Oceandrum
Activiteiten / Ouders

Ken je dat? Een oceandrum?

Van mezelf ben ik een nuchtere, dicht bij de aarde-persoon. Toch zou ik wel willen zeggen dat ik voor bepaalde dingen open sta. Want soms komt er iets voorbij wat ik wel eens wil proberen.

Zo heb ik vorig jaar een keer deelgenomen aan een begeleide meditatie. Omdat ik best gevoelig ben voor spanning en stress leek me het wel een goed idee eens echt te ervaren hoe zo´n meditatie gaat en of ik er iets aan zou kunnen hebben. En ik moet zeggen dat de meditatie ook daadwerkelijk heel ontspannend werkte. Ik voelde me nadien echt rustig en opgeladen. Vooral het gedeelte waarin degene die het begeleidde gebruik maakte van klankschalen en een oceandrum, werkte zeer ontspannend op me.

Een tijdje later kwam ik er achter dat je zo´n oceandrum ook zelf kunt maken en ik besloot aan een workshop mee te doen samen met mijn oudste dochter van 14.

Wat is een oceandrum?

Allereerst is het misschien handig te weten wat een oceandrum eigenlijk is. Alhoewel het een drum heet, is een oceandrum geen trommel om op te slaan. Een oceandrum is een platte drum gevuld met wat rijst, maïs, bonen, gierst, kralen, etc. waarmee je het geluid van de zee kunt nabootsten doormiddel van wiegen. Iedere drum heeft zijn eigen grootte, uiterlijk en geluid. En zeker wanneer je deze drum zelf maakt, zoals ik heb gedaan, is het geluid dat hij voortbrengt voor de maker erg rustgevend.

Zoveel mensen zoveel wensen

Zoveel mensen, zoveel wensen. De één houdt van een krachtige, onstuimige zee, de ander juist van een rustige zee met kleine golfjes. Zoals ik al aangaf heb ik een meditatie meegemaakt waarbij een oceandrum werd gebruikt. Dit is dan ook een drum die veel bij meditaties gebruikt wordt. Nu kun je ook gewoon in je eentje mediteren. Dan is een oceandrum ook heel goed te gebruiken om even je hoofd leeg te maken en je mee te laten voeren door het rustgevende geluid van de zee.

Onrustige kinderen

Maar denk ook aan onrustige kindjes. Het zachte ruisende geluid dat je met een oceandrum kunt maken werkt ook op hen vaak heel rustgevend. Mijn jongste dochter is soms heel onrustig. Ze is erg onder de indruk wanneer ik de zee naboots met mijn zelfgemaakte oceandrum. Het werkt zowel voor haar als voor mij kalmerend. En ook mijn oudste dochter, waarmee ik deze workshop volgde, kan ‘s avonds voordat ze gaat slapen heel rusteloos zijn. Druk in haar hoofd, noemt ze dat zelf. Haar zelfgemaakte drum helpt haar soms ook om even tot zichzelf te komen en rustig aan haar nachtrust te kunnen beginnen. Zeker na een lange, vermoeiende dag op school.

Lees ook: Spelletjes voor een denkertje met een te vol hoofd.

Een eigen oceandrum maken

De ochtend van de workshop begon met een mok thee en iets lekkers. Er hing een heel ontspannen sfeer in het atelier. We voelden ons meteen op ons gemak. Na een korte uitleg over hoe de dag zou gaan verlopen, begonnen we met het aansteken van een kaars. Ieder van ons stak haar eigen kaars aan en trok een kaart met daarop een afbeelding en een woord. In mijn geval was dit een mooi versierde deur met het woord “Thuis” erop. De kaart hielden we voor onszelf en legden we omgedraaid bij onze kaars. Ook trok ieder van ons een klein Engelenkaartje met daarop een woord. Bij mij was dit het woord “Loslaten”. Deze legden we ook bij de kaars.

Ik heb zelf niet zoveel met dit soort kaarten. Toch verbaast het me iedere keer hoe goed ze op mij van toepassing zijn. “Thuis” is een heel aanwezig thema voor mij. Ik vind het erg belangrijk dat ons huis echt een fijn en warm thuis is voor onze kinderen en onszelf. Ook vind ik “mezelf thuis voelen in mijn eigen omgeving” iets dat van groot belang is. En ook de Engelenkaart “Loslaten” is zeker op mij van toepassing. Ik ben van mezelf een enorme controlfreak en daardoor heb ik er soms moeite mee dingen los te laten. Hele simpele dingen moeten vaak op mijn manier en ik probeer echt om dat dus los te laten. Maar ach, zo vertaalt iedereen dit soort kaarten natuurlijk voor zichzelf.

Oceandrum

Eerst ontspannen

We mochten ergens in de ruimte gaan zitten, liggen of gaan staan. Een korte, begeleidde meditatie begon. We beeldden ons in dat we op een strand liepen en bij de zee gingen zitten. Omdat het die dag buiten flink waaide was dit een mooie toevoeging op de meditatie en hoorde ik echt de zee. Er werd natuurlijk ook gebruik gemaakt van een oceandrum en met mijn ogen dicht vond ik dit erg ontspannend werken.

De afbeelding

Allemaal hadden we van tevoren de opdracht meegekregen een mooie afbeelding mee te nemen die ons heel erg aansprak. Dit diende als inspiratie voor de drum die we gingen maken. Ik had gekozen voor een plaatje van een schilderij van een vrouw die met open armen en haar ogen dicht de volle zon op haar gezicht liet schijnen. Het gaf me echt een gevoel van warmte en geluk. Mijn dochter had een plaatje gekozen van een LP met madeliefjes. Ze is dol op muziek en mooie vintage dingen. Ieder van ons koos daarna een formaat mand als basis voor de drum. Ikzelf koos voor de middelste maat en mijn dochter voor de kleinste. Op een grote rol voorbewerkt canvas trokken we de omtrek van de mand over en knipten we deze uit met een flinke rand eromheen. Nu kwam het (voor mij persoonlijk) leukste gedeelte: het schilderen! Uit een enorm aanbod aan kleuren koos ik een licht turquoise verf voor de achtergrond van mijn doek. Het zo egaal mogelijk krijgen van deze kleur was al een kunst op zich. Het duurde een paar lagen voor ik tevreden was met mijn basis.

Verder op gevoel

Verzadigd na de lunch en vol inspiratie gingen we verder aan onze drums. Om mezelf uit te dagen had ik besloten uit de losse pols te gaan schilderen. Gewoon op mijn gevoel en zonder eerst te schetsen. Ik begon het woordje “loslaten” dus in de praktijk te brengen. Het lukte me aardig een mensje te schilderen en ze kreeg steeds meer vorm. Ik koos zonder na te denken over de kleuren die me aanspraken, en zo kreeg ze een paarse jurk aan en besloot ik gaandeweg dat ze op een grote wolk stond. Ik wilde ook iets met zachtgeel doen. Waarom? Geen idee… Ook zachtroze moest verwerkt worden vond mijn gevoel. Zo ontstond mijn uiteindelijke drum. Heel anders dan wat ik van tevoren bedacht had maar zeker een schilderij dat echt helemaal bij mij paste.

Oceandrum

Rijstkorrels voor een rustige zee?

In de mand deden we een handje rijstkorrels, mais, bonen… je kon een samenstelling maken zoals jij deze mooi vond klinken wanneer je de mand zachtjes wiegde. Ik koos ervoor mijn “zee” rustig en kalm te houden en voegde er niet teveel grove dingen aan toe. Omdat de beschilderde doeken om de manden gespannen moesten worden bewaarden we onze gekozen inhoud van rijst en dergelijke tijdelijk in een bakje.

Oceandrum

Bijna af, alleen nog even…

Het beschilderde doek was klaar en droog en deze werd door middel van een krachtig nietpistool om de mand gespannen. Dit moest plooi voor plooi en het was nog een hele kunst om hem mooi strak te krijgen. Bovenaan hielden we een gat vrij zodat daar de inhoud nog toegevoegd kon worden. Toen onze bakjes daarin leeg gemaakt waren, konden we de drums verder dicht nieten.

Allemaal waren we heel tevreden met de drum die we hadden gemaakt. We bespraken dit met elkaar en bewonderden elkaars werk. We lazen daarna ieder onze kaarten voor en wat deze voor ons betekenden. De workshop was ten einde.

Oceandrum

Lekker samen ontspannen

Toen ik die avond met mijn dochter besprak wat zij van de workshop vond, antwoordde zij dat ze het een hele ontspannende dag had gevonden. Het voelde heerlijk om even creatief bezig te zijn en zo voelde dat voor mij ook. Trots lieten we onze drums aan de rest van het gezin horen. Vooral mijn jongste dochter van 9 maanden vond het erg indrukwekkend en zat met grote ogen naar de drums te luisteren en te kijken.

Mijn conclusie

Mijn conclusie is dus dat oceandrums echt een ontspannende werking hebben op jezelf en anderen. Het ruisen van de zee werkt sowieso heel rustgevend dus zo vreemd is dit niet. Dat ik er nu één zelf heb kunnen maken en het geluid helemaal naar mijn smaak heb kunnen aanpassen vind ik echt heel gaaf. Omdat er een lusje aan zit, heb ik hem een mooi plekje aan de muur op de slaapkamer gegeven en ook bij mijn dochter hangt hij boven haar bed. Dus buiten het feit dat de oceandrum een ontspannende werking heeft zijn ze ook nog eens heel decoratief!

Zou jij ook een oceandrum willen om te kijken of dat je helpt te ontspannen, maar zie het zelf maken niet zitten. Voor een klein budget kun je ook een oceandrum kopen, zoals deze.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Floortje. Ik ben geboren in 1986 en woon met mijn man en onze drie dochters (2004, 2009 en 2018) in het gezellige Noord-Babant. Schrijven is altijd al een grote hobby van mij geweest. Ik schrijf (korte) verhalen. Vaak met spanning en psychologische onderwerpen. Blogs schrijven is nieuw voor me. Maar ik vind het geweldig mezelf steeds te blijven uitdagen op schrijfgebied. Mijn grootste wens is ooit een boek uit te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: