Bakje tegen verveling
Activiteiten / Kinderen / Kleuter / Knutselen / Opvoeden / Ouders / Schoolkind

Bakje tegen verveling

‘Mama! Ik verveel me!’ Sommige kinderen kunnen heerlijk zelf spelen. Ze vervelen zich nooit en kunnen zelf (bijna) altijd iets bedenken om te doen. Maar sommige kinderen hebben dat absoluut niet. Die staan meteen bij een iets wat leeg moment aan je benen: ‘mama, ik verveel me’. Zeker als het vakantie is en/of het regent, dan kan de verveling gauw toeslaan. En je wilt natuurlijk heus wel een keer een spelletje doen, met ze knutselen of koekjes bakken, maar je wilt ook gewoon je eigen dingen kunnen doen. Dit kun je doen tegen verveling: een ‘bakje tegen verveling’ maken.

Wat is dat, een bakje tegen verveling?

Een bakje tegen verveling is een bakje, een emmertje, een mandje of wat je er maar voor wilt gebruiken, waar je allerlei ideeën in doet die de kinderen kunnen doen. Je kunt ook samen met je kinderen een bakje of doosje knutselen. Het ‘bakje tegen verveling’ vul je vervolgens met briefjes waarop activiteiten geschreven staan die de kinderen zelf kunnen doen. Het leukste is om samen met je kinderen te bedenken wat je op die briefjes zet. Als je kinderen zich dan vervelen, dan mogen ze een briefje uit het bakje pakken en de activiteit die er op staat moeten ze dan doen. Het is wel handig om de afspraak te maken dat ze dan ook gaan doen wat er op het briefje staat. Anders gaan ze misschien zeggen: ‘Nee mama, daar heb ik geen zin in’. Als ze met de activiteit bezig zijn, gaan ze het meestal vanzelf leuk vinden.

Lees ook: de 8 origineelste manieren om met water te spelen.

Maar wat voor dingen moeten in het bakje tegen verveling?

Je kunt natuurlijk zelf bedenken wat er in het bakje tegen verveling gaat. Maar hieronder geef ik je wat inspiratie. Deze dingen kun je doen, en misschien als je dit leest dan kom je zelf nog om meer leuke ideeën!

Bakje tegen verveling

Maak een robotpak

Kinderen kunnen zelf vrij makkelijk een robotpak maken. Wat je daarvoor nodig hebt zijn een paar dozen, schaar en plakband. Als je kinderen het ook nog willen versieren dan kunnen ze nog gekleurd papier gebruiken, stiften of verf. Van de dozen maken ze dingen voor om hun armen en benen, en voor over hun romp en hoofd. Als ze het pak dan aantrekken, zijn ze net een robot. De uitdaging voor jou is om niet te veel te helpen. Het is juist goed als je ze zelf laat nadenken hoe ze dit moeten doen.

Labyrint maken

Hebben jullie ook een smalle gang, of trapkast of misschien een smalle kamer? Daar kun je een labyrint van maken. Je hebt lange linten of touwen nodig, en tape. Met het tape plakken ze de linten of touwen vast op verschillende hoogten, recht en schuin, zodat er een labyrint ontstaat. Daar mogen je kinderen tussendoor, een echt uitdaging dat ze vast erg leuk vinden!

Maak een kleurenposter

Heb je ergens op zolder nog een rol behang over? Wat leuk! Die kun je namelijk in de kamer op de grond neerleggen of aan de muur hangen met de opdracht aan je kinderen dat ze daar een prachtige tekening op maken. Dit is iets wat ze niet in een dag af moeten hebben, je kunt de kleurenposter laten hangen of even onder de bank schuiven. Dan kunnen ze er de dag erna weer aan werken, en de dag daarna ook, en de dag daarna… Je kunt ook super leuke kleurenposters kopen, zoals deze. Een super leuk project voor in de vakantie!

Bakje tegen verveling

Gooispelletje

Zet de pannen op een rijtje achter elkaar en bedenk bij elke pan een aantal punten. Zoek een klein voorwerp waarmee ze kunnen gooien, bijvoorbeeld een washandje of een dopje van een drinkflesje. Maak een (denkbeeldige) lijn op de grond en elk kind mag om en om proberen het voorwerp in een van de pannen te krijgen. In welke pan hij is gevallen, zoveel punten heeft het kind. Kunnen je kinderen zelf al getallen opschrijven en eventueel optellen? Dan kunnen ze de punten bijhouden.

Speurtocht door het huis

Mijn kinderen vinden dit erg leuk om te doen, een speurtocht maken. Neem hiervoor flink wat kleine briefjes en laat ze daar pijlen op tekenen. Als die klaar zijn mag je kind die pijlen door het huis, en eventueel ook door de tuin, neerleggen. Daarna kan hij/zij zelf of het broertje of zusje de speurtocht doen. Als je kind kan schrijven kan hij ook opdrachten opschrijven die tijdens de speurtocht gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld, ‘spring in de lucht’, of ‘ga als een rups over de bank’. 

Fiets schoonmaken

Wat ook leuk is om in het ‘bakje tegen verveling’ te doen is: hun fiets schoonmaken. Je zet hun fietsjes, en misschien je eigen ook wel, neer en je geeft ze een bak met water en een sponsje, borstel of doekje. De opdracht is dan dat hun fiets helemaal blinkend schoon moet zijn. De meeste kinderen vinden het super leuk om te doen en ze zijn er lekker lang zoet mee. En hoe fijn is het als alle fietsen weer netjes schoon zijn? Dat ze zelf dan ook nat worden is dan niet erg.

Weggetjes maken

Heb je dit wel eens gedaan? Geef je kinderen een rol (schilders)tape in hun handen en laat ze weggetjes maken door de kamer. Je kunt ze van te voren even laten zien hoe het moet, daarna mogen ze lekker zelf bezig. Ze kunnen weggetjes maken, maar ook parkeerplaatsen en rotondes. Misschien hebben ze ook blokken waarmee ze gebouwen kunnen maken langs de weggetjes. Hier zijn ze vast wel een tijdje zoet mee. Als dat klaar is dan kunnen ze met hun autootjes over de weggetjes rijden.

Legpuzzel

Dit is ook vaak een super leuk project voor in de zomervakantie: een legpuzzel maken. Maar dan niet eentje met 24 stukjes, maar eentje met veel meer stukjes, zoals een 500 of 1000 stukjes. Mijn kinderen zijn dol op puzzelen. Deze puzzel van 500 stukjes vinden ze bijvoorbeeld erg leuk omdat er heel veel te zien is. De puzzel hoeft ook niet in één dag af, als je de puzzel op zo’n puzzelrolmat maakt dan kun je het gewoon oprollen en een volgende keer weer pakken. Heb je niet zo’n rolmat, maar lijkt jou dat wel handig? Deze heb je voor nog geen 15 euro in huis, super handig dus.

Lees ook: Proefjes doen met kinderen.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meubeldans

17 juli 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: