Mama ontspannen
Ouders / Ouders zijn

Mama gaat even ontspannen

Soms heb je van die dagen. Je peuter heeft zijn pet scheef en niks, maar dan ook niks is goed. Je kleuter ligt met buikgriep op de bank en wil voor het spugen echt de emmer wel pakken, maar is helaas steeds net te laat. Het is studiedag van school en het regent buiten zodat je niet met je kinderen naar de speeltuin kunt. Je hebt een slechte nacht gehad doordat er een kind aan het spoken was en je bent dus moe. Of de kinderen zijn gewoon erg onrustig en gaan het hele huis door met het speelgoed waardoor alles verspreid door de kamer ligt. En tot overmaat van ramp stap je daardoor niet één keer maar meerdere keren per ongeluk op een legoblokje, au! Soms heb je zo’n dag dat alles tegen lijkt te zitten, dat je het gevoel hebt dat je de hele dag achter de feiten aan loopt en de vrolijkheid is huis ver te zoeken is. Op zo’n dag moet je als moeder tussendoor even kunnen ontspannen. Maar met kinderen om je heen is dat soms nog wel een flinke uitdaging. Daarom vind je in deze blog een paar tips hoe je dat kunt doen. Niet elke tip zal in ieder gezin toegepast kunnen worden. Maar wellicht zitten er wat bruikbare tips voor jou bij.

Douchen

Mijn dochtertje van inmiddels ruim anderhalf heeft ontzettend snelle vingertjes. Als ik maar heel eventjes niet kijk schuift ze een stoel bij het aanrecht om de messen eens grondig te onderzoeken. Of ze heeft ineens een spelletje te pakken dat haar broers aan het spelen waren en nog even niet hadden opgeruimd. Daardoor liggen er binnen de kortste keren overal kaartjes, pionnetjes of andere dingen. Nou ja, je kunt je vast wel voorstellen hoe dat gaat. Als ik merk dat ik even behoefte heb aan een soort time out dan ga ik soms douchen. In de badkamer is het vrij veilig voor haar en de badkamerdeur kan op slot. Zo kan ik even douchen en zij speelt lekker in de badkamer met voor haar veilig speelgoed. Meestal voel ik me daarna weer wat meer ontspannen.

Filmpje

Als je even tussendoor wil ontspannen dan werkt het soms ook goed om een filmpje aan te zetten voor de kinderen. Natuurlijk is het beter voor ze om lekker te spelen. Maar ja, soms spelen ze gewoon niet lekker en dan is een filmpje een prima oplossing. Dan kun jij ook weer even op adem komen of misschien zelfs een dutje doen als je bijvoorbeeld een zware nacht achter de rug hebt. Helaas ontspannen niet alle kinderen achter een filmpje maar de meeste kinderen doen dat gelukkig wel.

Middagdutje

Jonge kinderen doen meestal wel één of meerdere slaapjes overdag. Als je even niet zo lekker in je vel zit, gebruik deze momenten dan zinvol. Dat bedoel ik niet in de zin van dat je de kamer gaat dweilen of de afwas gaat wegwerken. Gebruik deze momenten om ook je eigen welverdiende rust te pakken. Dus ga lekker met een kop thee op de bank zitten of duik desnoods je eigen bed even in.

Mama ontspannen

Hangmat

Een tijdje geleden had ik een gesprekje met een moeder van vijf kinderen. Ze vertelde dat zij, toen haar kinderen nog kleiner waren, een hangmat in de tuin had staan. Als ze echt het gevoel had dat ze even moest ontspannen dan ging ze een kwartiertje met haar boek in de hangmat liggen. Ze had haar kinderen geleerd dat als zij in de hangmat lag dat ze haar dan niet mochten storen. Ik vond dit wel een goed idee omdat je dan letterlijk en figuurlijk los even los komt van alles. Op hangmatgigant.nl en op tropilex.com kun je hele mooie hangmatten vinden! Je kunt dit natuurlijk niet doen als je een kind hebt rondlopen die gevaarlijke capriolen uit kan halen of als je een baby hebt die bij alles hulp nodig heeft. Je kinderen moeten een leeftijd hebben dat ze afspraken kunnen nakomen. Heb je meerdere kinderen waarvan ook nog één of meerdere echt heel klein? Dan kun je het slaapje en de hangmat combineren. Als de jongste op bed ligt kun jij je hangmat in. De oudere kinderen weten dan dat ze mama even met rust moeten laten.

Kinderen in bad

Je zou denken: hoezo zie jij het in bad doen van je kinderen als ontspanning? Maar bij ons werkt dit eigenlijk ontzettend goed als er een negatieve spiraal doorbroken moet worden. Als ze op een middag mopperig zijn, niet tot spelen komen en het duurt nog een paar uur voordat ik kan beginnen met koken dan doe ik ze lekker uitgebreid in bad. De kinderen kunnen eindeloos spelen met water, bubbels en leuk badspeelgoed. Dit badspeelgoed is bijvoorbeeld garantie tot badderpret! De sfeer wordt er meteen een stuk beter van. En op het moment dat ze aan het badderen zijn, kan ik er zelf bij gaan zitten en even ontspannen. Daarna droog ik ze en krijgen ze hun pyjama’s vast aan. En dan…? Dan lopen er drie heerlijk ruikende schone kinderen door het huis. Daar kan ik echt van genieten!

Mama ontspannen

Buiten of boven spelen

Als je kinderen een leeftijd hebben dat het verantwoord is dat ze alleen boven of buiten spelen dan wil dat nog wel eens helpen om wat meer rust te creëren. Mijn jongens spelen niet zo graag alleen boven maar buitenspelen vinden ze heerlijk! Ze gaan dan naar een speeltuin of rondjes fietsen door de wijk. Mijn oudste zoon heeft laatst deze bestuurbare auto gekregen voor zijn verjaardag. En niks is leuker voor hem dan met deze auto te racen over de heuvels in de speeltuin! De kinderen kunnen buiten lekker uitrazen en zelf heb ik dan ook even wat meer rust.

Kookwekker

Deze tip kreeg ik een keer van iemand die dit zelf deed. Als je echt merkt dat je heel even rust wil dan kun je een kookwekker zetten. Je kunt met je kinderen afspreken dat ze tot de kookwekker gaat stil moeten spelen. Het beste is dan ook dat elk kind apart speelt, anders is een ruzie zo weer gemaakt en kun je nog niet ontspannen. De eerste keren dat je de kookwekker zet, doe je dat 5 – 10 minuten. Dat is voor kinderen een overzichtelijke periode. Als dit goed gaat dan kun je eventueel steeds met een paar minuten uitbreiden. Voor jezelf is het fijn als het af en toe rustig is in huis, maar ook veel kinderen vinden het prettig als er een moment van rust wordt ingebouwd in de dag. Belangrijk is hierbij natuurlijk wel dat je kinderen een leeftijd hebben dat ze zich aan afspraken kunnen houden.

Lees ook: moeder zijn, ik kan het opeens

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winactie Snapstar Lola

21 oktober 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: