Te veel speelgoed
Creatief / Opvoeden / Ouders / Spelen

Heb jij ook zoveel speelgoed in huis?

Heb jij dat ook, zoveel speelgoed in je huis? Ik word altijd een beetje kriebelig als ik het gevoel heb dat ik te veel spullen in mijn huis heb, en doe dan ook mijn best om zo hier en daar wat te minimaliseren. Maar op de één of andere manier is dat met speelgoed makkelijker gezegd dan gedaan. Speelgoed isgoed voor de ontwikkeling van kinderen en zodra ik iets weg probeer te doen vinden de kinderen datgene spontaan het allermooiste van de hele wereld! Maar goed, hoe slecht mijn kroost ook afscheid kan nemen van speelgoed, veel speelgoed is niet goed. Sterker nog, te veel speelgoed is juist niet goed voor de ontwikkeling van een kind. In deze blog lees je tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat de hoeveelheid speelgoed in je huis overzichtelijk blijft.

Speelgoed goed voor de ontwikkeling

Spelen is voor kinderen een essentieel onderdeel van hun leven. Door te spelen leren ze over het leven en over hun wereld. Bij een baby begint dat bijvoorbeeld met kleuren en geluiden ontdekken, en ook met gevoel, geur en smaak. Babyspeelgoed zoals deze of deze is meestal heel geschikt speelgoed om bij te dragen aan deze ontwikkeling van baby’s. Als kinderen ouder worden kunnen ze weer ander soorten speelgoed gebruiken om te leren over hun wereld. Dreumesen en peuters doen veel dingen na. Speelgoed als een keukentje of een winkeltje is dan bijvoorbeeld erg leuk. Lees in deze blog meer over op welke fase van de ontwikkeling welk soort speelgoed handig is.

Te veel speelgoed

Te veel speelgoed

Dat speelgoed goed is voor de ontwikkeling van kinderen dat is vaak niet onbekend. Minder bekend is dat te veel speelgoed juist weer minder goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Hier is vrij recentonderzoek naar gedaan. De onderzoekers lieten twee groepen kinderen spelen. De kinderen uit de eerste groep mochten met vier stuks speelgoed spelen en de kinderen in de andere groep mochten met 16 stuks speelgoed spelen. Wat de onderzoekers zagen was dat de kinderen die met veel speelgoed mochten spelen veel meer van het ene na het andere speelgoed gingen. De kinderen die met weinig speelgoed mochten spelen konden zich beter concentreren op het speelgoed en werden creatiever. Dus met minder speelgoed wordt de creativiteit van kinderen meer gestimuleerd. En daarbij dus ook hun concentratievermogen, wat op school bijvoorbeeld heel handig kan zijn.

Tips

Er zijn grofweg twee manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de hoeveelheid speelgoed in je huis beperkt blijft. De ene is dat je geregeld wat te veel aan speelgoed het huis uit doet, en de andere is dat je ervoor zorgt dat er niet te veel speelgoed je huis in komt. Hieronder lees je een aantal tips hoe dat je voor elkaar kunt krijgen.

Speelgoed het huis uit

– Kinderen leren speelgoed weg te geven

Naast dat het niet goed is voor de ontwikkeling van kinderen als er te veel speelgoed in huis is, is het ook belangrijk dat kinderen dingen weg kunnen geven. Ik probeer mijn kinderen uit te leggen dat anderen het minder goed hebben en ook minder speelgoed hebben. En dat het daarom goed is om te delen van wat je hebt. Dus als ik weer een keer een flinke opruimdrift heb dan laat is ze ook spulletje weggeven. Of aan kinderen die we kennen, en anders naar de kringloop of een weggeefhoek op Facebook.

– Laat ze kiezen wat er weg gaat

De meeste kinderen willen eigenlijk geen dingen weggeven, ze willen het liefste alles houden. Ook al gaat het om de meeste kleine onbenullige dingen. Wat je dan kan doen is dat je ze laat kiezen wat ze willen houden. Ik maak dan meestal een bak met allerlei spullen waarvan ik denk dat het wel weg kan. De jongens mogen daar allebei in kijken en twee dingen uitkiezen die ze echt graag willen houden. De rest kan alsnog weg.

Te veel speelgoed

– Kapot is weg

Je kunt kinderen leren dat als speelgoed kapot is dat het dan ook meteen weg gaat. Dit heeft twee voordelen. Het eerste voordeel is dat je voorkomt dat er een verzameling van onderdelen en ondefinieerbare voorwerpen door het huis gaan zwerven. Dat is niet fijn want het is troep en meestal spelen ze er toch niet mee. En daarnaast kan het gevaarlijk zijn voor kleiner kinderen. Het tweede voordeel is dat kinderen dan ook meer geneigd zijn voorzichtig met hun speelgoed om te gaan, want ze willen natuurlijk niet dat het weg gaat.

– Tussenoplossing voordat het weg gaat

Als het je niet goed lukt om te kijken wat er eventueel weg kan, let dan eens een week lang goed op met welk speelgoed ze echt spelen. Ik heb thuis bijvoorbeeld twee bouwers. Duplo en lego doen het bij ons thuis ontzettend goed. Maar speelgoed als playmobil, daar doen ze niet zo veel mee. Als je zeker weet waar ze leuk mee spelen dus je de dingen waar ze niet mee spelen eerst even naar zolder doen of een andere plek waar ze het niet kunnen vinden. Hebben ze er na een maand of twee niet naar gevraagd dan kan het dus weg.

– Iets er in, iets er uit

Als je wilt voorkomen dat je te veel speelgoed in je huis hebt kun je de regel instellen: ‘als er iets in komt, dan moet er ook iets uit’. Zo voorkom je dat het speelgoed opstapelt.

– Ruilen

Heb jij een zus, schoonzus, vriendin of buurvrouw met kinderen in dezelfde leeftijd als jouw kinderen? Dan kun je misschien af en toe een dealtje maken door speelgoed te ruilen. Spelletje zijn daar bijvoorbeeld heel geschikt voor, je geeft haar een spelletje en jij krijgt een ander spelletje terug. Zo hebben de kinderen iets nieuws in huis zonder dat je weer iets meer in je huis hebt. Dit werkt met baby- of dreumesspeelgoed ook heel goed. Is je kind uitgekeken op dit speelgoed? Ruil het om, dan heeft je kind weer nieuwe uitdagingen, jij hebt niet te veel speelgoed in je huis en scheelt het geld. Bij dit ruilen kun je je kinderen, als ze daar de leeftijd voor hebben, ook betrekken.

Niet te veel je huis in

– Geef niet te veel verschillende cadeaus

Een jarig kind is vaak een moment dat er heel veel nieuw speelgoed in huis komt. En natuurlijk horen cadeautjes er ook bij, dat zijn de dingen waar een kind zich meestal heel erg op verheugd. Toch kun je er voor kiezen om als gezin ‘maar’  één cadeau te geven, en dat mag dan eventueel wat duurder zijn. Van opa’s of oma’s, tantes of anderen die op visite komen krijgen ze meestal weer andere dingen dus een kind komt niet tekort.

– Een ‘doe’ cadeautje

Wij geven de kinderen als ze jarig zijn een ‘geef’ cadeautje en een ‘doe’ cadeautje. Met een ‘geef’ cadeautje bedoelen we dat ze iets krijgen, een stuk speelgoed. En het ‘doe’ cadeautjes is een uitje met het jarige kind en met mijn man of mij. Zo is zijn mijn zoontje en mijn man laatst samen met de bus naar de McDonalds geweest. De kinderen weten dit inmiddels heel goed en ze vinden het prima. We hebben het al ruim voordat er een verjaardag is al over wat ze willen als ‘geef’ cadeautje en als ‘doe’ cadeautje. Ze vinden die voorpret leuk, en het zet ze ook aan het denken wat ze echt willen. Het mooie van het ‘doe’ cadeautje is dat je geen speelgoed in huis haalt waar ze misschien maar kort mee spelen en dat daarna weer ergens ligt stof ligt te happen. Maar je maakt super mooie herinneringen. Je geeft het kind iets heel belangrijks, namelijk je tijd en aandacht. Je gaat samen plezier maken en dat weten kinderen later nog, eventueel aan de hand van foto’s. Je kunt ook een nichtje of neefjes, of een kleinkind een ‘doe’ cadeautje geven.

– Vraag om een ‘doe’ cadeautje

En je zou ook kunnen vragen aan iemand die op de verjaardag van je kind komt of die je kind een ‘doe’ cadeautje zou willen geven. Aan mooie herinneringen heeft een kind niet gauw te veel.

Te veel speelgoed

– Vraag speelgoed in categorieën

Als je kind bijvoorbeeld een kinderfeestje geeft dan horen cadeautjes daar natuurlijk bij. Je kunt op het uitnodigingskaartje eventueel een cadeautip meegeven. Dan is het handig om iets te vragen waarvan je al meer in huis hebt en dat gespaart kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een doosje lego, playmobiel, barbies… Als je kind veel verschillende soorten speelgoed krijgt dan is dat weer lastigere om het een plekje in huis te geven, en het geeft je kind ook weer meer keuzestress.

– Geef een boek of knutselspullen

Als ik niet weet wat ik voor de kinderen zou willen, dan grijp ik vrij snel naar kleur- of knutselspullen of een boek. Het fijne van knutselspullen vind ik dat het op gebruikt kan worden. Op is op en dan kan het weg. Bovendien is knutselen heel goed voor kinderen, en ik vind het zelf ook super leuk om mee te doen. Ook een boek is een fijn cadeau. Voorgelezen worden en zelf lezen is belangrijk voor kinderen, en als je goeie boeken hebt die kinderen leuk vinden dan stimuleert dat voor hun om het ook leuk te vinden.

– Vraag geld

Is je kind op een leeftijd dat hij of zij een beetje de waarde van geld door heeft dan zou je van anderen ook geld kunnen vragen voor hun verjaardag. Mijn kinderen vinden het fantastisch om geld te krijgen. Het beland dan in hun spaarpot en er wordt over uitgebreid nagedacht wat ze er mee willen. Met zakgeld kunnen ze dan verder sparen voor iets dat ze graag willen.

– Beperk de cadeau momenten

Het is ook goed om met je kinderen een duidelijke afspraak te maken over wanneer ze een cadeautje krijgen. Bijvoorbeeld met hun verjaardag, met Sinterklaas en een keertje iets voor in de zomervakantie. Zo leert een kind dat het niet altijd maar speelgoed krijgt als hij er om vraagt, en jij hebt dus niet elke keer weer nieuwe spullen in je huis.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: