Het verhaal van Sinterklaas
Opvoeden / Ouders / Persoonlijke verhalen

Wel of niet meegaan in het verhaal van Sinterklaas?

Het is Sinterklaastijd en we vertellen onze kinderen weer massaal over een man met een rode mantel die op zijn paard over de daken loopt. Over pieten die de schoenen vullen. Over verlanglijstjes en het grote boek. Zelf vind ik dit een leuke tijd van het jaar. Maar ergens voelt het een beetje gek om mee te gaan in het verhaal van Sinterklaas en tegen mijn kinderen te liegen om het later weer recht te moeten breien. Aan de andere kant, het heeft wel iets magisch en kinderen genieten er ook van. Ik was benieuwd hoe andere moeders dit doen dus ik heb het ze gevraagd.

Brenda

Ik ga heerlijk mee in het verhaal van Sinterklaas totdat ze 6 a 7 jaar zijn. Ik vind het een prachtige traditie waar ik zelf als kind ook van genoten heb.

Nicole

Wij zijn tot 6 jaar meegegaan in het verhaal van Sinterklaas. Toen zag mijn dochter gelukkig zelf dat het nep was. Zwetende pieten, schone pakken maar zwart van de schoorsteen? Toen vroeg ze aan ons hoe het zat. We hebben alles eerlijk verteld. Zij vindt roetvegen ook veel logischer, maar dan ook met vieze pakken.

Joke

Ja hoor, wij gaan gewoon mee in het verhaal van Sinterklaas. Mijn kinderen zijn nu 5 en 7 en de oudste komt met vragen. Ik denk dat het volgend jaar echt het laatste jaar zal zijn dat ze het gelooft. Daarna zal ze mee moeten doen voor haar zusje. Ik vind deze periode een van de mooiste periodes van een kind, wij genieten hier enorm van!

Sigrid

Ik ben nu wel heel blij dat we er nooit in zijn meegegaan. We hebben ze gewoon op de dag zelf iets laten kiezen uit de winkel van een bepaald budget. We zijn namelijk in het begin van dit jaar naar Noorwegen verhuist en hier bestaat de Sint niet. De oudste twee zijn nu 3 en 5 dus vooral de oudste heeft al wat Sint ervaringen en dat is nooit een punt geweest wat echtheid betreft. Want ja, Bumba en Piet Piraat zijn ook maar volwassenen in een verkleedkostuum.

Lees ook: Zo voorkom je te veel speelgoed in huis

Suzan

Wij gaan mee in het verhaal. We zeggen wel Pietjes in plaats van Zwarte Pieten en geen knecht maar de grote hulpen van Sinterklaas. Ze zijn zwart van het zware werk en de schoorsteen. We hebben het niet over straf met de roe of mee gaan naar Spanje, het moet een positieve tijd zijn. Veel zingen, tekenen en snoepgoed delen. Als ze erg gaan twijfelen gaan we natuurlijk rustig de waarheid vertellen.

Geertje

Wij zijn wel een beetje huiverig om te liegen tegen de kinderen. We vertellen dat Sinterklaas vroeger heeft bestaan en dat het een man was die heel aardig was voor kinderen. En dat we dit elk jaar vieren. Maar omdat die meneer al is overleden verkleden andere mensen zich nu als Sinterklaas. Dat hoort bij het feest. Mijn kinderen zijn nu 7 en 5 en de grens tussen fantasie en werkelijkheid is nog vaag, vooral bij de jongste. Dus ze geloven soms wel en soms niet. Dat laten we soms ook wel zo. Om ze niet de magie van het verhaal van Sinterklaas af te nemen vertellen we niet elke keer de waarheid maar laten we de kinderen gewoon lekker praten en genieten.

Sylvia

Wij gaan al 8 jaar heerlijk mee in het verhaal van Sinterklaas. De oudste is nu 8. Als we vragen krijgen dan geven we de vragen terug aan de kinderen, zo van: ‘wat denk je zelf?’ Ze zingen de liedjes nog zoals het was. Dat doen ze zelf. Maar we leggen ook geen nadruk op de roe en de knecht. Op school leren ze ook andere liedjes.

Verhaal van Sinterklaas

Jessica

Wij gaan niet zo op in het verhaal. Mijn kinderen zijn 2 en 3 jaar. Ze mogen hun schoentje zetten en op 5 december hebben we Sinterklaas uitgenodigd.

Anna

Wij gaan Sinterklaas wel vieren. Maar ik ga er niet in mee dat Sint en Piet echt zijn.

Henny

Mijn zoontje van 4 snapt er nu al niks van. Hij denkt overal te veel bij na. Hij snapt niet hoe hij overal kan zijn. ‘En we hebben ook geen schoorsteen maar de deur is op slot, dan kan hij toch niet naar binnen?’ Ik verzin smoesjes maar ik merk nu al dat hij snel door gaat krijgen dat het verhaal van Sinterklaas niet echt is.

Laura

Mijn zoontje wordt in maart 3 jaar en mijn dochtertje is 15 maanden. Mijn dochtertje snapt het natuurlijk nog niet en mijn zoontje vindt het niks aan. Ik twijfel erg of en in hoeverre ik in het verhaal van Sinterklaas mee ga en het ze ‘laat geloven’. Ik vind Sinterklaas een beetje aan het doodbloeden met die ellenlange vervelende discussies elk jaar weer.

Charlie

Wij doen niet mee aan het verhaal van Sinterklaas. Ik ben van mening dat het feest aangepast moet worden voordat ik mijn kinderen er aan mee wil laten doen, mede omdat mijn kinderen de negatieve kant hiervan meemaken omdat ze zelf ook donker zijn. Maar dan zou ik nog steeds niet zeggen dat Sint en Piet echt zijn. Gewoon omdat ik het onnodig vind om een verhaal te verzinnen als ik ook gewoon kan vertellen hoe het echt zit. Ze gaan het daardoor niet minder leuk vinden om cadeaus te krijgen.

Mettie

Wij (met kinderen van 12, 8 en 3 jaar) vieren het op en top. We kijken het Sinterklaasjournaal en de kinderen zetten ongeveer 3 keer per week hun schoen. Ook maak ik gebruik van de Sinterklaasapp. Superleuk als die belt en de app neemt dan ook op wat de kinderen terug zeggen, geweldig! We genieten er nog van zolang het duurt. Die blije gespannen gezichtjes…

Lees ook: Goedkope schoencadeautjes

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pakjesavond abc

4 december 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: