Faalangst kind
Creatief / Spelen

Een spel voor kinderen met faalangst

“Mama, ik wil niet naar school!” Mijn zoontje zit huilend aan tafel. Het is hartverscheurend om te zien en ik heb de neiging om met hem mee te huilen. Ik begrijp het ook niet helemaal. Een week geleden zat ik bij zijn juf voor een 10 minuten gesprek. Ik vertelde dat hij sinds school weer begonnen is niet goed in zijn vel zit en veel boos en gefrustreerd is. De juf vertelde me dat ze hem wat meer uitdaging gaan geven omdat ze in de overdracht van vorig jaar gelezen hadden dat dat nodig was. Hij heeft sinds een week dus meer uitdaging en inderdaad, hij komt een stuk blijer uit school. Maar nu krijgen we dit dus, hij durft niet naar school en haalt alles uit de kast om te voorkomen dat ik hem straks bij zijn juf aflever. Hij heeft last van faalangst.

Faalangst

Vorig jaar zat hij in groep 1 en is er veel gebeurd. Hij zat een hele tijd niet goed in zijn vel maar omdat hij van zichzelf niet zo open is was het puzzelen om er achter te komen wat er aan de hand was. Een paar super goeie juffen hebben van alles geprobeerd om te kijken wat het kon zijn. Door veel dingen te proberen en ook zo hier en daar een testje kwamen ze er achter dat hij vrij slim is en dat hij beter in zijn vel zit als hij wat extra uitdaging krijgt in de klas. De juffen van dit jaar nemen dit over en geven hem dus ook meer uitdaging. Sindsdien is voor hem niet meer alles stom maar kan hij ook weer lachen en plezier maken als hij uit school komt. Alleen nu hij wil dus niet meer naar school toe. Hij krijgt nu lesstof aangeboden waar hij zijn best voor moet doen, dat hem dus niet meer zomaar komt aanwaaien. En dat vindt hij eng, want stel dat hij een fout maakt. Dat mag in zijn ogen echt niet! Hij heeft ontzettend veel last van faalangst.

Faalangst kind

Een spel voor kinderen met faalangst

Ik was aan het kijken of ik wat kon met de faalangst van mijn zoontje. Ik kwam het spel Opgekikkerd tegen op de site www.decoolekikker.nl. Het is een prachtig spel, dat gemaakt is door een ontwikkelingspsycholoog, voor kinderen met faalangst, piekergedachten of dwanggedachten. Tijdens het spelen van het spel leren kinderen om dit soort gedachten te veranderen in een ‘opkikkertje’, een positieve gedachte. Je bent gezellig samen een spelletje aan het spelen en tegelijkertijd ben je je kind aan het trainen om mentaal sterker te worden en beter om te kunnen gaan met faalangst, piekeren of dwanggedachten. Wij mochten het spel uitproberen.

Opgekikkerd!

Met het spel loop je een bepaalde route over cirkels met kleuren en andere invullingen. Kom je op een cirkel met een kleurtje, dan pak je een kaartje in dezelfde kleur en lees je aan de ene kant de tekst in de donkere wolk. De teksten in de donkere wolken zijn negatieve gedachten, bijvoorbeeld: ‘Ik moet alles goed doen!’, of ‘Wedden dat ze me toch weer gaan pesten?’. Als je de tekst in de donkere wolk met je kind gelezen hebt, dan kun je samen bespreken wat een goede positieve gedachte zou zijn dat kan helpen als je dit denkt. Op de achterkant staan de ‘opkikkertjes’, dus de positieve gedachten die een kind kan denken als deze negatieve gedachte in zijn hoofd komt. Het zijn positieve, realistische en soms ook oplossende gedachten. Naast de opkikkers kun je ook andere opdrachten tegenkomen tijdens het spel. Bijvoorbeeld: ‘Vertel iets goeds over jezelf!’ of ‘Welke bange gedachte heb jij wel eens?”.

Toen wij het gingen spelen

We kregen het spel binnen en de jongens waren meteen razend enthousiast! Het spel ziet er super leuk uit en nodigt echt uit om te spelen. Ik ging het met beide jongens spelen en naast dat het natuurlijk gewoon gezellig is om samen een spelletje te doen is het voor mij ook erg mooi om te ontdekken hoe de gedachtegangen van mijn jongens gaan. Ik moest soms ook ontzettend lachen, want mijn ene zoontje heeft duidelijk faalangst, maar mijn andere zoontje heeft dat totaal niet. Hij begrijpt de negatieve gedachten niet: “Want dat denk je of doe je toch gewoon…”. Klopt, voor hem zijn die weggetjes naar positieve gedachten logisch en makkelijk, maar voor mijn andere zoontje zijn die weggetjes soms moeilijker te vinden. Mijn zoontje dat wel faalangst heeft werd echt vrolijk van het spel. Hij kreeg er plezier in om er over na te denken hoe je de negatieve gedachten kunt veranderen in positieve gedachten. Soms vond hij het moeilijk, maar ik zag soms echt een kwartje vallen.

Eigen draai

De maakster van dit spel is een ontwikkelingspsycholoog die zelf ook een eigen praktijk heeft als kindertherapeut. Ik sprak haar over dit spel en ze vertelde dat je je eigen draai aan dit spel kan geven. Bepaalde kaartjes die voor jouw kind totaal niet van toepassing zijn kun je er tussenuit halen. Zo heb ik een aantal kaartjes er tussenuit gehaald met dwanggedachten zoals: ‘Als ik niet vaak mijn handen was dan gebeurt er iets vreselijks!’. Maar je kunt ook zelf kaartjes toevoegen die specifiek voor jouw kind van toepassing zijn. Zo zit ik te denken aan kaartjes met: ‘Leren lezen is te moeilijk voor mij!’, of ‘Als ik iets niet meteen kan, dan kan ik het nooit!’. Op de doos staat dat het spel bedoeld is voor kinderen vanaf 7 jaar. Ik speel het met iets jongere kinderen, maar ik heb gemerkt dat dat geen probleem is omdat ik de kaartjes gewoon voor kan lezen.

Faalangst kind

Wat vinden wij van Opgekikkerd?

“Mama, wanneer gaan we weer het spel met die kikkers spelen?” Dat zegt mijn zoontje nu geregeld als ik hem naar bed breng. Hij vindt het een fantastisch spel om te spelen. En ik ook! Ik vind het fijn om met mijn kinderen dit soort gedachten en situaties door te kunnen spreken. Ik ben best veel te weten gekomen over de gedachtegangen van mijn kinderen en kan ze daarin ook sturen. Het is ook mooi om te zien dat de switch naar een positieve gedachte hem steeds makkelijker afgaat. En het grappige is, ik ben ook iemand die veel nadenkt en de neiging heeft tot overmatig piekeren, het stukje faalangst van mijn zoontje is mij niet geheel onbekend. Ook voor mij is het goed om deze dingen weer een keertje door te nemen. Ook al weet ik theoretisch heus wel dat ik fouten mag maken, er af en toe weer even bij stilstaan is wel goed. Dit spel moeten we samen maar lekker vaak spelen.

De coole kikker

Naast faalangst zijn er natuurlijk ook allerlei andere dingen waar kinderen mee kunnen worstelen. Op de website www.decoolekikker.nl staan nog veel meer producten die je als ouder, maar ook als leerkracht kunt gebruiken. Zo is er spel ‘SpringKikkerSpring’, die gaat over gevoelens, of het ‘3 huizenspel’ die gebruikt kan worden na een echtscheiding of een uithuisplaatsing. Er zijn nog veel meer spellen die kunnen helpen om moeilijke onderwerpen voor kinderen bespreekbaar te maken op een leuke manier. Daarnaast staan er op de website nog tips voor ouder en leerkrachten en je kunt ook trainingen volgen. Ik zou zeggen, echt de moeilijk waard om even een kijkje te nemen!

Lees ook: Tips om te lachen met je kinderen!

Nietvolgensboekje kreeg het spel Opgekikkerd van De coole kikker.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het syndroom van Couvade

20 september 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: