water spelen
Activiteiten / Creatief

De 8 origineelste manieren om met water te spelen

Yes! Het is zomer! Als het weer een beetje meezit kunnen de kinderen heerlijk buiten spelen. En wat is er nou leuker dan spelen met water. Mijn kinderen vinden het echt fantastisch om met water te spelen. Het grappige is dat de oudste vrij wild met water speelt: spetteren en erin springen. Terwijl de tweede juist heel rustig met water kan spelen: kleine dingen zoeken die er in kunnen drijven of water overgieten. Ik kan zo genieten van de verschillende manieren van spelen met water. Je kunt natuurlijk gewoon een badje kopen en die buiten zetten. Maar veel leuker is om zelf dingen uit te proberen. In deze blog vind je de 8 origineelste manieren om met water te spelen.

1.      Een waterbaan maken

Ken je dit? Het is voor kinderen echt super leuk om op deze manier met water te spelen. Dit kun je zelf maken en je kunt het helemaal op je eigen manier doen. Samen met je kinderen kun je dan uitproberen wat er gebeurd als je iets ergens hangt. Wat je nodig hebt om dit te maken is:

Eigenlijk kun je met deze onderdelen zelf dingen proberen. De onderdelen kun je met de tape vastplakken aan het hekwerk of aan de schutting. Zo kun je kijken welk onderdeel je waar wilt hebben en wat dat doet met de waterstroom. Het leukste is natuurlijk om dat samen met je kinderen te doen. Een leuk projectje voor in de zomervakantie!

2.      Bootje maken

Deze vind ik zelf echt super leuk: zelf een bootje maken waar ze dan mee kunnen spelen in het water. Ik denk dat ik dit met de jongens in de vakantie maar ga doen. Het is op zich vrij simpel. Dit is wat je nodig hebt:

Je kunt takjes gaan zoeken in het bos en die op dezelfde maat knippen. In plaats van takjes kun je ook houten ijsstokjes gebruiken. Je bind alles aan elkaar met het touw zoals op het plaatje. Eventueel kun je dan nog met wat lijm uit de lijmpistool over de minder sterke delen heen. En als het bootje klaar is dan kunnen ze daarmee in het water spelen. Wat zullen ze trots zijn op hun eigen bootje!

3.      Zelf een sproeier maken

Is het erg warm en zijn je kinderen (en jij eigenlijk ook😉) nodig aan verkoeling toe? Misschien kun je dan ook deze sproeier maken. Wat je nodig hebt is dit:

Prik met de prikpen gaatjes in de frisdrankfles. Vervolgens probeer je de opening van de frisdrankfles aan te sluiten op de tuinslang. Meestal heb je nog wel even wat extra tape nodig om het goed waterdicht te krijgen. Als je het goed gedaan hebt, zet je de kraan aan en het spelen met water kan beginnen!

water spelen

4.      Drijven en zinken

Je kunt met water ook een heleboel ontdekken. Bijvoorbeeld wat er kan drijven en wat kan zinken. Neem hiervoor een bak met water en zoek allerlei voorwerpen in en/of buiten huis waarmee ze kunnen testen wat er drijft en wat gaat zinken. Denk bijvoorbeeld aan een steen, en stukje hout of een blaadje. Of probeer eens een paperclip of speelgoedblokje. Wil je met je kinderen nog meer ontdekken, dan kun je laten nadenken over hoe ze de dingen die zinken toch kunnen laten drijven, bijvoorbeeld door er een blaadje onder te leggen.

5.      Bekertjeswedstrijd

Willen je kinderen even lekker samen met water spelen? Dan kunnen ze misschien een bekertjeswedstrijdje doen. Deze dingen heb je er voor nodig:

Je begint met gaatjes maken in de bodem van de bekertjes. Vouw de bodem naar binnen. Doe vervolgens de bekertjes elk aan een touw en span de touwen dan ergens tussen. Dat kan misschien van de schutting naar de boom, of eventueel plak je de uiteinden vast aan de muur. Je kunt vast wel wat bedenken. De bekertjes doe je aan het uiteinde van het touw en de waterpistolen kunnen gevuld worden. Het is daarbij wel belangrijk dat je de kinderen ongeveer dezelfde waterpistool geeft. Anders kan het zijn dat het ene waterpistool een sterkere straal heeft en dat zou natuurlijk niet eerlijk zijn. Als alles klaar is dan kan de wedstrijd beginnen. Wie het eerste zijn bekertje aan de overkant heeft, die heeft gewonnen!

Water spelen

6.      Speelgoed schoonmaken

Dit doe ik zelf geregeld als ik merk dat de kinderen zich een beetje gaan vervelen. Ik zet dan een paar bakken met water en een beetje afwasmiddel op het gras. De kinderen mogen dan met het duplo in het water spelen, en tegelijkertijd wordt de duplo lekker schoon. Als ze klaar zijn dan leg ik de duplo weer op een kleedje in de zon zodat het kan drogen. Leuk om te doen, en fijn dat het weer schoon is. Dit kun je ook doen met lego, playmobil, diertjes en ander speelgoed.

7.      Schietschijf gooien

Ook op deze manier kunnen de kinderen met water spelen. Het is een eenvoudig maar ook een leuk spelletje om te doen. Wat je nodig hebt is dit:

Met het stoepkrijt teken je met verschillenden kleuren steeds grotere cirkels op de grond, als een schietschijf. Dan schrijf je de punten er bij, de meeste punten voor de kleinste cirkel natuurlijk. Dan kan de competitie beginnen. Elk kind pakt drie sponsjes, maakt ze nat en gooit ze op de schietschijf. In welke cirkel de natte plek op de grond komt, zoveel punten krijgt hij. Zo kun je eindeloos door en uiteindelijk kijk je wie de meeste punten heeft.

8.      Zand- en watertafel

Ik weet niet wat het is, maar de combinatie zand en water is bij veel kinderen een garantie tot eindeloos spelen. Je hoeft niet heel handig te zijn om zelf zo’n tafel te maken. Dit heb je nodig:

Op de plank teken je eerste de afmeting van de teiltjes. De teiltjes moeten met de rand in de plank blijven hangen, dus het stuk wat je uitzaagt moet kleiner zijn dan de buitenrand. Dan boor je in het midden van het stuk waar de teiltjes moeten een gaatje, groot genoeg dat het zaagje van de decoupeerzaag er in past. Vervolgens begin je met de decoupeerzaag in dat gaatje te zagen en zaag je de stukken uit waar de teiltjes in moeten komen. Als dat klaar is schroef je de planksteunen er aan en stroef je het geheel aan bijvoorbeeld een schutting. Als het stevig hangt kunnen de teiltjes er in en dan in het ene teiltje water in de andere zand. Wat speelgoed er bij en spelen maar!

Ben je zelf niet zo handig maar je kinderen spelen wel heerlijk met een zand- en watertafel? Er zijn ook hele leuke en hele verschillende zand- en watertafels te koop. Voorbeelden daarvan zijn deze , eenvoudig, niet duur maar wel erg leuk, of deze met een met een leuk toren er op.

Wil je meer inspiratie om samen met je kind naar buiten te gaan? Lees dan deze blog.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: