Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Peuter / Schoolkind

Tips om te lachen met je kinderen

Een kind dat heerlijk vrolijk is en lekker zit te lachen, dat is toch super aanstekelijk! Wat is het fijn als je samen kunt lachen met je kinderen. Ik merk aan mezelf dat ik soms best wel gefocust kan zijn op het ‘lerende’ deel van de opvoeding. En zo af en toe vergeet ik dan te ontspannen en lekker te lachen en te genieten van, en met mijn kinderen. Natuurlijk is het goed om regels en grenzen aan te geven, maar net zo belangrijk is het om samen te lachen met je kinderen.

Lachen is gezond

Lachen is gezond, dat is een gezegde maar het is ook echt zo. Onderzoek heeft uitgewezen dat door te lachen de pijngrens omhoog gaat, ook bij kinderen. Lachen zorgt ervoor dat jij en je kinderen ontspannen zijn, wat weer een positief effect heeft op de conditie en zelfs op het immuunsysteem. En door samen te lachen krijgen jij en je kinderen samen een geluksgevoel.

Lachen met je kinderen verbind

Ze zeggen wel eens, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Kinderen lijken dat over het algemeen beter te begrijpen dan volwassenen en lachen daarom ook veel vaker op een dag. Samen lachen met je kinderen is goed voor de sociale binding. Als je samen ergens om lacht dan delen jullie iets wat je aan elkaar verbindt. Het helpt om de sfeer ontspannen te houden, wat voor kinderen belangrijk is om zich veilig en ontspannen te voelen. Daarbij helpt humor ook om te relativeren, zowel voor je kinderen als voor jou als ouder. Kinderen luisteren nou eenmaal niet altijd en als je er af en toe ook om kunt lachen houdt dat het opvoeden luchtig. Voor kinderen kan humor ingezet worden om drama te voorkomen. Het helpt een kind te relativeren en te accepteren dat sommige dingen nou eenmaal niet de bedoeling zijn.

Lachen met je kinderen

Goede ontwikkeling

Samen lachen met je kinderen draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Kinderen bekijken de wereld om zich heen en experimenteren om er achter te komen wat juist wel en wat niet hoort. Het is voor kinderen een geweldige ervaring als er iemand gaat lachen op het moment dat ze iets doen wat afwijkt van het normale. Als een kind een ander aan het lachen weet te krijgen dat draagt dat positief bij aan zijn zelfvertrouwen. Op jonge leeftijd proberen kinderen dat met gek doen, of gekke bekken trekken. Als de taalontwikkeling van kinderen goed op gang komt, dan gaan ze taal gebruiken om te proberen anderen aan het lachen te krijgen, zoals met mopjes of woordgrapjes.

Humor gebruiken in de opvoeding

Mijn moeder zegt altijd dat voor sommige opvoedissues humor de beste oplossing is. En dat is ook zo. Ben je bijvoorbeeld de hele ochtend al je kinderen aan het opjutten om door te werken omdat ze naar school moeten? De kans groot dat ze op een gegeven moment echt niet meer luisteren en boos gaan doen. Wat weer een negatieve invloed heeft op de sfeer die waarschijnlijk toch al niet al te best was. Op z’n moment kan een goed geplaatst grapje de sfeer weer positief maken. Boos worden heeft vaak verzet als tegenreactie, terwijl humor juist uitnodigt tot contact, waardoor je dus meer voor elkaar krijgt. Je kunt bijvoorbeeld iets heel erg overdrijven, even iets volledig out of the box doen, of een gek wedstrijdje voorstellen. Ook als je kind niet lekker in zijn vel zit en prikkelbaar is kan humor helpen. Probeer samen iets grappigs te doen, bijvoorbeeld harde muziek opzetten en daarop dansen, of samen mopjes bedenken.

Kietelen

Kietelen is een hele makkelijke manier om je kinderen aan het lachen te krijgen. Maar het lachen als je gekieteld wordt is een reflex van het lichaam. Lang niet elk kind vindt het leuk om gekieteld te worden, ook al moet hij wel lachen als het gebeurd. Als je je kind gaat kietelen, let er dan goed op of je kind het wel leuk vindt. Lijkt je kind het niet leuk te vinden? Doe het dan niet. Als het wat groter is kun je dat natuurlijk vragen aan je kind, en dan kun je ook samen de afspraak maken dat als het kind ‘stop’ zegt, dat je dan ook direct stopt.

Lachen met je kinderen

Tips om je kinderen en jezelf aan het lachen te krijgen

Als je samen met je kinderen wilt lachen dan is het goed dat je soms je eigen kaders opzij durf te zetten. Dat zorgt voor de meeste lol samen. Er zijn natuurlijk duizenden manieren om samen met je kinderen te lachen maar hieronder heb ik er een aantal voor je neergezet ter inspiratie.

Wedstrijdje

Verzin een (grappig) wedstrijdje, zoals: wie het eerste zijn broodje op heeft mag zijn bord op zijn hoofd doen. (Oké, dan liggen de kruimels op de grond, maar ach, stofzuigen moet je toch wel.)

Liedje

Zing samen een bekend liedje en bedenk daar samen andere woorden bij.

Ik wil…

Als je kind moppert omdat hij iets perse wil, zeg dan iets geks wat jij wil. Bijvoorbeeld: ‘ik wil een rode bakfiets met stoeltjes van chocola’. Daag daarna je kind uit om ook iets grappigs te noemen wat hij graag wil.

Doe mee

Probeert je kind jou aan het lachen te krijgen? Doe overtuigend mee!

Moppen

Zoek samen moppen op in een boekje of op internet.

Muziek

Doe harde muziek aan en ga daar lekker op dansen.

Gek lopen

Ga ineens vanuit het niets heel gek lopen, bijvoorbeeld op handen en voeten. En laat je kinderen vervolgens meedoen.

Verhaal

Verzin samen een verhaal. Eerst vertelt de ene een stukje, daarna gaat de volgende daar op verder. Zo ga je door tot jullie een mooi en een zo grappig mogelijk verhaal hebben. Dit is trouwens ook erg leuk om te doen tijdens lange autoritten. (Nog meer tips voor lange autoritten met kinderen vind je hier.)

Letters wisselen

Ruil de voorletters van de namen van je kinderen om. Als je bijvoorbeeld een Teun en een Gijs hebt, noem ze dat Geun en Tijs.

Doe lekker gek

Doe een broek van de kinderen je hoofd, en kijk er zo normaal mogelijk bij alsof er niks aan de hand is. Als de kinderen het ontdekken is er dikke pret!

Majesteit

Als je kind naar bed moet, zeg dan: ‘Majesteit, uw bed staat gereed. Wilt u dit keer uw eendje of uw beertje mee in bed?’

Van de domme

Hou je van de domme over iets waarvan je kinderen er zeker van zijn dat je het wel weet. Bijvoorbeeld als je iets zoekt en je doet net alsof je niet weet waar het ligt.

Tekening

Ga samen aan tafel een tekening maken die zo gek mogelijk is. Bijvoorbeeld een meneer met een slang op zijn hoofd, en snoepjes als tenen en vingers.

Onverwacht

Doe iets wat ze totaal niet van je verwachten. Bijvoorbeeld dat je na een maaltijd buiten je beker op de grond gooit als die leeg is.

Een beetje gek

Doe samen iets wat eigenlijk een beetje gek is. Bijvoorbeeld midden in de winter het opblaasbadje in de kamer opzetten.

Stoeien

Stoeien helpt ook altijd om je kinderen te laten lachen. Let er hierbij wel weer op dat je stopt zodra je kind het niet leuk (meer) vindt.

Lachen om jezelf

Durf te lachen om jezelf als je een keer een foutje maakt.

Doe mee met spelletje

Doe mee als je kinderen tikkertje, pakkertje of wat dan ook willen spelen.

Lees ook: Als je kind niet luistert

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winactie Tropical zoo

18 september 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: