Ontlastig
Baby / Kinderen / Kleuter / Ouders / Peuter / Schoolkind

Waarom praten over poep wél belangrijk is

Mijn 4-jarige zoon is (gelukkig!) uit de poep-en-pies-fase gekomen. In groep 1 word je daar namelijk mee besmet en vliegen de grapjes over poep, pies en scheten je om de oren. De fase duurt niet lang, maar ik heb elke keer weer medelijden met de juf van groep 1 die jaarlijks door deze fase gaat. Ik heb me altijd afgevraagd waarom kinderen onze uitwerpselen zo interessant vinden en daar grapjes over maken. Zo vreemd is het niet, want ieder mens zit meerdere keren per dag op het toilet. En vies? Tsja, dat is een beetje hoe je er zelf op reageert.

Lees ook: Als je kind te vroeg wakker wordt.

Even achterom kijken

Nu ik een opleiding volg tot natuurgeneeskundig therapeut, verdiep ik me meer in de spijsvertering en sta ik versteld hoe ons menselijk lichaam gemaakt is. Hoe de voeding in ons lichaam afgebroken wordt en ons energie geeft, hoe talloze reacties in ons lichaam plaatsvinden om voeding om te zetten en hoe de overblijfselen uiteindelijk in onze toiletpot belanden. De meeste mensen kijken niet achterom nadat ze naar het toilet zijn geweest en spoelen hun grote boodschap meteen richting het riool. Maar wist je dat je juist daaraan kunt zien hoe het er van binnen aan toe gaat in je lichaam? De kleur, vorm en consistentie van poep vertellen je hoe het met je spijsvertering gaat en of er misschien iets niet goed gaat daarbinnen.

Type ontlasting

Deze kaart geeft 7 types van vorm en consistentie van ontlasting weer. Kort door de bocht zijn type 3 en 4 (een gladde worst of een met lichtje barstjes aan de buitenkant) de meest ideale. Type 1 en 2 (keutels of een dikke, klonterige worst) duiden op een verstopping, terwijl type 5 en 6 (zachte ontlasting) en type 7 (diarree) worden veroorzaakt door ziekteverwekkers, een overgevoeligheid of door stress.

Wat zegt de kleur van je ontlasting?

Daarnaast zegt de kleur van je ontlasting ook iets. De meest ideale kleur is bruin, niet te licht en niet te donker. Heb je zwarte ontlasting? Dan kan dat duiden dat er bloed bij je ontlasting zit wat hoog uit het maagdarmkanaal komt. Een bezoek aan de huisarts is dan een must! Dat geldt ook voor witte of grijze ontlasting die kan duiden op een probleem met de galwegen. De kleur van je voeding kan ook de kleur van je ontlasting bepalen. Als je rode kool of rode bietjes eet, kan je ontlasting er rood uit zien. Idem dito met spinazie en groene ontlasting. Geen bieten gegeten en toch rode poep? Wie weet zit er dan ook bloed bij. Dan is een bezoekje aan de dokter nodig.

De geur van poep

Niet elke grote boodschap ruikt hetzelfde. Vreemde, rotte of gistende geuren kunnen duiden op een probleem in de vertering. Er gaat dan ergens in je spijsvertering iets niet helemaal zoals het moet gaan, of je hebt een overgevoeligheid of allergie voor een bepaald voedingsmiddel. Dat geldt ook voor de geur en de frequentie van winden laten.

Let op je poep!

Ook bij kinderen kun je aan hun ontlasting zien hoe het met hun spijsvertering gaat. Zeker als je kind klaagt over buikpijn of er zijn andere klachten, werp dan eens een blik in de toiletpot of in de luier.

En dan?

Heb je het idee dat er iets niet in orde is? Dan kun je de volgende stappen volgen om je spijsvertering of die van je kind onder de loep te nemen:

  • Kijk kritisch naar je voeding: wat eet jij of je kind allemaal op een dag? Heeft je kind regelmatig last van verstopping of poep als keutels? Check dan of hij of zij wel genoeg vezels eet. Vezels zitten met name in groente en fruit, niet perse in een grote hoeveelheid boterhammen.
  • Houd een voedingsdagboek bij en schrijf dagelijks op wat je hebt gegeten. Mogelijk ontdek je een reactie van je lichaam als je een bepaald voedingsmiddel hebt gegeten.
  • Vaak dunne ontlasting of moet je meteen naar het toilet rennen zodra je aandrang voelt omdat je het anders niet binnen kunt houden? Dan zou je een infectie of een overgevoeligheid kunnen hebben. Een darmfloratherapeut kan je verder helpen.
  • De boeken De poepdokter en De poepdokter junior van darmfloratherapeut Nienke Gottenbos zijn een aanrader!
  • Bloed in je ontlasting of denk je aan iets ergers? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

Lees ook: Griep abc.

*Deze tekst kan een affiliate link bevatten, dat betekend dat ik eventueel commissie krijg zonder dat jou dat iets extra’s kost.*

Like en volg ons op

Auteur

Thirza - 32 jaar - getrouwd - moeder van 3 - Natuurmama - verwonderd over de natuur en de kracht van de schepping - orthomoleculair therapeut i.o - buitenleven - eenvoud - kamperen - duurzaamheid. Ook via mijn site natuurmama.nl deel ik ook ontdekkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: