Borstvoeding of flesvoeding
Baby / Kinderen / Ouders / Persoonlijke verhalen

Borstvoeding of flesvoeding? Deze moeders vinden dit.

Wil je borstvoeding of flesvoeding gaan geven? Deze vraag krijg je geregeld te horen als je zwanger bent. Tja, lastige keuze, of niet? Ik wilde zelf heel graag borstvoeding geven, of in elk geval proberen. Maar ik wilde ook wel realistisch zijn; als het niet lukt dan is de flesvoeding ook prima. Iedere moeder maakt hier haar eigen keuze in, en heeft haar eigen redenen waarom ze voor het één of voor het ander kiest. En soms is het niet eens een keuze. Ik vroeg moeders of zij borstvoeding of flesvoeding geven, of hebben gegeven, en waarom.

Linda

Ik ben begonnen met borstvoeding, maar het blijkt gewoon niet mijn ding te zijn. Ik vond het maar een gedoe: aanleggen, kolven, lekken… En bovendien wist ik niet of mijn dochtertje wel voldoende binnen kreeg. Dus na twee weken ben ik overgegaan op flesvoeding.

Margreet

Ik wilde altijd al de fles geven. Bij ons in de familie komt borstvoeding kunnen geven niet voor. Toch heb ik het geprobeerd, maar de kleine bleef maar afvallen en huilde de hele dag. Waarschijnlijk had ik te weinig voedingsstoffen in mijn borstvoeding. Ik ben zelfs op dieet gegaan in de hoop dat de borstvoeding beter zou worden, maar ik ging er aan onderdoor. Toen ik over ging op de fles keerde de rust weer terug, zowel voor mij als voor mijn kleine mannetje.

Kaisy

Borstvoeding is mijn keuze. Het draagt bij mij bij aan een betere hechting en binding. Buiten dat zit daar alles in wat een baby nodig heeft. Kunstvoeding kwam hier niet ter sprake.

Felien

Bij mijn zoontje, zeven jaar geleden, had ik de instelling: ‘we gaan borstvoeding proberen, lukt het niet dan gaan we over op flesvoeding’, daar ben ik immers zelf ook mee groot geworden. Mijn zoontje bleek een natuurtalent te zijn! We hebben samen ruim 3,5 jaar genoten van onze borstvoedingsmomenten. Tot hij zei dat het op was. Sinds een half jaar is er een zusje bij en ook haar wilde ik zo graag borstvoeding geven. Het ging deze keer iets minder soepel, maar omdat ik wist hoe het kon zijn heb ik doorgezet. En met hulp is het ook gelukt. Mijn dochtertje en ik zijn nu zes maanden bezig en ik hoop door te mogen tot ons meisje zegt genoeg te hebben.

Eva

In theorie ben ik pro borstvoeding, maar het is één van de dingen waar ik oprecht heel veel spijt van heb dat ik er zoveel energie in heb gestoken. Het ging gewoon niet soepel en ik heb veel contact gehad met een lactatiekundige. Ik ben gewoon langer doorgegaan dan goed voor me was.

Lien

Ik geef ondertussen al bijna 6 jaar aansluitend borstvoeding aan vier verschillende kinderen. Het is begonnen uit financiële noodzaak eigenlijk. Borstvoeding is natuurlijk veel goedkoper.

Borstvoeding of flesvoeding

Sara

Ik heb twee keer een bewuste keuze gemaakt voor flesvoeding en dus niet voor borstvoeding. Ik voelde er simpelweg niets voor om borstvoeding te geven en daarnaast had ik ook sterk de wens dat mijn man ook voedingen kon geven om een band op te bouwen. Ik ben me ook zeker bewust van de voordelen van borstvoeding, maar in mijn geval zou ik er geen geluksgevoelens van krijgen. Dus voor mij gold: een blije moeder is een blije baby.

Dorien

Voor mij is de keuze flesvoeding. Waarom? Omdat ik geen persoon ben om m’n borst midden op straat uit mijn kleren te halen.

Ilona

Bij de oudste koos ik voor borstvoeding, omdat dat voor mij normaal was. En ook in mijn omgeving was dat heel normaal.  Bij de jongste koos is ook voor borstvoeding, dit keer ook bewust vanwege allergieën.

Milou

Voor alle drie mijn meiden was de keuze: borstvoeding. Dit had meerdere redenen: mijn moeder is heel erg pro borstvoeding, het is het meest natuurlijk, het is gratis, het is het beste en mooiste voor je baby en het contact is fijn!

Loena

Ik ben meteen gestart met flesvoeding. Ik zag borstvoeding met al het kolven en borstontsteking en noem maar op niet zitten. En met flesvoeding kon manlief tijdens de nachten ook helpen met voeden. Nog altijd ben ik super blij met deze beslissing. Ons meisje is nu bijna twee jaar, is nooit ziek en ze groeit als kool.

Iris

Voor mij is het borstvoeding! Het is het gezondste wat er is voor je kindje. Wat in moedermelk aan voedingsstoffen zit, daar kan kunstvoeding niet aan tippen. De gezondheidsvoordelen vind ik erg belangrijk. Bijvoorbeeld dat de baby veel minder kans heeft op astma en eczeem. Ook vanwege de binding, het huid op huid contact, de warmte en de intimiteit vond en vind ik borstvoeding de juiste keuze. Al heeft het me veel moeite gekost. Al zouden mijn tepels eraf vallen, ik moest en zou borstvoeding geven. En ja, dat komt dan alleen op mama neer. En dat kost een hoop energie en tijd. Maar dat had ik er graag voor over. Ik besef me wel dat het voor werkende moeders wel anders kan zijn.

Borstvoeding of flesvoeding

Nina

Borstvoeding of flesvoeding? Ik had geen keuze. Ik moest na een week over gaan op flesvoeding omdat ik een postpartum psychose kreeg, waar ik medicijnen voor nodig had.

Agnes

Ik geef borstvoeding, onder andere om de bekende redenen dat het gezond is voor de baby. Maar één van de grootste voordelen vind ik ook dat je het onbeperkt mag geven. Heeft je baby veel honger dan hoef je niet te rekenen hoeveel hij al gehad heeft op die dag, en je hoeft niet op de klok te kijken of het al voedingstijd is. Al mag je tegenwoordig ook fles op verzoek geven, je blijft toch rekenen met hoeveelheden. Met de borstvoeding kon ik heerlijk meebewegen met mijn baby’s. Ik heb vooral voor mijn oudste veel moeten kolven omdat hij prematuur was. Maar ik heb het met liefde gedaan, en gelukkig had ik deze goeie kolf. Ik vond het echt een ontspannen moment.

Linn

Bij beide kinderen heb ik gekozen voor flesvoeding. De reden hiervoor is dat borstvoeding erg intensief is, zowel lichamelijk als geestelijk, en dat ga ik gewoon niet trekken. Dan maar flesvoeding en een iets fittere moeder. Ik ben zelf ook met de fles groot gebracht. Daarentegen vind ik borstvoeding wel iets heel moois en heb ik respect voor alle mama’s die wel borstvoeding geven.

Lees ook: borstvoedings abc.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: