20 weken echo
Ouders / Zwangerschap

Wat bekijken ze precies tijdens de 20 weken echo?

De 20 weken echo is tijdens een zwangerschap vaak iets om naar uit te kijken, want je kan je kindje weer zien en het voelt voor veel vrouwen als een mijlpaal omdat je dan op de helft van je zwangerschap bent. En misschien kunnen ze het geslacht ook zien, super leuk dus! Ik vond de 20 weken echo altijd een beetje dubbel. Aan de ene kant had ik er super veel zin in alle drie de keren, maar ik vond het ook altijd wel spannend. Wat als ze iets vinden wat niet goed is? Dit is waar ze allemaal naar kijken tijdens de 20 weken echo

Wat houd het onderzoek in?

Je krijgt de 20 weken echo meestal tussen de 18 en de 21 weken zwangerschap. De echo kan uitwendig, dus dat betekent dat ze via je buik naar binnen kunnen kijken met het echoapparaat. Ze zeggen vaak dat een echo met 19 weken zwangerschap het meest gunstig is. Tijdens de echo gaat de echoscopist eigenlijk alles na wat hij of zij kan zien. Zowel de buitenkant van de baby als dingen in de baby kunnen ze zien, maar ze kijken ook naar de placenta en het vruchtwater. En soms, als er iets specifieks wordt aangevraagd door de verloskundige of gynaecoloog, dan wordt daar ook extra naar gekeken. Bij mijn derde kindje kreeg ik ook een inwendige echo, omdat ze de lengte van mijn baarmoedermond wilden meten omdat mijn oudste twee te vroeg geboren waren.

Lees ook: Mijn tienerzwangerschap.

Waar kijken ze precies naar?

Tijdens de echo gaat de echoscopist alles na, en meestal vertelt hij of zij er bij wat er te zien is en hoe het er uit ziet. Sommige dingen zijn niet zo moeilijk te zien, maar soms vind ik het echt super knap dat ze zoveel kunnen zien uit zo veel grijs. De armen en benen kan ik ook nog wel onderscheiden van het hoofd en de romp, maar je hoort ze dan ook zeggen: ‘kijk, hier liggen de niertjes, ze zien er goed uit’. Dan keek ik zelf naar het scherm en dan zag ik één grijze massa. Maar vind ik het altijd super fijn dat zij het wel zien. Ze kijken goed of er afwijkingen te zien zijn. Ze kijken goed naar de volgende dingen:

 • Een waterhoofd
 • Een open ruggetje
 • Een open gehemelte
 • Een open schedel
 • Afwijkingen aan het hart
 • Afwijkingen aan de nieren
 • Afwijkingen aan de ledematen
 • Afwijkingen aan de darmen
 • Afwijkingen in de hersenen
 • Een gat of breuk in de buikwand
 • Een gat of breuk in de middenrif
 • Afwijkingen aan de placenta of de navelstreng
 • De ligging van de placenta
 • De hoeveelheid aan vruchtwater
 • Andere opvallende dingen
 • En uiteindelijk kijken ze ook naar het geslacht, als je dat wilt weten

Hoe betrouwbaar is de 20 weken echo?

Als er op de 20 weken echo niks afwijkends is gevonden, is dat geen garantie dat je kindje niks mankeert. Er zijn een aantal afwijkingen die ze kunnen zien, maar ze kunnen natuurlijk lang niet alles zien. Sommige afwijkingen ontwikkelen zich pas in een later stadium van de zwangerschap of worden pas na de geboorte ontdekt. Daarnaast kunnen ze geestelijke afwijkingen natuurlijk ook niet zien op een echo. Gelukkig is tegenwoordig de kwaliteit wel beter, waardoor er beter gekeken kan worden.

Wat als er iets niet goed is tijdens de 20 weken echo?

Bij veruit de meeste mensen is de 20 weken echo goed en vinden ze niks afwijkends. Maar in 5% van de gevallen komen ze wel iets tegen dat niet goed is. Dit hoeft niet altijd meteen iets heel ernstigs te zijn. Soms valt het mee, maar is het toch verstandig als een arts er ook even naar kijkt. Als er iets mis blijkt te zijn tijdens de 20 weken echo, dan wordt je in principe doorgestuurd naar de gynaecoloog. Die kijkt dan meestal zelf ook met een echo om te kijken of hij of zij hetzelfde ziet. Is dat het geval, dan wordt er een plan gemaakt hoe het verder moet. Soms ziet een gynaecoloog helemaal niet hetzelfde. Dit komt omdat op een echo niet altijd alles goed te zien is. Toen wij de 20 weken echo van mijn dochtertje hadden zag de echoscopiste dat de placenta uit twee delen bestond, een grote bovenaan en een kleinere onderaan. Ik schrok best wel, omdat ik iemand kende die dat had gehad en daar waren de gevolgen immens! Maar toen we bij de gynaecoloog waren, bleek dat onderste deel van de placenta er helemaal niet te zijn en was er gewoon één placenta gelukkig.

Je eigen keuze

De 20 weken echo wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dus als je wilt kun je daar altijd gebruik van maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om geen 20 weken echo te laten doen. Redenen waarom je de echo wel zou laten uitvoeren zijn:

 • Als je wilt weten of er iets met je kindje aan de hand is. Soms kan het een hele geruststelling zijn als je ziet dat alles goed lijkt. Natuurlijk is het geen 100% garantie, maar het is toch fijn als alles er goed uit ziet.
 • Als er in je familie afwijkingen voorkomen, bijvoorbeeld hartafwijkingen. Tijdens deze echo kunnen ze daar in zo’n geval extra goed op screenen. Mocht jouw kindje dan een afwijking hebben, dan kan er op tijd een plan worden gemaakt over of je bijvoorbeeld in een speciaal ziekenhuis moet bevallen en of er misschien operaties nodig zijn.
 • Ook als er geen afwijkingen in de familie voorkomen kan het goed zijn om op tijd te weten of je baby een afwijking heeft. Zo kan er op tijd gehandeld worden.
 • Deze reden is geen leuke reden om over na te denken. Maar het komt voor dat er afwijkingen gevonden worden die na de geboorte niet met leven verenigbaar zijn. In Nederland is er dan tot 24 weken een mogelijkheid om de zwangerschap af te breken.

Het kan zijn dat je er toch voor kiest om geen 20 weken echo te laten doen. De reden hiervoor kan zijn dat je bang bent dat je je zoveel zorgen gaat maken als ze een afwijking vinden, dat dat de zwangerschap en de baby niet ten goede komt. Het kan ook uit religieuze overweging zijn of andere redenen. Wat je ook kiest, kiest voor jezelf wat goed voelt.

20 weken echo

Aan iedereen laten zien

Als je de 20 weken echo hebt gedaan, dan krijg je meestal een paar leuke foto’s mee naar huis. Dat is natuurlijk super leuk! Ik was zelf heel erg trots op de foto’s en wilde ze het liefst aan iedereen laten zien. Ik heb ze ook in een lijstje gedaan voor in de babykamer, als herinnering aan de bijzondere tijd van de zwangerschap. Je hebt speciale lijstjes voor dit soort foto’s, zoals deze. Of misschien heb je wel een zwangerschapsboekje, daar kun je de foto’s natuurlijk in kwijt en kun je ze bewaren voor later.

Lees ook: Goedkope babyuitzet.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bakje tegen verveling

16 juli 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: