Naar buiten challenge
Activiteiten / Kinderen

Naar buiten challenge

Naar buiten gaan is heerlijk en is ook heel gezond. En wist je dat je je zelfs gelukkiger voelt als je meer buiten bent? Ook de meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Buiten wordt hun fantasie lekker geprikkeld dan en is er veel meer mogelijk dan binnen. Mijn jongens spelen het liefst buiten als ze uit school komen, en mijn dochtertje van nu 16 maanden komt geregeld met haar schoentjes aanzetten met de boodschap: ‘mama, gaan we naar buiten?’. Toch merk ik soms dat het me niet altijd lukt om lekker als gezin naar buiten te gaan. Natuurlijk, ik fiets veel en ik sport ook wel. Maar er is zoveel meer te beleven buiten met je kinderen. Deze 10 dagen ‘lekker naar buiten challenge’ daagt je uit om samen lekker naar buiten te gaan.

Lekker naar buiten challenge

De ‘lekker naar buiten challenge’ bestaat uit 10 dagen verschillende buitenactiviteiten doen met je gezin. Elke dag is er iets anders leuks te doen. Elke dag vul ik deze blog aan met de opdracht voor de volgende dag. Zo heb je alvast de tijd om na te denken hoe je de opdracht wilt gaan uitvoeren.

Sommige opdrachten kun je in een vrij korte tijd uitvoeren. Het beste is dat je wel probeert iedere dag minimaal een half uur buiten te zijn, en in die tijd voer je dan ook de opdracht uit.

Dag 1: Wandelen en vogels tellen

We beginnen de challenge nog vrij eenvoudig. Op dag 1 ga je ongeveer een half uurtje lekker wandelen, en tijdens het wandelen ga je kijken hoeveel vogels te tegenkomt. Neem dus even een papiertje en een pen mee, zodat jij of je kinderen kunnen turven hoeveel vogels jullie zijn tegengekomen. Heb je een verrekijker? (Je hebt ook superleuk kinderverrekijkers zoals deze) Dan is het natuurlijk super leuk om de vogels daarmee beter te kunnen bekijken.

Dag 2: Buiten eten

Op dag twee gaan we vooral lekker genieten van het mooi weer. We gaan namelijk buiten eten. Dat kun je heel makkelijk doen door in de tuin te gaan eten. Maar leuker is om met een mandje met broodjes en een kleedje een mooi plekje buiten te zoeken om te gaan picknicken. Geniet van het prachtige weer, de rust en de plek waar je bent.

Dag 3: Op zoek naar schoonheid

Vandaag ga je naar buiten op zoek naar schoonheid. Het makkelijkste is om weer een wandeling te maken. En dan tijdens het wandelen ga je minimaal 5 foto’s maken van iets dat jij of je kinderen mooi vinden. Hoe origineler hoe beter. Je kan denken aan mooie bloemen bijvoorbeeld, maar als je kind een mooie graafmachine aanwijst dan mag dat natuurlijk ook. Als jij of je kind het maar mooi vindt. En als je toch aan het foto’s maken bent kun je natuurlijk net zo goed een paar mooie foto’s van je kinderen nemen, hihi.

Dag 4: Plantjes spotten

Vandaag ga je op zoek naar zes verschillende plantjes: de brandnetel, de boterbloem, kleefkruid, de madelief, de paardenbloem en de weegbree. Als je ze gevonden hebt dan maak je er een foto van. Wist je trouwens dat je brandnetels hele lekkere en gezonde brandnetelsoep kunt maken?

Extraatje voor dag 4: Kleefkruid tikkertje! Heb je kleefkruid gevonden? Pluk dan een flinke stengel en plak die op de kleren van de gene die hem is. Lukt het je om het kleefkruid op een ander te plakken dan is die ‘hem’.

Naar buiten challenge planten

Dag 5: Speeltuin zoeken

Deze dag ga je samen met je kinderen op zoek naar een speeltuin waar jullie nog niet geweest zijn. Daar ga je heen en ga je lekker spelen. Je kunt van te voren op google maps kijken naar waar er allemaal speeltuintjes zijn. Je kunt ook gewoon lekker gaan fietsen in een richting waar je niet vaak heen gaat. Woon je in een stad? Fiets dan een voor jou vrij onbekende wijk in, 10 tegen 1 dag je een speeltuintje tegenkomt die jullie nog niet kennen. Woon je buitenaf, dan is dat misschien wat lastigere en is het handig om van te voren even te kijken waar je heen wil.

Reserveopdracht voor als het regent: Plassen stampen en druppels vangen

Regent het? Yes! Dan kun je namelijk heerlijk in de plassen stampen en druppels vangen. Doe de laarzen aan, en eventueel een regenjas. Neem de paraplu’s mee als je die hebt en ga er op uit. Ben je bij een lekker grote plas aangekomen? Kijk dan hoe hoog de spetters komen als je er in gaat stampen en springen. Met fietsjes er doorheen heeft ook een heel leuk effect! Probeer een foto te maken van het moment dat de spetters het hoogste komen. Dat kunnen super mooie plaatjes opleveren! Daarna ga je kijken wie er met zijn tong de meeste druppels kan vangen. Bij thuiskomst mogen alle natte en vieze kleren uit en lekker in bad of onder de douche.

Dag 6: gezichtjes maken

Ken je dit? Met een paar wiebeloogjes kun je hele grappige gezichtjes maken. Je gaat vandaag buiten op zoek naar dingen waar je met behulp van je oogjes gezichtjes mee kunt maken. Je kunt op zoek gaan naar een streepje als mondje, of juist naar iets uitstekends als neus. Probeer ook eens een rondje als mond. Je kunt de meest grappige gezichtjes maken. Als je het gezichtje gemaakt hebt dan maak je er een foto van. De uitdaging is, probeer minimaal 6 verschillende gezichtjes te maken. Als de foto klaar is neem je de oogjes uiteraard even mee.

Naar buiten challenge omslag

Dag 7: Tekenen

Vandaag mag je gaan tekenen. Kun je niet tekenen? Ik ook niet, voor geen meter. Het is ook geen wedstrijdje wie het mooiste kan tekenen, de bedoeling is dat je, samen met je kind, kijkt naar hoe de dingen er uit zien. En als je tekent dan moet je heel goed kijken. Wat je tekent dat mag je zelf bedenken als het maar iets van buiten is, een bloem, een schelp of een diertje bijvoorbeeld. Het is natuurlijk de bedoeling dat je lekker naar buiten gaat en daar iets na gaat tekenen. Je kunt bijvoorbeeld in een speeltuin zitten. Maar er komt waarschijnlijk ook weer onweer komt overtrekken vandaag. En als jij net op dat moment naar buiten had gewild is het dit keer toegestaan om ook binnen te zitten als je gaat tekenen. In dat geval kunnen jij en/of je kind(eren) bijvoorbeeld de wolken van het onweer tekenen, of een boom die in de harde wind staat.

Dag 8: Insecten zoeken

Dit is een opdracht die veel kinderen erg leuk vinden. De mijne in elk geval wel. Ga vandaag naar buiten en ga op zoek naar insecten. Ik daag je uit om minimaal 5 verschillende beestjes te vinden. Neem een bakje of een schaaltje mee zodat je ze extra goed kan bekijken. Nog leuker is om ze te bekijken in een vergrootglas of een insectenkijker.

Dag 9: Op blote voeren naar buiten

Zoek vandaag buiten een plek op waar je verschillende structuren op de grond zult vinden. Doe je schoenen uit en voel de structuur aan je voeten. Loop eens over een omgevallen boomstam, of met je blote voeten door het zand. En hoe voelt gras als je er met je blote voeten overheen loopt? Kinderen vinden dit ook heel interessant! Je kunt ook zelf een blote voeten pad maken. Dan leg je allerlei verschillende materialen neer waar je, eventueel geblinddoekt, overheen loopt met je blote voeten.

Dag 10: Grote mensen worden weer kind

Vandaag ga ik je uitdagen om iets te doen wat je kinderen ook doen. Dus ga het bos in en ga op zoek naar een boom waar jij en je kinderen in kunnen klimmen. Of zoek een speeltuin met een hoge glijbaan waar jij ook vanaf gaat. Doe een wedstrijdje rennen of maak het mooiste zandkasteel in de speeltuin. Het maakt niet uit wat doen, als het maar hetzelfde is als je kinderen. Je zult zien dat het super leuk is voor je kinderen en voor jou!

Lees ook: Met kinderen naar buiten in de lente

*Deze tekst kan een affiliate link bevatten, dat betekend dat ik eventueel commissie krijg zonder dat jou dat iets extra’s kost.*

Like en volg ons op

Auteur

info@nietvolgensboekje.nl
Mijn naam is Geke Douw. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Twee prachtige en ondernemende jongens en een schattig maar minstens zo ondernemend meisje. Ik vind het ouderschap een super mooie leerschool, een school waar je nooit uitgeleerd raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Volg ons op: