Namen verwisselen
Ouders / Ouders zijn

Namen van je kinderen verwisselen

Ken je dat? Dat je één van je kinderen wilt roepen, maar je spreekt de naam uit van je andere kind? De kans is vrij groot dat je nu denkt: ‘ja inderdaad, dat herken ik wel’. Ik heb dat zelf heel erg vaak, ik heb het niet geteld, maar ik heb dit denk ik minstens tien keer per dag. Ik heb drie kinderen en geregeld moet ik alle drie de namen bij langs voordat ik de juiste heb. Soms is het zelfs zo erg dat ik wel de goede naam zeg, maar dat ik denk dat het fout is en een andere naam zeg, maar dat is dan dus weer fout. Nou ja, zo ben ik vaak lekker bezig met het namen verwisselen.

Irritant

Ik weet nog dat mijn vader dit vroeger ook deed. Hij had vier kinderen en ook hij moest met enige regelmaat het hele rijtje bij langs voordat hij mijn naam zei. Ik vond dat als kind eigenlijk een beetje irritant. ‘Kan hij mijn naam niet onthouden ofzo?’ Maar inmiddels doe ik het dus minstens zo erg bij mijn eigen kinderen. Mijn oudste zoontje moet er altijd hard om lachen en ik lach dan meestal gezellig mee. Maar mijn tweede zoontje vindt het niet leuk, net als ik vroeger. Hij moppert er wel eens over. Het spijt me echt voor hem, maar ik kan er niks aan doen.  

Onderzoek

Eerst dacht ik dat het namen verwisselen kwam door vermoeidheid ofzo. Of gewoon door mijn chaotische moederbrein dat sinds de zwangerschap van mijn oudste nooit helemaal goed is gekomen. Maar uit onderzoek blijkt dat het een heel bekend fenomeen is. Het overkomt bijna iedereen, natuurlijk bij de één wat meer dan bij de ander. Het heeft ook niet met ouderdom te maken, ook jongeren verwarren soms namen.

Relatie categorie

Wat opvallend is, is dat de meeste mensen alleen maar namen uit een bepaalde categorie door elkaar halen. Dus je haalt de namen van je kinderen door elkaar, of je verwisseld de naam van de ene collega met de naam van de andere. Maar zelden roep je de naam van je collega als je je kind wil roepen. Volgens onderzoekers komt dit omdat je hersenen de mensen waar je mee om gaat in verschillende hersennetwerken plaatsen. Je hebt in je hoofd dus een netwerk met ‘collega’s’ en met ‘vrienden’ en zo heb je dus ook een netwerk voor je kinderen. Van deze mensen onthoud informatie, maar soms gaat er wel eens iets mis. Je doet dan wel het juiste netwerk open, maar de informatie van de ene persoon hoorde volgens je hersenen een fractie van een seconde even bij de andere persoon.

Geslacht van het kind

Uit onderzoek blijkt ook dat het geslacht van de personen in hetzelfde hersennetwerk geen rol speelt in het wel of niet verwisselen van naam. Toen mijn dochtertje nog niet geboren was haalde ik de namen van de jongens al door elkaar. Ik dacht dat als er een derde bij zou komen en dat zou dan een meisje zijn, dat ik haar naam dan niet zou verwisselen met de namen van de jongens. De oudste twee zitten qua leeftijd vrij dicht op elkaar en zijn echt samen opgegroeid. En ze zijn natuurlijk allebei jongen. Dus ergens kon ik het nog wel plaatsten dat ik hun namen steeds door elkaar haalde. Maar toen mijn derde werd geboren en het bleek inderdaad een meisje te zijn gebeurde toch wat ik niet had verwacht. Binnen de kortste keren gebruikte ik ook haar naam als ik één van mijn jongens wilde roepen. Het werd er dus alleen maar ingewikkelder van.

Dezelfde beginletter

Uit het onderzoek hierover bleek ook dat veel mensen namen door elkaar halen met dezelfde beginletter. Sommige mensen geven hun kinderen namen met dezelfde voorletter. Ons koningshuis is daar een mooi voorbeeld van met Amalia, Alexia en Ariane. Als je dat hebt is dat super leuk, maar je hebt wel wat meer kans dat je de namen door elkaar haalt. Dus ik denk dat het voor mij maar goed is dat ik dan niet heb gedaan.

Namen kinderen verwisselen

Naam van de hond

Sommige mensen verwisselen soms zelfs de naam van hun hond met de namen van hun kinderen. Dan willen ze de hond roepen dat er eten in zijn bakje zit en noemen ze de naam van hun kind, of andersom. Dat betekent dat de hond voor deze mensen in hetzelfde hersennetwerk zit als de kinderen. Voor veel mensen is hun hond echt een onderdeel van het gezin.

Ik vind je lief

Dus het namen verwisselen van je kinderen is heel normaal. Soms een beetje verwarrend en onhandig maar heel normaal. En ach, eigenlijk is het ook wel grappig en je kunt er het beste maar lekker om lachen. Daarnaast kun je het ook als een goed teken zien: je houdt evenveel van elk kind. Dus als ik de namen van mijn kinderen weer eens door elkaar haal en mijn zoontje gaat er op mopperen, dan kan ik mooi zeggen: ik vind je lief, net zo lief als je broer en je zusje!

Lees ook: Bevallen bij volle maan.

*Deze tekst kan een affiliate link bevatten, dat betekend dat ik eventueel commissie krijg zonder dat jou dat iets extra’s kost.*

Like en volg ons op

Auteur

Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: