Autorit kinderen
Baby / Kinderen / Kleuter / Peuter / Schoolkind

Hoe overleef je een lange autorit met kinderen?

En het is zo ver, het is zomer! Veel mensen gaan in de zomer op vakantie, heerlijk! Even een andere omgeving, andere dingen te doen voor de kinderen, en hopelijk kom je zelf ook een beetje aan je rust toe. De meeste mensen gaan met de auto op vakantie. Soms korte ritten, maar soms ook lange ritten! Met kinderen is een lange autorit vaak een flinke uitdaging. Hoe overleef je deze autorit met kinderen? Hier een paar tips waarmee het vast en zeker gaat lukken!

Lees ook: Als je kind te vroeg wakker wordt.

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je die auto dan ook echt in gaat kun je in de dagen ervoor de kinderen al voorbereiden op de autorit. Een aantal dingen die je vooraf kunt doen zijn:

1.      Bespreek de reis van tevoren

De kinderen die al een beetje gaan begrijpen wat er gaat gebeuren kun je prima voorbereiden op de autorit. Vertel hoe lang je in de auto gaat en waar je naar toe kunt gaan. Laat de kinderen zelf met ideeën komen hoe jullie het met z’n allen gezellig gaan houden in de auto. Geef je kinderen ook de ruimte om na de denken wat ze mee willen hebben, bijvoorbeeld luisterboeken, kleurtjes of ander speelgoed.

2.      Tas inpakken

Geef elk kind zijn eigen tas mee voor onderweg en pak die samen met hem in. Daar kunnen spullen in voor vermaak, maar ook bijvoorbeeld een kussentje en knuffels die niet alleen thuis mogen blijven. In dat tasje kun je eventueel ook kleine cadeautjes doen die ze op bepaalde plekken uit mogen pakken. Bijvoorbeeld het eerste cadeautje mogen ze openmaken bij de grens, en de tweede met 500 km…

3.      Knutselen

Van te voren is het ook erg leuk om iets te knutselen met de kinderen wat ze tijdens de autorit kunnen gebruiken. Toen wij twee jaar geleden naar Frankrijk gingen hebben de jongens en ik samen verrekijkers gemaakt van wc rolletjes. Die mochten mee in de auto om te kijken of ze de camping al zagen. Een leuke activiteit om te doen als de kinderen een beetje hyper zijn omdat ze op vakantie gaan, en ook grappig voor in de auto.

4.      Maak samen met je kinderen een reisschema

Kunnen je kinderen de getallen al een beetje lezen? Dan kun je samen een reisschema maken. Daar kun je op zetten hoe laat jullie vertrekken en op welke tijden jullie gaan stoppen. Je kunt zelfs samen met je kinderen bedenken wat jullie op welke tijden gaan eten. Bijvoorbeeld om 12.00 broodjes met fruit, om 15.00 een koekje of tomaatjes… Zo krijgen kinderen het gevoel dat ze invloed hebben op de dag en zullen ze minder mopperen.

5.      Autobingo regelen

Tijdens de autorit kun je de kinderen ook een autobingo laten doen. Je kunt een autobingo maken, je zoekt dan plaatjes op internet van dingen die jullie tegenkomen, bijvoorbeeld een tractor, een paard of een politieauto. Die print je uit en je kinderen kunnen tijdens de autorit afkruisen wat ze hebben gezien. Wij hebben zelf deze autobingo gekocht, deze kan bij elke autorit weer opnieuw gebruikt worden en de kinderen (en wij stiekem ook) vinden het echt fantastisch!

En dan de auto in

En dan is het zo ver. Iedereen is een beetje opgewonden, want we gaan vertrekken! De kans is groot dat de opgewonden sfeer niet heel lang aanhoudt, maar dat al snel de verveling toeslaat. Deze tips kunnen je helpen de autorit voor de kinderen wat aangenamer te later verlopen.

Autorit kinderen

1.      Doe rustig aan

Dit klinkt misschien wat gek, want je wilt graag naar je bestemming. Maar als je ervoor kiest om de vakantie te laten beginnen zodra je thuis de deur achter je dicht doet dan kan de reis naar je bestemming ook al fijn zijn. Stop dus geregeld. Dat moet natuurlijk sowieso. Laat de kinderen tijdens de pauzes het liefst even rennen en springen. Zorg er desnoods voor dat je een voetbal of ander buitenspeelgoed bij de hand hebt zodat ze even lekker los kunnen gaan.

2.      Verzin spelletje

 Er zijn een hele hoop spelletjes die je kunt doen tijdens de reis. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een bepaalde kleur auto, wie er het meeste heeft na een kwartier heeft gewonnen. Je kunt van de eerste letters van de plaatsnamen op de borden namen bedenken, woorden maken van kentekenplaten of de autobingo die je misschien van te voren gemaakt of gekocht hebt.

3.      Oefen de taal van het land waar je heen gaat

Toen ik klein was mochten mijn zus en ik elke ochtend brood halen bij de bakker op de camping in Oostenrijk. Mijn vader leerde ons dan wat we moesten zeggen. Man, wat voelden we ons stoer! We hadden geen idee wat we zeiden, maar toch, we kregen wel mee wat de bedoeling was. Als je toch lang in de auto zit kun je samen met je kinderen zinnetjes oefenen in de taal van het land waar jullie naartoe gaan. Als je bijvoorbeeld naar Frankrijk gaat kun je zinnetjes met je kinderen oefenen als: ‘1 brood alstublieft’, of ‘dank u wel meneer’. Die zinnetjes kunnen ze tijdens de vakantie nog gebruiken.

4.      Zelf achterin zitten

Meestal is het zo dat de kinderen achterin de auto zitten en de ouders voorin. Maar soms kan het handig zijn als één van de ouders achterin gaat zitten. Zeker als je kleinere kinderen hebt met wie je al die leuke spelletjes die hierboven zijn genoemd niet kunt doen. Het wordt er vaak rustiger van, en je hoeft ook niet de hele tijd je eigen arm uit de kom te draaien om je kinderen te verzorgen.

5.      Maak gebruik van slaapjes

Deze tip geldt ook voor als je nog kleine kinderen hebt die nog zo heerlijk kunnen slapen in de auto. Maak daar gebruik van en ga rijden als de kinderen slapen. Zeker voor die kleine kinderen is het lastig om zo’n lange autorit te maken, omdat je ze nog niet kunt uitleggen wat er gaat gebeuren. Als ze slapen scheelt dat weer tijdens de rit.

6.      Elektronisch vermaak

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een dvd speler in de auto voor de kinderen. Super handig! Natuurlijk is het niet goed als ze de hele dag naar dat scherm kijken, maar ach, de laatste uurtjes als iedereen er een beetje zat van is zijn de ideaal! Je kunt ook denken aan een radiootje met koptelefoon of een computerspelletje. Wij hebben zelf een keer een setje dvd schermpjes geleend. Wij vonden ze echt heel fijn, want het humeur van iedereen was een stuk beter bij aankomst. En dat is fijn, want als je aankomt en je zit bijvoorbeeld op een camping dan moet je nog even flink aan de bak met tenten opzetten, spullen inrichten en dat soort dingen.

Gaan jij ook nog op vakantie? En zo ja, gaan jullie daar ook (ver) voor rijden?

Lees ook: Fantasie spelen.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jezelf opladen

1 juli 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: