Als je kind niet luistert
Opvoeden / Ouders

Als je kind niet luistert

‘Je komt NU aan tafel, ik tel tot 3! 1….2…….2,5……….3. Ja he he, waarom luister je niet gewoon in één keer?’ Eén van de grootste irritaties van ouders is als een kind niet luistert. Ik vind het soms ook echt een uitdaging om mijn kinderen te laten luisteren. En als ik dan andere ouders soms zie worstelen met hun kinderen voel ik me ergens getroost, ik ben niet de enige ouder die hier zeer regelmatig tegenaan loopt. Het hoort helaas ook echt bij kinderen. Maar dat betekend niet dat je er niks mee kan. In deze blog lees je een aantal mogelijke oorzaken waarom je kind niet luistert en tips hoe je je kind beter kunt laten luisteren.

Waarom een kind niet luistert

Waarom een kind niet altijd luistert? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind lekker aan het spelen is en dat hij geen zin heeft om jouw opdracht uit te voeren. Of omdat hij met zijn gedachten ergens anders is en jouw woorden dringen op dat moment niet door. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind soms niet luistert.

·         Je luistert zelf ook niet

Als je merkt dat je kind vaak niet luistert, dan kun je je afvragen of jij wel altijd goed naar hem luistert. Dit is belangrijk, want waarom zou je kind wel naar jou luisteren als jij niet naar hem luistert? Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit niet altijd makkelijk vind. Ik heb drie kinderen om me heen die me de hele dag door dingen willen vertellen, en daarnaast ben ik ook bezig met mijn eigen dingen, of ben ik gewoon met mijn hoofd ergens anders. Tuurlijk, als je een druk gezin hebt, dan is het niet altijd mogelijk om bij alles wat je kind zegt hem de volledige aandacht te geven. Maar toch is het goed om er af en toe weer even bij stil te staan of je wel echt luistert naar je kind.

·         Als je te vaak waarschuwt

Het kan zijn dat je gewend bent vaak te waarschuwen: ‘als ik dat nog één keer zie dan wordt ik boos’. Als je eerst een keer of drie, vier of vijf waarschuwt voordat er consequenties volgen dan weet je kind dat. Hij zal dan niet meteen luisteren, maar zal wachten tot je al je waarschuwingen hebt geuit. Soms kan het helpen om het niet luisteren te doorbreken door minder vaak te waarschuwen en wat eerder door te pakken.

·         Een kind hoort je niet

Soms verbaas ik me er wel eens over dat ik voor mijn gevoel dingen heel vaak moet zeggen voordat er geluisterd wordt. Ik denk dan dat ze me echt gehoord hebben, maar achteraf bleekt dat ze me echt niet gehoord hebben. Ze waren blijkbaar zo in hun spel bezig dat ik dacht dat ik ze bereikte, maar ik deed het niet.

·         Dreigen met dingen die je niet doet

‘Als je nu je schoenen niet aan doet dan gooi ik ze in de container!’ Of: ‘Als je nou niet mee komt dan laat ik je alleen thuis.’ Dit zijn bedreigingen die je niet waar gaat maken. Je gaat heus niet de nog goeie schoenen in de container doen, of je gaat heus niet weg zonder je (kleine) kind. Als je kind doorheeft dat je de dreigementen niet waarmaakt dan zal hij minder geneigd zijn te luisteren.

·         Schreeuwen

Als een van mijn kinderen echt niet luistert dan heb ik de neiging om te gaan schreeuwen. Ik moet me dan ook beheersen om het niet te doen. Kinderen vinden schreeuwen niet fijn en ze kunnen het geluid een soort van uitschakelen. Dus in plaats van dat ze gaan luisteren sluiten ze zich alleen maar af eigenlijk. Daarnaast is schreeuwen niet goed voor de relatie, waardoor een kind ook minder de neiging heeft om te luisteren. Soms kan het helpen om juist heel zacht te gaan praten. Als je zacht gaat praten dan moet het kind echt moeite doen om het te verstaan en dat luistert hij dus beter.

Tips om je kind wel te laten luisteren

Oké er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom een kind niet luistert. Maar er zijn bepaalde dingen die kunnen helpen om je kind wel te laten luisteren.

·         Ga na waarom je kind niet luistert

Hierboven zijn verschillende redenen genoemd waarom een kind eventueel niet luistert. Heb je het idee van één van deze redenen wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn? Los het dan op. Dus zorg dat je zelf ook luistert naar kind, waarschuw niet te vaak, zorg ervoor dat je kind je echt hoort, dreig niet met dingen die je niet gaat uitvoeren en probeer niet te schreeuwen. Maar soms is er iets anders aan de hand met een kind waardoor het niet luistert. Het kind kan moe zijn, of is gespannen. Zo zijn er veel redenen te bedenken. Ga na wat het probleem zou kunnen zijn en los het op als dat mogelijk is.

·         Ga naar je kind toe

Als je iets voor elkaar wilt krijgen bij je kind dan is het vaak goed om even naar hem toe te gaan. Dus wil jij bijvoorbeeld dat de kinderen hun scherm uit doen omdat jullie gaan eten? Roep dan niet vanuit de keuken dat ze dat moeten doen. Tien tegen één dat het niet doordringt wat je zegt. Wil je de kans zo groot mogelijk maken dat ze naar je luisteren zonder dat je boos hoeft te worden? Dan kun je beter even naar ze toe gaan, en even echt contact maken. Noem de naam van je kind, kijk hem aan en zorg dat hij jou aankijkt. Dan kun je zeggen wat je wil zeggen.

·         Geef kinderen de ruimte om iets af te maken

Let er ook op dat kinderen vaak hun ding af willen maken voordat ze gaan doen wat jij ze hebt opgedragen. En dat is heel logisch. Als ik zelf bezig ben met bijvoorbeeld een appje typen naar een vriendin en mijn man vraagt of ik tafel wil dekken dan wil ik graag even het appje afmaken voordat ik bezig ga met tafel dekken. Geef kinderen ook de ruimte om eerst iets af te maken voordat ze doen wat jij hebt opgedragen.

·         Zeg wat wèl mag

Vaak zeggen we tegen kinderen wat ze niet mogen. Dat is op zich wel logisch. Maar voor kinderen kan het soms duidelijker zijn als je zegt wat wel mag. Dus als jullie bijvoorbeeld aan tafel zitten te kleuren en je kind kleurt op het tafelzeil, zeg dan niet: ‘niet op het zeil kleuren’, maar ‘we gaan op het papier kleuren’.

·         Leg uit waarom

Als kinderen de reden niet weten waarom iets wel of niet mag dan zijn ze minder geneigd te luisteren. Vaak wil het helpen als je uitlegt waarom iets wel of niet mag: ‘Je mag je broertje niet slaan omdat hij dan pijn heeft’, of ‘gooien doen we niet, want dan gaan er dingen kapot’. Mijn kinderen vragen meestal om uitleg als ik ze iets gebied of verbied. Als ik ze iets zeg, dan krijg ik steevast als reactie: ‘waarom dan?’

·         Geef zelf het goeie voorbeeld

Kinderen luisteren niet alleen naar wat je zegt, maar ze doen ook veel dingen van jou na. Dus als jij tegen je kinderen zegt dat ze geen vloekwoorden mogen gebruiken, maar zelf vloek je wel geregeld dan zullen je kinderen dat waarschijnlijk ook doen. Dus let er goed op dat je zelf ook doet wat .

·         Maak er een grapje van

Soms kan humor zorgen voor de meest makkelijke oplossing. Dus als je kind niet luistert, maak er eens een grapje van, door ineens iets heel geks te zeggen, of iets geks te doen. Je kind moet lachen, jij moet lachen en de kans is groot dat je kind daarna alsnog zonder mopperen gaat luisteren.

Lees ook: Tips voor overgangsmomenten.

Als je kind niet luistert

Moedeloos van een kind dat niet luistert?

Ik betrap mezelf wel eens op gevoelen van moedeloosheid. Hoe vaak ik al niet gezegd heeft dat de één de ander niet mag slaan, om maar een voorbeeld te noemen, ze blijven het toch doen. Herken je deze moedeloosheid? Dingen die handig zijn om in je achterhoofd te hebben zijn:

·         Herhalen, herhalen en herhalen

Opvoeden is een kwestie van herhalen, herhalen en herhalen. Accepteer dat dingen veel fout moeten gaan en steeds weer opnieuw gezegd moeten worden. Uiteindelijk gaan de kwartjes wel vallen, en zal er een moment komen dat mijn jongens elkaar bijvoorbeeld niet meer slaan.

·         Choose your battles

Als je de hele dag tegen je kind zegt wat hij wel of niet mag doen dan verlies je op een gegeven moment aan geloofwaardigheid. Daarnaast heeft een kind ook ruimte nodig om de dingen op zijn eigen manier te doen. Kies voor jezelf welke dingen je echt belangrijk vind om te gebieden of te verbieden. En zie soms dingen ook gewoon door de vingers als het niet heel ernstig is. Ik heb wel eens iemand horen zeggen: ‘in principe mag alles, tenzij het gevaarlijk is of als iemand er last van heeft.’ Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben, maar ik vind het wel inspirerend.

·         Je bent niet de enige

Ik ken geen kinderen die altijd braaf luisteren naar hun ouders. Dus als je er soms even doorheen zit, weet dat je niet de enige bent en dat het dus ook niet aan jou ligt. Soms helpt het om er met anderen over te praten, en over te lachen ook. Waarschijnlijk kom je een hoop aan herkenning tegen, en als je de humor er van in kunt zien dan wordt het ook al makkelijker.

·         Hulp vragen als het nodig is

Sommige ouders vinden het moeilijk om hulp te vragen als ze ergens tegenaan lopen. Vooral moeders hebben nog wel eens de neiging om het gevoel te hebbend dat ze falen als ze hulp vragen. Weet dan dat je het juist goed doet als hulp vraagt in een situatie waar je zelf niet uit komt. Je bent dan een betere moeder dan als gewoon maar blijft doormodderen. Sommige dingen zijn gewoon lastig, en daar zijn mensen voor die er voor geleerd hebben die je graag willen helpen. Je hebt ook super veel leuke en goeie boeken die gaan over opvoeden. Zoals deze over het bewaren van de vrede in je huis, of deze over het zelfvertrouwen van je kind.

·         Geniet

Hoe gek het ook klinkt, maar soms kan een niet luister momentje ook wel grappig zijn en kun je er misschien wel van genieten. Mijn zoontje kan soms dingen echt op zijn eigen manier doen. Ik heb dan in de eerste instantie niet het idee dat hij luistert, maar als ik dan blijf kijken dan blijkt dat hij het heus wel gehoord heeft en ook uitvoert, maar geheel op zijn eigen manier. Als ik hem dan laat dan kan hij oprecht trots zijn op zichzelf. En ik kan super veel genieten als ik hem zo bezig zie!

Lees ook: Treuzelen

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: