Jezelf opladen
Ouders / Ouders zijn

Jezelf opladen

Als je kinderen hebt dan heb je altijd wel wat te doen. Verzorgen, eten maken, ruzies oplossen, aandacht geven, dingen regelen. Soms kun je zelfs het gevoel hebben dat je een paar ogen en handen tekort hebt. Naast wat je voor je kinderen doet, zijn er ook nog andere dingen zoals huishouden, werk, vrienden, familie, verplichtingen… Druk druk druk dus. Soms ga je maar door. Maar is dat wel goed? Ergens weten de meeste ouders wel dat het niet goed is om maar door te gaan. Het is niet bevorderlijk voor jezelf. En als jij als ouder niet lekker in je vel zit, dan heeft het hele gezin daar last van. Maar hoe zorg je er als ouder voor dat je jezelf kan opladen tussen alle werkzaamheden door?

Goed voornemen

Chronische vermoeidheid komt heel veel voor onder (jonge) ouders. Natuurlijk: slechte nachten, kinderen vroeg wakker, druk, veel gedoe. Maar het kan ook komen doordat ouders zichzelf te weinig mogelijkheid gunnen om op te laden. Veel ouders, voornamelijk moeders, hebben het goede voornemen om meer tijd voor zichzelf te nemen. En zo af en toe gebeurt het ook, maar het lukt meestal niet om het ook structureel te doen. Dit komt omdat ze dan weer verzanden in alle dingen die moeten gebeuren en ze zijn dan allang blij als die dingen gedaan zijn. Het komt er gewoon niet van.

Tips om jezelf te kunnen opladen

Nou zou je het jezelf opladen groots kunnen aanpakken door geregeld een hele dag gaan liggen zweten in een sauna. Dat kan natuurlijk heel goed zijn, als je er van houdt uiteraard, maar je kunt ook een kleinere aanpak kiezen. Door het klein aan te pakken hoeft het ook niet altijd ingewikkeld te zijn, met vrije dagen en oppas regelen enzovoort. Hieronder een paar tips om jezelf te kunnen opladen, of juist om minder energie kwijt te zijn:

Leg de lat niet te hoog

Eigenlijk begint het hier al. Als je altijd je huis helemaal netjes en schoon wilt hebben, en dat cadeautje voor de juf moet er ook helemaal gelikt uit zien, de kleren van je kinderen horen en altijd spik en span uit te zien, en niemand mag een keertje ontevreden over je zijn, dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren helemaal op bent. Je hoeft de dingen niet perfect te doen, goed is goed genoeg.

Lees ook: 10 lekkere recepten met maar 4 ingrediënten.

Leer prioriteiten te stellen

Als je goed in gedachten houdt wat echt nú moet en wat niet, dan zul je zien dat er vrij weinig dingen zijn die echt nu moeten. Dus stel dat je een keer een stofzuigbeurt overslaat, hoe erg is dat? Je hebt een wat viezere vloer, ach ja, als dat het ergste is. Wat je gewonnen hebt is 10 minuten ongeveer. En als je die 10 minuten nou eens lekker buiten gaan zitten kijken hoe je kind aan het spelen is? De kans is groot dat je je dan wat rustiger in je hoofd gaat voelen en dat je kunt genieten.

Gun elkaar de rust

Het is heel handig om goed samen te werken met je partner, als je die hebt natuurlijk. Ligt er een hele dag voor je waarbij je allebei vrij bent? Plan dan samen de dag in. Wat ga ik doen, wat ga jij doen. En plan voor allebei ook vrije tijd in. Dat hoeft niet groot te zijn. Als je allebei al een uurtje per dag even ‘vrij’ hebt en helemaal je eigen gang kan gaan, dan scheelt dat al heel veel. Wij gaan vaak om de beurt even een uurtje naar boven. Even alleen filmpje kijken, of lekker douchen ofzo. De ander blijft dan beneden bij de kinderen. Dit kun je ook groter doen. Dat je je partner een hele dag vrij gunt, en hij/zij jou. Dan heb je soms een hele dag voor jezelf, heerlijk!

Jezelf opladen

Jezelf opladen met anderen

Mensen kunnen zich ook opladen aan elkaar. Als je alleen maar met je kinderen thuis bent, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment behoefte krijgt om andere mensen te spreken. Daarom is het ook goed om dit op te zoeken, en dat kan soms ook prima met je kinderen erbij. Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt, dan kan een speeltuindate met een vriendin die ook kleine kinderen heeft heel leuk zijn. En de kans is groot dat jullie in een speeltuin meer aan kletsen toe komen dan dat je bij iemand thuis gaat zitten. Je kunt jezelf ook opladen door met vrienden wat te gaan drinken in de stad, of een leuke activiteit. Hoe je het ook doet, door samen met andere te zijn kun je jezelf ook opladen.

Telefoon weg

Ik vind dit zelf nog wel eens een lastig punt, mijn telefoon voor langere tijd weg leggen. Ik pak vrij snel weer even mijn telefoon om te kijken of ik iets gemist heb. Maar ik weet wel dat ik er ook moe van wordt en dat het beter is om hem echt weg te leggen. Dat scheelt een hoop aan energie. Ook is het handig om ’s avonds je telefoon niet mee te nemen naar je slaapkamer. Als je naar bed gaat, dan kun je hem het beste in een la in de kamer doen. Gebruik je je telefoon ook als wekker? Voor niet al te veel geld koop je een wekker, dus dat kan geen excuus zijn. 😉

Sporten

Sporten is goed voor, dat weten we allemaal. Het is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je wordt er vrolijker van. Daarom is het ook goed om na te denken waar en wanneer jij in beweging kan komen. Dat hoeft niet heel moeilijk te zijn. Wandelen is ook prima. Wil je toch echt gaan sporten, maar is dat lastig omdat je altijd je kinderen bij je hebt? Er zijn ook sportscholen met kinderopvang.

Doe eens niks

Je weet altijd wel wat te doen waarschijnlijk. Ik in elk geval wel. Er zijn vrij weinig momenten op de dag dat ik niks aan het doen ben omdat er altijd zoveel dingen te doen zijn. Maar weet je dat het super goed is om af en toe even helemaal niks te doen? Gewoon op de bank zitten om naar buiten kijken, zonder scherm of iets anders. De kans is groot dat je er de eerste minuten een beetje onrustig van wordt. Maar als je volhoudt, dan komt er misschien wel een heerlijke rust over je. Dit niks doen hoeft niet lang te duren, en dat kan vaak ook niet. Want meestal hoor je binnen de kortste keren weer ergens “…mama!!!” Maar goed, af en toe een paar minuten kan al heel fijn zijn.

Boodschappen laten bezorgen

Ik hoor vriendinnen steeds vaker tegen me zeggen: ‘Geke, waarom bestel jij ook niet gewoon je boodschappen via internet, dan worden ze gratis bij je thuis bezorgd, ideaal!’. Ik had daar nog nooit over nagedacht eigenlijk, maar toen ik me er in ging verdiepen bleek het toch helemaal geen gek idee te zijn. Het is toch echt wel een gedoe elke keer met die boodschappen. In de winkel is het vaak druk, en er is een flinke kans dat je kinderen gaan zeuren, weglopen of de hele winkel op de kop de zetten. En daarna het gesjouw met kratten en tassen. Het klinkt eigenlijk wel heel rustgevend om je boodschappen te bestellen en te laten bezorgen. En als je boven een bepaald bedrag bestelt dan is het bezorgen gratis, ik zeg: helemaal top! En aan dat bedrag kom je toch wel als je een gezin hebt. Ik denk dat dit voor ons ook geen gek idee is, ik denk dat ik hier maar eens mee bezig ga. Heb ik nog lekker de tijd om helemaal zen te worden.

Lees ook: Moeders vertellen over het eerste jaar.

Deze tekst kan affiliate links bevatten, dat betekend dat nietvolgensboekje eventueel commissie krijgt zonder dat jou dat iets extra’s kost.

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: