Gebaar voor poes
Activiteiten / Baby / Kinderen / Kleuter / Opvoeden / Ouders / Peuter / Schoolkind

Kleine cursus gebaren voor het hele gezin

Babygebaren is de laatste tijd in opkomst. Als je baby’s en dreumesen gebaren leert dan pikken ze dat meestal sneller op dan dat ze gaan praten. Zo kunnen ze al sneller wat dingen duidelijk maken en dat scheelt aan frustratie. Maar ook voor oudere kinderen is het leuk en handig om een beetje te kunnen gebaren. Wij proberen onze kinderen ook gebaren bij te brengen. De reden hiervoor is dat we iemand in onze omgeving hebben die afhankelijk is van gebarentaal. Maar ik merk zelf nog meer voordelen van het kunnen gebaren. Lijkt het jou leuk om een paar basisgebaren te kennen om te kijken of het wat voor jouw gezin is? Lees dan gauw verder!

Waar is het leren van gebaren eigenlijk goed voor?

Zoals genoemd kan het aanleren van gebarentaal handig zijn in de tijd voordat je kind gaat praten. Praten is handig voor kinderen omdat ze dan kunnen aangeven wat ze willen. Maar als ze nog niet kunnen praten maar ze willen wel wat, hoe moeten ze dat dan duidelijk maken? Gebaren kunnen daarbij helpen. Naast dit voordeel is het ook goed voor de hersenontwikkeling van kinderen. Je kind leert eigenlijk twee talen waardoor de taalontwikkeling goed op gang komt. En daar kunnen ze op de basisschool profijt van hebben.

Gebaren voor oudere kinderen

Dat het handig kan zijn om met je baby en dreumes te gebaren dat is wel bekend. Maar ook voor oudere kinderen is het erg leuk en handig om gebaren te leren en te kunnen. Het is heel verrijkend voor je kind. En ook voor mensen die afhankelijk zijn van gebarentaal is het super fijn als ze iemand tegenkomen die ook wat kan gebaren. En weet je wat nog een voordeel is als jij en je kinderen kunnen gebaren? Je kunt met je kind communiceren over grotere afstanden of door een raam heen zonder te schreeuwen. Ideaal voor bijvoorbeeld een druk schoolplein. Kinderen vinden het fantastisch om te leren. Ik heb een tijd geleden een paar lessen gebaren gegeven aan de klas van mijn oudste zoontje, groep 3. En nog steeds krijg ik van vriendjes en vriendinnetjes de vraag wanneer ik weer eens een gebarenles kom geven.

Lees ook: Normen waarden bijbrengen.

Theorie en praktijk

De theorie is dus dat als je naar je baby gebaart, naast het praten, dat je baby vanaf een maand of 9 a 10 ook bepaalde dingen terug kan gebaren. Maar net zoals er verschil in de leeftijd zit waarop een kind gaat praten, zo zit er ook verschil in de leeftijd waarop kinderen de gebaren gaan doen. Mijn oudste begon het gebaren rond de anderhalf jaar op te pikken. Hij begon pas rond twee jaar te praten dus voor hem was het wel fijn om te kunnen gebaren. Mijn tweede zoontje pikte het gebaren veel later op en eigenlijk heeft hij er nog steeds veel meer moeite mee. Hij kon ook al vrij vroeg redelijk goed praten dus voor hem waren de gebaren ook niet heel noodzakelijk. Mijn dochtertje is nu 22 maanden en zij pikt de gebaren best wel leuk op. Sommige woorden gebaart ze alleen, sommige woorden zegt ze alleen en bij sommige woorden doet ze het allebei. En als we iets niet begrijpen doet ze meestal het gebaar er bij, dat is zo handig!

Voordat je begint

Voordat je begint met gebaren is het goed te zeggen dat het belangrijk is om tijdens het gebaren altijd te praten. Ook is het goed om te beseffen dat kinderen de gebaren niet altijd perfect na doen en dat geeft niet. Net als dat kinderen het praten niet perfect doen, doen ze de gebaren ook niet perfect. In eerste instantie is dat prima, als jij het begrijpt is het goed.

Let’s go!

Ik ga je nu een aantal gebaren leren van woorden die je veel in het dagelijks leven van een klein kind gebruikt:

Mama en papa

Bij ‘mama’ tik je met je platte hand twee keer tegen wang. Want mama heeft een zachte wang. Voor ‘papa’ tik je met je wijsvinger twee keer tegen je kin. Want papa heeft een prikkelkin.

Eten en drinken

Het gebaar voor eten is een vrij bekend gebaar: je doet je vingers bij elkaar en beweegt dan twee keer naar je mond toe, alsof je iets in je mond doet. Ook ‘drinken’ is een vrij bekend gebaar: je doet alsof je een beker vasthoud in je hand en daar neem je een slokje van.

Slapen en wakker

Als je het woord slapen wilt gebaren neem je je platte hand en je legt de zijkant van je hoofd er op. Alsof je hand een kussen is. Bij ‘wakker’ maak je van je beide duimen en wijsvingers rondjes. Die zet je naast je ogen en je maakt de vingers open. Alsof je je ogen open doet.

Bal en auto

Bij veel jongetjes zijn bal en auto één van de eerste woorden die ze kunnen zeggen, naast papa en mama. Bij mijn jongens tenminste wel. Bij het gebaar voor ‘bal’ wijzen je vingertoppen naar elkaar toe en maak je je vingers rond, alsof je een bal vasthoud. Als je ‘auto’ wilt gebaren maak je twee vuisten. Die hou je voor je met je vingers schuin omhoog. Zo lijkt het alsof je een stuur van een auto vasthoud. Dan beweeg je je vuisten wat op en neer, alsof je een beetje aan het stuur draait.

Vogel en hond

Het gebaar voor ‘vogel’ kennen de meeste mensen wel, en het is een heel makkelijke gebaar voor kinderen, dus die pikken ze meestal vrij snel op. Je doet je handen naast je en je doet ze wat op en neer, zoals een vogel die fladdert. Bij het gebaar voor ‘hond’ doe je je handen voor je met je vingers in een hoek naar beneden. Dan doe je je handen wat op en neer. Zoals een hond die pootjes geeft.

Poes en beer

Voor het gebaar voor ‘poes’ doe je je beide wijsvingers op je duimen. De rest van de vingers laat je wijd. Je zet de topjes van je wijsvingers en je duimen bij je neus op je bovenlip, en dan beweeg je je handen wat uit elkaar. Dat lijkt op de snorharen van de poes. En wil je ‘beer’ gebaren, bijvoorbeeld omdat de knuffel van je kind ‘beer’ heet, dan zet je je vingers uit elkaar naar voren en dan beweeg je je handen naar beneden. Dat zijn de klauwen van de beer.

Als je meer wilt leren

Deze gebaren waren vast niet heel moeilijk, maar ze zijn wel erg leuk om te doen. Wil je meer gebaren leren? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld de dvd’s van Lotte en Max kopen. Dat zijn filmpjes waarin ze de gebaren leren op een hele leuke manier voor kinderen. Mijn kinderen vinden het erg leuk om naar te kijken. En zelf heb ik daar ook heel veel van geleerd. Ondersteunend heb ik thuis ook dit boek met allemaal gebaren. Je kunt natuurlijk ook een cursus babygebaren of gewoon een cursus gebaren doen.

Lees ook: Vragen over school.

*Deze tekst kan een affiliate link bevatten, dat betekend dat ik eventueel commissie krijg zonder dat jou dat iets extra’s kost.*

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: