Een beetje pech
Creatief / Opvoeden / Ouders / Spelen

Een beetje pech? Dat kan ik wel aan!

“Hoe was je dag lievie?” “Stom!!!” “Wat was er stom dan?” “Iedereen ging mij slaan en schoppen vandaag.” Zo komt mijn zoontje geregeld thuis uit school. Het valt me op dat als hij één negatieve ervaring heeft gehad op een dag dat voor hem dan de hele dag is verpest. Vaak probeer ik dan met hem te praten om er achter te komen wat de reden is dat hij alles als zo stom heeft ervaren. En ook om hem te laten inzien dat er op een dag ook leuke dingen kunnen gebeuren. Vaak komen we er samen dan op uit dat er heel veel leuke dingen zijn gebeurd en een aantal stomme. Toch dringt het soms niet echt tot hem door dat die dingen naast elkaar mogen bestaan zonder dat je hele humeur er aan ten gronde hoeft te gaan. Ik kwam achter het bestaan van het spel de Kikkerkampioen. Dat is een super leuk spel dat gaat over dat je af en toe een beetje pech hebt maar dat je dat wel aan kunt.

Een beetje pech

Het spel de Kikkerkampioen gaat dus over het beetje pech dat kinderen dagelijks meemaken. Dan gaat het niet over dat het konijn dood is gegaan of dat de beste vriendin van je kind gaat verhuizen. Dat zijn grotere dingen waar je kind jouw steun en aandacht voor nodig heeft om het te verwerken. In dit spel bedoelen ze met een beetje pech de kleinere dingen die een kind kan meemaken in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld dat hij zelf zijn schoenen aan moet trekken wat hij niet wil, dat hij verloren heeft met een spelletje of dat een vriendje geen speelafspraakje kon maken terwijl je kind dat zo in zijn hoofd had. Met dit spel leer je je kinderen om te gaan met dit beetje pech, ook als jij er zelf niet bij bent.

Curlingouders

Zodra je de doos van de Kikkerkampioen opent ligt er bovenop een boekje met ‘informatie voor volwassenen’. In dit boekje wordt heel mooi uitgelegd hoe je als ouder je kind kunt leren om te gaan met teleurstelling. De kinderpsycholoog die dit spel heeft ontwikkeld schrijft in dit boekje over curlingouders. Daar bedoelt ze mee dat ouders tegenwoordig veel willen doen om alle obstakels van hun kinderen uit de weg te halen, net als de mannen met de bezems bij curling. Ouders hebben het gevoel dat ze goed bezig zijn als ze zo veel mogelijk teleurstelling en tegenslagen uit het leven van hun kinderen proberen weg te poetsen. Maar het gevolg is daardoor dat kinderen niet leren om zelf oplossingen te verzinnen voor de kleine problemen en het beetje pech wat een kind tegen kan komen. In het boek staat een mooie, duidelijke uitleg over wat er met kinderen gebeurt als je dat doet en ook tips hoe je je kinderen wel weerbaarder kunt maken.

De Kikkerkampioen

Het spel de Kikkerkampioen kunnen je kinderen vanaf vijf jaar spelen. En voor kinderen vanaf zeven jaar is er extra uitbreiding aanwezig in het spel. In het deksel van de doos staan de spelregels beschreven. Er zijn blauwe schijven met ‘een beetje pech situaties’ er op getekend met kikkers. Bijvoorbeeld een kikker die ‘stommerd’ zegt tegen een andere kikker, een kikker die drinken morst of een kikker die tegen een andere kikker zegt dat hij haar laarzen niet mooi vindt. Daarnaast zijn er groene schijven die de oplossing afbeelden van dit beetje pech. Bijvoorbeeld het zelf opruimen van het drinken. Je kunt met je kind de schijven bij elkaar zoeken. Als je dat gedaan hebt kun je van de doos een prachtig voetbalveld maken met twee doeltjes. Het is de bedoeling dat je het beetje pech weg gaat sjoelen in de doeltjes met de woorden: “Weg met de pech!” Daarnaast kun je met de schijven ook memorie spelen. Dan zoek je eerst een blauwe schijf met de pech en daarna zoek je de groene schijf met de oplossing die daarbij hoort.

Wat vinden wij van het spel?

Ik vind dit een superleuk en laagdrempelig spel om samen met je kinderen te praten over kleine negatieve gebeurtenissen. De kinderen vinden het ook leuk om te spelen, vooral het sjoelen is erg in trek bij mijn kinderen! Wat ik zelf fijn vind is dat je ook als ouders meegenomen wordt in het proces van je kind. Er staan instructies bij over wat je als ouders moet zeggen en doen. En daarnaast is er natuurlijk ook het boekje met de informatie voor volwassenen wat heel prettig en zinvol is om te lezen. Dit spel geeft voor zowel de ouders als voor de kinderen veel inzicht over hoe ze om kunnen gaan met een beetje pech. Samen op weg om je kinderen weerbaar genoeg te maken voor de maatschappij. Echt, ik raad het iedereen aan.

De Coole Kikker

Het spel de Kikkerkampioen kun je kopen op de website van De Coole Kikker. De Coole Kikker is een site vol met spellen en andere materialen die kunnen helpen moeilijke dingen in het leven van je kinderen bespreekbaar te maken op een speelse manier. Een tijdje geleden mocht ik ook het spel Opgekikkerd uitproberen. Dit spel gaat specifiek over kinderen met faalangst, bange gedachten of dwanggedachten. Tijdens het spel leert je kind om zo’n negatieve gedachten op te kikkeren. De blog hierover lees je hier. Op de site van De Coole Kikker kun je bijvoorbeeld ook een spel vinden voor kinderen van gescheiden ouders, of een spel die helpt om je kind te laten praten over gevoelens en nog veel meer. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje op de site!

Nietvolgensboekje heeft dit spel gekregen. Bedankt De Coole Kikker!

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: