kun je gaan spelen.

Pootafdrukken jacht

Kinderen vinden het heel leuk om dingen te leren uit de natuur en ernaar op zoek te gaan. Van te voren kun je met je kinderen op internet zoeken naar hoe verschillende pootafdrukken er uitzien. Bijvoorbeeld van een eend, een vogel, een hond of een kat. Neem een papier, teken de pootafdrukken erop en zet erbij van welk dier het is. Vervolgens ga je met het papier naar buiten om op zoek te gaan naar de afdrukken. Als je een afdruk gevonden hebt dan schrijf je dat op het papier. Als je afdrukken vindt die je van te voren nog niet had opgezocht kun je er een foto van maken en dan achteraf met je kinderen op internet zoeken van wat voor dier de afdruk was. Je zult zien dat je kinderen hier ontzettend enthousiast van worden. Dit spelletje is natuurlijk extra leuk als het gesneeuwd heeft. De pootafdrukken zijn dan veel mooier en duidelijker.

Tikkertje of voetballen

Dit zijn spelletjes die kinderen zelf ook vaak samen spelen. Maar ze vinden het vaak erg leuk als jij ook mee doet. Misschien moet je even een drempel over maar je zult merken dat het superleuk is om samen met je kinderen plezier te maken. Gezond voor je kinderen en gezond voor jou!

Foto’s maken

Is het tijd om weer even wat mooie foto’s van je kinderen te hebben? Ga dan naar buiten! De foto’s die buiten zijn gemaakt zijn over het algemeen veel mooier dan de foto’s die binnen zijn gemaakt. Bovendien kun je buiten veel spontanere foto’s maken dan binnen. Dus ga lekker met de kinderen naar buiten, naar het bos, naar het strand of naar een weiland en ga lekker je kinderen fotograferen. Maak eerst met je kinderen een hoop bladeren en laat ze daar vervolgens in liggen voor de foto. Of laat ze om het hoekje van een boom kijken. Je kunt ook foto’s maken als ze over een boomstam heen lopen of met hun fiets keihard door een plas heen fietsen. Er zijn mogelijkheden zat. Laat je kinderen ook zelf bedenken hoe ze een foto willen. Soms komen daar de meeste grappige plaatjes van. Je kinderen zijn er weer lekker uit geweest en jij hebt mooie foto’s voor in het plakboek.

Je kunt ook je kinderen de foto’s laten maken. Geef je kinderen je telefoon in handen, onder toezicht natuurlijk en met een aantal afspraken. Laat ze foto’s maken van een boom, een blaadje, een stoeptegel, of van jou. Plezier gegarandeerd.

Bladeren stempelen

Wat kinderen ook heel leuk vinden? Bladeren zoeken! Het liefst zo veel mogelijk verschillende bladeren. Denk er even aan om even een plastic zak mee te nemen om ze in te doen. Nadat je voldoende bladeren hebt verzameld kun je er samen met je kinderen mee gaan stempelen. Dat doe je door er verf op te doen en ze dan op een papier te laten stempelen. Zo kunnen je kinderen de mooiste creaties maken en hebben ze bovendien een erg leuke middag.

Kerstster van takken maken

Voor het maken van een kerstster heb je zes takken nodig van ongeveer dezelfde dikte en lengte. Allereerst pak je drie takken en die leg je in een driehoek. De uiteinden van de takken moeten iets over elkaar heen liggen. Bind nu op de drie hoeken de uiteinden van de takken stevig aan elkaar met het touw of met super dik haakgaren zoals deze. Dan heb je, als het goed is, een mooie gelijkmatige driehoek. Maak van de andere drie takken eenzelfde driehoek.

Kerstster maken

Leg vervolgens de eerste driehoek neer met een punt naar boven wijzend. De tweede driehoek leg je op het eerste driehoek met de punt naar beneden wijzend. Bind nu de twee driehoeken aan elkaar op de plekken waar ze elkaar raken. Als je dat gedaan hebt dan heb je als het goed is een mooie ster. De ster kun je vervolgens nog versieren. Ik heb het zelf vrij eenvoudig gehouden, zoals je op de afbeelding kan zien, door er alleen een kerstbal in te hangen, maar je kunt de ster natuurlijk zo mooi maken als je wilt. Maak samen met je kinderen een plan hoe je hem verder gaat versieren. Als je een lijmpistool hebt kun je er dingen op plakken. Heb je dat niet dan kan je er dingen aan hangen met touw of ijzerdraad.

Fietsen is leuk

Ook fietsen is heel goed voor kinderen. Ga lekker een middag met je kinderen op de fiets. En dan het liefste dat de kinderen op hun eigen fietsje gaan, als ze kunnen fietsen natuurlijk. Dat kan betekenen dat je zelf heel langzaam moet fietsen, maar dat geeft niet, je hebt geen haast. Tijdens het fietsen kun je leuke spelletjes doen. Tel bijvoorbeeld samen hoeveel rode auto’s jullie tegenkomen onderweg. Of ga op zoek naar zoveel mogelijk verschillende dieren, zoals honden of ganzen, maar ook insecten tellen mee. Je kunt natuurlijk ook kerstbomen tellen of op zoek naar de mooiste kerstboom die buiten staat.

Ijsbellen blazen

Misschien gaat het wel vriezen deze vakantie, je weet maar nooit! Als het meer dan 5 graden vriest kun je proberen ijsbellen te blazen. Dit heb je daarvoor nodig:

  • 200 ml water
  • 200 ml afwasmiddel
  • 35 ml suikersiroop
    Suikersiroop maak je door 100 gram suiker op te lossen in 2 eetlepels water.
  • Een bellenblaas

Meng het water, de afwasmiddel en de siroop door elkaar. Giet het mengsel in de bellenblaas. Als dat klaar is kun je bellen gaan blazen. Als het goed is bevriezen de bellen als je ze geblazen hebt. Zo ontstaan er prachtige ijsbellen. Wil je graag gekleurde bellen, dan kun je een drupje limonadesiroop door het bellenblaasmengsel doen.

Nog even een extra tip: zoek voor het blazen van de bellen een windstil plekje en blaas de bellen zo hoog mogelijk in de lucht. Dan is de kans het grootste dat de bellen goed bevriezen.

En ben je bang dat je kinderen zich alsnog gaan vervelen? Lees dan deze blog over het bakje tegen verveling.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Alternatieve kerstboom

9 december 2019

Kinderfeestje abc

23 december 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: