Kinderen en huisdieren
Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Schoolkind

Voordelen van huisdieren voor kinderen

“Mama, wanneer mogen we nou ein-de-lijk een huisdier? Mogen we een hond? Of een poes dan?” Zomaar een gesprekje dat bij ons geregeld weer terug komt. Ik denk dat er over een paar jaar een moment komt dat ik hier aan toegeef. Ook omdat ik denk dat het goed is voor kinderen om huisdieren te hebben. Natuurlijk zitten er nadelen aan het hebben van een huisdier. De verzorging kost mij als moeder natuurlijk ook tijd en energie, en een dier kost ook geld. Maar voor kinderen zitten er ook grote voordelen aan het hebben van huisdieren. In deze blog lees je wat de voordelen zijn als je kind met (huis)dieren opgroeit, en een aantal moeders vertellen hoe het bij hen gaat met hun kinderen en huisdieren samen.

Verplaatsen in een ander

Een dier moet liefdevol benaderd worden. Kinderen moeten leren dat huisdieren gevoel hebben, waar ze rekening mee moeten houden. Voor jonge kinderen is het soms nog lastig om onderscheid te maken tussen het huisdier en een knuffeldier en ze gaan daarom soms wat minder voorzichtig om met het dier. Kinderen moeten zich dus kunnen verplaatsten in het gevoel van het dier. Zo leren ze dingen op het gebied van empathie en leren ze zich ook in een ander te verplaatsen.

Kinderen en huisdieren

Discipline

Huisdieren moeten ook verzorgd worden. Kinderen leren discipline door het verzorgen van dieren. Het werkt nou eenmaal niet zo dat je het maar gewoon achterwege kunt laten als je even geen zin hebt in het verzorgen. Het leert je kind om verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast leert het een bepaald tijdsbesef. Het dier moet op bepaalde tijden eten, drinken, uitgelaten worden of een schoon hok. Het is leuk om samen met je kind je te verdiepen in de verzorging van een dier. Als je bijvoorbeeld een puppy hebt dan kun je samen een boek als deze doornemen zodat je samen leert.

Lichamelijke voordelen

Naast dat huisdieren goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen heeft het ook lichamelijke voordelen. Kinderen kunnen rustig worden door het knuffelen en aaien van huisdieren, hun hartslag en ademhaling gaat dan naar beneden, waardoor ze ontspannen. Daarbij zijn dieren ook goed voor de weerstand van kinderen. Kinderen die met huisdieren zijn opgegroeid hebben een betere weerstand en hebben ook minder last van allergieën.

Geborgenheid

Kinderen kunnen veel leren van de omgang en verzorging van huisdieren, maar dieren hebben kinderen ook veel te bieden. Dieren kunnen echt een maatje zijn, iets waar je kind zich echt veilig bij voelt. Sommige kinderen hebben daar veel behoefte aan. Een dier houdt onvoorwaardelijk van je, oordeelt niet over hoe je er uit ziet of wat je doet en vertelt je geheimen niet door. Een kind kan zijn energie kwijt met een dier door er mee te spelen en het kan verbindend werken naar vriendjes toe door samen met het dier te spelen.

Kinderen en huisdieren

Moeders vertellen

Ik heb een aantal moeders gevraagd wat voor huisdieren ze hebben en hoe hun kinderen er mee om gaan. Ze vertellen er zelf over:

Marie

Wij hebben drie katten en elk kind heeft zijn eigen kat. Onze zoon heeft een mannetjeskat en onze middelste, een meisje, heeft een vrouwtjeskat. Die twee katten kregen samen een nestje van drie kittens. Daar uit hebben we een vrouwtje gekozen voor onze jongste dochter. Vooral de kat van onze middelste is een echte knuffelkat. Wanneer er een kind ziek of verdrietig is, dan komt ze knuffelen. Ik vind dieren echt een verrijking voor kinderen.

Maaike

Wij hebben 1 pony, 5 Chihuahua’s, 1 kat, 1 konijn, 5 vogels en heel veel vissen. We hebben drie kinderen, een tweeling van 12 een eentje van 18 jaar. Onze kinderen zijn heel lief voor de dieren. Natuurlijk hebben ze wel hun eigen voorkeuren. Eén van de tweeling heeft autisme en heeft een hele sterkte band met één van onze Chihuahua’s. Wij zijn van mening dat het goed is om een kind te laten opgroeien met dieren. Dat ze leren respect te hebben voor alles wat leeft. Dat dieren geen voorwerp zijn, maar dat ze liefde nodig hebben en liefde terug kunnen geven.

Vera

Wij hebben nu nog één poes van 1,5 jaar. De kinderen gaan er goed mee om maar de poes vindt de twee jongste soms te druk en dan gaat ze in zich in huis ‘verstoppen’ om te slapen. Zo ligt ze heerlijk achter de koffers in de kast op een hydrofiele luier.

Kinderen en huisdieren

Jolande

Wij hebben 3 kippen, 2 poezen, 2 honden, 1 Frans reuskonijn en 2 Cottinger varkens. Mijn zoontje van 4 en mijn dochtertje van 2 jaar helpen mee om de dieren eten te geven. De varkens zijn altijd een hit, omdat die ook modderpoelen maken in de zomer. Door het houden van dieren leren we ze om zorgzaam en lief te zijn voor wat leeft.

Dani

Wij hebben een boerderij met melkkoeien. We hadden 2 konijnen en nog een hond. Daarbij hebben wij dit jaar nog andere dieren aangeschaft: kippen, eenden, een gans en schapen. De kinderen vinden het super leuk om te helpen. Alleen verzorgen zijn ze nog wat jong voor. Ze hebben een soort ‘takenbord’ waar het verzorgen ook tussen zit en zo rouleren we. Ze zijn echt trots op de dieren en het geeft ze ook rust.

Lees ook: Hond Mara wordt grote zus

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Reacties

23 oktober 2019 bij 13:00

Wij hadden al een hond en een kat toen onze zoon geboren werd. Voor hem horen de dieren bij het gezin. Ik vind het zeker een voordeel dat hij met huisdieren opgroeit. Wel heb ik bedenkingen bij dieren die in kooitjes, aquaria of terraria zitten. Nou maar hopen dat er geen verlangen naar een cavia ontstaat.7 oktober 2020 bij 08:29

Onze woonsituatie is niet optimaal geschikt voor huisdieren. Wij hebben daarom een kinderboerderij bezocht. Daar kun je dieren adopteren. De kinderen mochten zelf een dier uitkiezen. Dit stimuleert de betrokkenheid met dieren.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: