Cadeautje voor de juf
Kinderen / Kleuter / Schoolkind

Een cadeautje voor de juf of de meester

Het schooljaar is bijna afgelopen. De juffen en meesters zijn naast het lesgeven druk bezig met rapporten maken, gesprekken voeren, klassenindelingen maken, vergaderen… Bij ons op school en op heel veel scholen is het een soort gewoonte om de juf of meester een cadeautje te geven op de laatste schooldag voor de zomervakantie. Ik denk dat dat op zich een hele goede gewoonte is. Ik vind het zelf in elk geval fijn om mijn waardering te uiten naar de juffen die een jaar lang zo hun best hebben gedaan voor mijn kind. Maar ergens wordt ik er ook een beetje onzeker van. Ik wil wel graag iets geven dat ze kunnen waarderen, maar wat dan? Om daar achter te komen heb ik even wat research gedaan.

Onderzoek

Ik heb een klein onderzoekje gedaan door leerkrachten te vragen wat ze leuk vonden om te krijgen en wat juist niet. Er was vanuit de leerkrachten wel een vorm van bescheidenheid te merken: “Ik vind het zelf wel gek om daar wensen in te hebben, het is namelijk gewoon mijn werk.” Dat is natuurlijk zo, maar toch is het fijn om als ouders toch je waardering te uiten. Dit vonden de leerkrachten een leuk of juist een minder leuk iets om te krijgen:

 • Een persoonlijke boodschap
  Hier waren de leerkrachten het duidelijk over eens: een persoonlijke boodschap is eigenlijk het mooiste. Eén juf vertelde: “Als leerkracht ben je een heel jaar bezig om de kinderen te leren kennen, de specifieke hulp te geven die zij nodig hebben en er voor hen te zijn, in de hoop dat je het goed doet. Het mooiste vind ik daarom de persoonlijke cadeautjes waarin de kinderen of de ouders schrijven dat ze die persoonlijke aandacht zien en waarderen. Een kaartje met ‘juf wat fijn dat je mijn juf was, bedankt dat je af en toe kwam vragen of ik het nog fijn vond op school’ is een echt compliment.” Een persoonlijke boodschap kun je op verschillenden manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld je kind een tekening of knutselwerkje laten maken en er een kaart of een briefje bij doen. Maar en zijn tal van andere mogelijkheden te bedenken.

 • Chocola of ander snoep
  Over chocola en snoep waren de meningen verdeeld. Dit soort dingen zijn natuurlijk wel smaakspecifiek, niet iedereen houdt van bepaalde chocola of snoep. Daarnaast krijgen sommige leerkrachten soms ook te veel chocola of snoep. Dan is het ook niet fijn meer. Maar een paar snoepjes of chocolaatje is natuurlijk wel lekker.

 • Zeepjes of doucheschuim
  Hierover waren de meeste leerkrachten het ook eens, maar juist dat dit meestal niet zo’n geschikt cadeautje is om te geven aan de juf of de meester: “Dit is behoorlijk smaakgevoelig.” “Ik heb nog een flinke voorraad doucheschuim staan, allemaal gekregen, ik gebruik het eigenlijk niet.” “Ik ben allergisch voor goedkope huidspullen.” Niet alle leerkrachten dachten er zo over. Maar ik denk dat ik zelf maar geen doucheschuim of zeepjes ga kopen.

 • Plantjes en bloemen
  Bloemen of plantjes konden de meesten wel waarderen. Je kunt ze in de klas zetten of meenemen naar huis. Het ziet er altijd gezellig uit.

 • Zelfgemaakt dingen
  Veel leerkrachten vonden iets dat zelf gemaakt is ook leuk. “Ik kreeg een keer een dienblad, met bloemetjes van ieder kind, die gebruik ik nog steeds.” “Ik vind een zelfbeplakte theedoos ook erg leuk, of een zelfgemaakte theekop, of een notitieboekje. Zulke dingen gebruik je ook echt.”

 • Kant en klare dingen
  Kant en klare dingen die je in de winkel kunt kopen werden niet zo gewaardeerd. Wat de één leuk vindt, dat vindt de ander misschien niet leuk. Het is natuurlijk moeilijk in te schatten wat de juf of meester van jouw kind leuk vindt om als cadeautje te krijgen.

 • Iets voor in de klas
  Een cadeautje wat de juf of meester daarna weer in de klas kan gebruiken wordt vaak wel gewaardeerd. Denk dan bijvoorbeeld aan stempels, een prentenboek of een voorleesboek. Een leerkracht zei: “Een boek is altijd leuk!”

En nu?

Ik vond het super leuk om te horen wat leerkrachten nou eigenlijk zelf vinden. Wat ik de jongens als cadeautje voor hun juffen ga meegeven weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik ze in elk geval iets persoonlijks mee wil geven, omdat ik ze wil bedanken voor hun eindeloze inzet, aandacht, en liefde die ze mijn kinderen hebben gegeven afgelopen jaar.

Lees ook: Vragen over school.

*Deze tekst kan een affiliate link bevatten, dat betekend dat ik eventueel commissie krijg zonder dat jou dat iets extra’s kost.*

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto's ophangen

24 juni 2019

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: