Couvade syndroom
Ouders / Ouders zijn / Zwangerschap

Het syndroom van Couvade

‘We zijn zwanger.’ Dat hoor je wel eens, en ik heb dat altijd een beetje een vreemde uitspraak gevonden. Als het gaat om de zwangerschap en de bevalling dan doen vrouwen gewoon echt het zware werk. En hoe lief je man of vriend ook is (hopelijk is hij dat), en hoe graag hij ook zou willen helpen, vrouwen moeten het doen. Het kind groeit in de buik van de vrouw en zij krijgt ook de dikke buik en de zwangerschapskwaaltjes, dat lijkt zo logisch als wat. Toch hoorde ik laatst een zwangere vrouw vertellen over haar man. Ze was toen rond de 30 weken zwanger en vertelde dat haar man last had van onrustige benen omdat zij in haar laatste trimester zat. Het was voor haar de derde zwangerschap en ze praatte er ook over alsof het heel normaal was. Ze vertelde over de kwaaltjes waar haar man allemaal last van had tijdens haar zwangerschappen. Ik zat met verbazing te luisteren.

Couvade syndroom

De man over wie het ging is niet de enige man die last heeft van zwangerschapskwaaltjes tijdens de zwangerschap van zijn vrouw. En het heeft zelfs een naam. Mannen die last hebben van zwangerschapskwaaltjes tijdens de zwangerschap van hun vrouw of vriendin hebben last van het syndroom van Couvade, oftewel, het Couvade syndroom. Die kwaaltjes kunnen van alles zijn, van (ochtend)misselijkheid, tot last van de onderrug of zelfs weeën aan het einde van de zwangerschap. Hoe vaak het voorkomt is niet bekend. Naar schatting gaat 1-5% van de mannen met een zwangere vrouw of vriendin naar de huisarts voor klachten die te maken hebben met het Couvade syndroom. Maar de meeste mannen gaan er niet mee naar de huisarts, het percentage mannen dat hier last van heeft moet een stuk hoger liggen.

Lacherig

Het Couvade syndroom wordt vaak niet serieus genomen. Mensen doen er lacherig over of er wordt gezegd dat mannen die dit hebben opgesloten moeten worden in een gesticht. Hoe gek dit verschijnsel ook klinkt, het bestaat echt! De meeste mannen die er last van hebben, hebben slechts lichte klachten. Maar als de klachten erger worden is het wel fijn voor ze als ze serieus genomen worden. En natuurlijk moeten vrouwen het zware werk doen, maar ook voor mannen is het niet niks om vader te worden.

Oorzaken van het Couvade syndroom

Wat precies de oorzaak van het Couvade syndroom is dat is nog niet helemaal duidelijk. Er is ook nog niet veel onderzoek naar gedaan, omdat de meeste zwangerschapsonderzoeken gaan over de moeder en het kind. Wat op zich vrij logisch is. Volgens sommige theorieën hebben de klachten alleen maar psychische oorzaken, maar er zijn ook lichamelijk oorzaken gevonden voor de zwangerschapsklachten van de mannen.

Couvade syndroom

Psychische oorzaken

Het syndroom van Couvade komt voornamelijk voor bij mannen die stress ervaren tijdens de zwangerschap van hun vrouw of vriendin. Of juist bij mannen die zich heel erg inleven in hun zwangere vrouw of vriendin, dit komt veel voor bij mannen die hoog gevoelig zijn. Mannen van stellen die niet makkelijk zwanger zijn geworden en/of medische behandelingen nodig hebben gehad om zwanger te worden zijn extra vatbaar om het Couvade syndroom te ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook mannen die zich tijdens de zwangerschap buitensloten voelen en/of jaloerse gevoelens hebben. Volgens sommigen kunnen ook deze mannen klachten ontwikkelen.

Lichamelijke oorzaken

Er zijn ook biologische verklaringen te vinden voor de klachten die sommige mannen kunnen ontwikkelen. Het is gemeten dat bij sommige mannen met een zwangere vrouw of vriendin de hormoonspiegel ook veranderd. Zo kan het testosterongehalte (het mannelijk hormoon) van mannen dalen. En juist de cortisol (het stresshormoon), oestrogeen en prolactine (vrouwelijk hormonen) kunnen verhoogd zijn. Dat kan lijden tot bepaalde klachten. Zo kan bijvoorbeeld een verhoogde oestrogeengehalte zorgen voor misselijkheid en stemmingswisselingen.

Niet alleen bij mannen

Het syndroom van Couvade komt overigens niet alleen voor bij mannen. Ook bij lesbische stellen die in verwachting zijn kan het voorkomen dat de niet zwangere vrouw zwangerschapsklachten ontwikkeld. En het kan zelfs voorkomen bij de moeder van de zwangere, of een meelevende goeie vriendin…

Lees ook: Wat vindt papa eng?

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winactie Tropical zoo

18 september 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: