Drukke ochtendspits
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Peuter / Schoolkind

Drukke ochtendspits? Dit kan helpen

“Jongens, kom op, als ik zeg dat je je schoenen aan moet trekken dan bedoel ik dus dat je je schoenen aan moet trekken. En dus niet dat je moet gaan spelen! Nou hup, we zijn alweer laat, kom snel tanden poetsen, haren doen, jas aan, tas inpakken. Waar is je fietssleutel en moet jij je gymtas nog mee?” Zomaar een momentopname van de ochtenden bij ons thuis. Wat is dat toch met kinderen, als je onder tijdsdruk staat lijken ze acht keer langer over alles te doen. Heel apart. En hoe graag ik ook een ontzettend ontspannen moeder zou willen zijn die heel mindfull door de ochtendspits gaat – want ach, de juf vindt een paar minuten te laat heus niet erg – het lukt me eigenlijk voor geen meter. Dus ben ik op zoek gegaan naar dingen die kunnen helpen. Lees snel verder voor tips voor tijdens een drukke ochtendspits.

Lees ook: Waarom kinderen treuzelen

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn een hoop dingen die je de avond van te voren kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van de boterhammen en het klaarleggen van de bekers en het fruit of koekje. Je kunt de avond van te voren ook alvast de kleren klaarleggen die de kinderen aan moeten. Wij leggen zelf de kleren alvast klaar op de bank. Als de jongens dan wakker worden en naar beneden gaan dan kunnen ze hun kleren vast aantrekken.

Op tijd opstaan

De drukke ochtendspits verloopt een stuk soepeler als iedereen gewoon op tijd uit bed is gegaan. Ja dit klinkt als een open deur, toch is het vaak minder makkelijk dan je denkt. Zelf blijf ik het liefste zo lang mogelijk in mijn bed liggen, zeker als het nog donker is ’s ochtends. Maar het scheelt echt een hoop aan stress als je op tijd opstaat en stress kost energie, dus het scheelt ook energie. Je kunt je kinderen ook een eigen wekker geven. En hoe leuker de wekker is hoe leuker ze het vinden als hij af gaat. Mijn zoontje heeft bijvoorbeeld deze schapenwekker. En ook voor grotere kinderen zijn er hele leuke wekkers te vinden, zoals deze!

Duidelijke rituelen

Tijdens de drukke ochtendspits is het voor kinderen en voor jezelf fijn als de dingen altijd hetzelfde gaan, dus zorg voor een duidelijk ochtendritueel. Je kinderen weten dan waar ze aan toe zijn en zullen minder de neiging hebben om te gaan discussiëren. Daarnaast kun je in dat ochtendritueel ook dingen toevoegen die de kinderen zelf moeten doen. Je kunt van alles bedenken, bijvoorbeeld dat ze voordat ze aan tafel gaan altijd eerst hun tassen moeten inpakken en bij de deur zetten. Of dat ze voordat ze naar beneden gaan altijd (zelf) hun kleren aan doen.

Drukke ochtendspits

Haren doen

Ik ben iets tegenkomen waar ik zelf erg enthousiast van werd: deze spraygel! Mijn oudste twee zijn jongens en die moeten elke ochtend gel in hun haren. Maar ik vind gel altijd een beetje vies en gedoe. Je moet de gel uit een pot of een tube halen, die altijd vies is. De gel moet dan over je handen verdeeld worden en dan kun je het in de haren doen. En daarna? Nou, daarna sta ik altijd nog flink wat kostbare minuten mijn handen te wassen, terwijl mijn peuterdochter ergens in de bijkeuken weer eens tot halverwege de stellingkast is geklommen. Ik mocht de spraygel van de site www.haarspullen.nl uitproberen en ik raad het iedereen aan! Naast dat het in gebruik veel makkelijker is vind ik het resultaat ook mooier. Er ontstaan bij mijn jongens niet meer zulke dikke vette stekels maar meer subtielere lijnen in hun haren, dat vind ik mooi. Ik gebruik het voor zowel mijn zoontjes als voor mijn dochtertje die uit haar staartjes altijd van die kleine piekhaartjes heeft die alle kanten op gaan staan.

Nog een tip voor als je dochters hebt met lange haren waar je ’s ochtends eindeloos de klitten uit moet borstelen: Laat je dochter slapen met een vlecht of een staart in. Dan gaan de haren tijdens het slapen minder door de war. Dat scheelt ’s ochtends een hoop borsteltijd.

Afstreeplijstje

Je kunt een afstreeplijstje in huis halen voor tijdens de drukke ochtendspits waarop dingen staan die je kinderen moeten doen. Er staan dingen op als: jas aantrekken, tas inpakken of bijvoorbeeld naar de wc gaan. Als je kind dat dan gedaan heeft dan kan hij het van zijn lijstje ‘afstrepen’. Zo hebben kinderen meer overzicht en hoef je als ouder niet de hele tijd te zeggen wat ze moeten doen, waar dan weer discussie over kan ontstaan. De meeste kinderen vinden het super leuk om hiermee te werken. Je kunt zelf een afstreeplijstje maken, dat kan op verschillende manieren. Op de Pinterest pagina van Niet volgens boekje staat een bord met ideeën hoe je dat zelf kunt maken, neem daar gerust een kijkje. Overigens ben je ook van harte welkom om de Pinterest pagina te volgen. Je kunt ook een checkpad kopen via bol.com, klik dan hier.

Schermgebruik

Op zich is af en toe een filmpje kijken voor een kind natuurlijk prima. Maar denk wel goed na of het scherm je tijdens de drukke ochtendspits helpt of juist tegenwerkt. Oudere kinderen raken door een filmpje meestal afgeleid en werken dan niet meer door. Voor deze leeftijd is het handig om juist geen filmpje aan te doen in de ochtenden. Heb je een peuter die een onbedwingbare behoefte heeft om het huis af te breken als jij even snel naar boven gaat om je tanden te poetsen? Dan kan het filmpje juist wel weer even handig zijn. En ik beken: ik vind het erg leuk om de haartjes van mijn dochtertje mooi te maken ‘s ochtends. Maar dat kan ik niet zonder de onmisbare hulp van Woezel en Pip of het Zandkasteel.

Drukke ochtendspits

Alles op vaste plekken

Zorg ervoor dat de dingen die je in de ochtend nodig hebt altijd op vaste plekken te vinden zijn. Dus de schoenen in de kast, de jassen en de tassen aan de kapstok en de fietssleutels aan het haakje. Of nou ja, hoe jij het in jouw huis ook maar georganiseerd hebt. Zo kunnen zowel je kinderen als jijzelf de dingen makkelijk vinden en hoef je niet als een kip zonder kop tijdens de drukke ochtendspits op zoek te gaan naar het één of ander.

Gebruik humor

Met humor kun je vaak meer bereiken dan met streng zijn. Soms kan het een hele uitdaging te zijn om humor te gebruiken als je je kinderen wilt benaderen terwijl je zelf de klok door hoort tikken. Maar toch werkt het vaak het beste en bovendien is het stressreducerend voor jezelf, wat ook wel fijn is tijdens een drukke ochtendspits. Vind jij het niet altijd makkelijk om humor te gebruiken? Lees dan deze blog voor tips!

De spraygel is gratis verkregen door haarspullen.nl. Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dinovember

28 oktober 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: